Eklentiler Yardımıyla WordPress XML Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

XML Sitemap Nasıl Oluşturulur

Bir WordPress web siteniz varsa, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) terimine aşina olmalısınız. Arama motorlarının taleplerine ayak uydurmak için Google , web sitesi içeriğini ve yapılarını arama motorlarına daha iyi göstermenin bir yolu olarak 2005 yılında XML site haritalarını tanıttı. Google, arama motorlarının, yeni web sayfalarınız veya güncellemeleriniz hakkında bilgi sahibi olmalarına” yardımcı olmayı ve web dizininizin Google dizininde kapsanmasını arttırmayı amaçladı.

XML site haritaları; WordPress web sitenizin URL’lerinden tutun, son güncellemelerine kadar Google’a her şeyi bildirmenize yarar. Bu şekilde Google ve Yahoo ve Bing gibi diğer arama motorları, web sitenizdeki gerekli URL’leri tanır.


Site Haritası Nedir ve Neden Önemlidir?

Site haritaları, sitenizin sayfalarını Google ve diğer arama motorları için listeleyen dosyalardır. Buradan, arama motoru web tarayıcıları bu dosyayı okur ve arama motorlarını uyarır. Daha sonra birisi web sitenizde bulunan bilgileri aradığında, arama sonuçlarında görüntülenir.

Siteniz için gerçekten bir XML site haritası oluşturmanız gerekiyor mu?

Google evet diyor. İşte böyle söylemesinin sebepleri:

Web siteniz çok büyük ve çok miktarda bilgi içeriyorsa, Google web tarayıcıları yeni içerik veya güncellenmiş sayfalar gibi bazı önemli bilgileri gözden kaçırabilir.

Web sitenize bağlanan harici web siteleri yoksa, Google web tarayıcıları web sitenizi keşfetmeyebilir ve sahip olduğunuz içeriği dizine eklemez. Bir site haritasına sahip olmak, web sitenizin index almasını garanti eder ve içerikler doğru şekilde dizine eklenir.

Gördüğünüz gibi bir XML Site Haritası oluşturmak, sitenizin Google tarafından bulunup dizine eklenmesinde çok yararlı olabilir.

WordPress İçin Bir XML Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

WordPress ile bir XML site haritası oluşturmak için kullanılabilecek birçok eklenti vardır.

1- Google XML Site Haritaları

Google XML Site Haritaları, Google, Bing, Yahoo ve Ask.com gibi arama motorlarının hızlı ve kolay bir şekilde sayfalarınızı bulmak ve dizine ekleyebilmesi için bir XML site haritası oluşturmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış WordPress eklentisidir. Tüm sayfa ve yazı türlerini destekleyen Google XML Site Haritaları özel URL’leri de yönetir. Sonuçta, bu eklenti yeni içeriği her yayınladığınızda veya web sitenizde bir şey güncelleştirdiğinizde otomatik olarak arama motorlarına bildirir.

2- Google Sitemap by BestWebSoft

BestWebSoft tarafından hazırlanan Google Sitemap eklentisi, web tarayıcılarının sayfalarınızı dizine eklemelerine ve ilgili arama sonuçlarına yerleştirmelerine yardımcı olan bir XML site haritası oluşturur. Google Web Yöneticisi araçları hesabınıza rahatça ekler ve hem WordPress sayfaları özel URL’ler ile çalışır. Buna ek olarak, otomatik olarak robots.txt dosyasındaki site haritası dosyanıza bir yol ekler. Basit bir kuruluma sahiptir ve kod değiştirmeye gerek yoktur.

3- Yoast SEO

En popüler SEO eklentilerinden biri olarak Yoast SEO eklentisi ile web siteniz için bir XML site haritası oluşturabilirsiniz. Bu eklentinin XML site haritası işlevselliği olsa da, web sitenizdeki eklentiyi etkinleştirdiğinizde otomatik olarak etkinleştirilmediğini bilmeniz önemlidir. Çalışmaya başlamasını elle seçmek gerekmektedir.

Yoast SEO eklentisindeki XML site haritası işlevselliğini etkinleştirmek için , WordPress gösterge tablonuzdaki SEO > XML Site Haritalarına gidin. Buradan, web sitenizdeki XML işlevselliğini sağlayan seçeneği seçin. Burada, dahil etmek istediğiniz site haritası sayfası başına maksimum giriş sayısını yapılandırabilirsiniz. Yoast SEO artık otomatik olarak web siteniz için bir XML site haritası oluşturacak ve web sitenizde yeni içerik ekleyip güncelleme yaptıkça web sitenizi sürekli güncelleyecektir.

Buna ek olarak, web sitenizin XML site haritasını nereden görüntüleyebileceğiniz bölümüne dikkat edin. Bu URL’ye nasıl erişileceğini unutmayın, çünkü daha sonra oluşturduğunuz XML site haritasını göndermeniz için bu URL’ye ihtiyacınız olacaktır.

Arama Motorları, XML Site Haritasını Nasıl Öğrenir?

Tüm arama motorlarının site haritanızı görmesini sağlamak için site haritanızı Google Web Yöneticisi araçlarını kullanarak Google’a göndermeniz önerilir. Bunu yapmak için önce Google Web Yöneticisi araçlarına gidin ve Google hesabınızla oturum açın. Google Web Yöneticisi araçlarına erişebilirsiniz. Orada “Bir mülk ekle” etiketli bir düğme göreceksiniz. Üzerine tıklayın ve web sitenizin URL’sini ekleyin. Web sitenizin URL’sini girdikten sonra, web sitenizi doğrulamanız gereken yeni bir ekrana yönlendirileceksiniz. Burada çeşitli seçeneklerden birini veya birkaçını kullanarak web sitenizi doğrulayabilirsiniz. Size en uygun olanı seçtikten sonra web sitenizi doğruladıysanız, bir tebrik mesajı ile bilgilendirileceksiniz. Son olarak, web sitenizin XML site haritasını Google Web Yöneticisi araçlarına göndermeniz gerekir. Önce, Site Haritaları sekmesindeki sekmeye gidin ve Site Haritası Ekle / Test sekmesi düğmesini seçin. Ardından URL’yi web sitenizin site haritasına ekleyin ve Gönder’i tıklayın. Daha sonra bu gönderilen site haritasını tıklayabilir ve gönderilen ve dizine eklenen sayfa ve resim sayısı gibi site haritanız hakkında bir miktar faydalı istatistik alabilirsiniz.

Son Olarak

İster özel bir eklenti aracılığıyla isterse genel SEO eklentisi ve araçları ile bir XML site haritası oluşturmanız siteniz için önemlidir. Web sitenizin içeriğini ve güncellemelerini Google’a bildirme, okuyucuların web sitenizi arama sonuçlarıyla nasıl bulduklarını önemli ölçüde artıracaktır. Bu yazımızda WordPress XML Site Haritası Nasıl Oluşturulur? sorusunu yanıtladık. Sizin de bilgi ve önerileriniz varsa lütfen yorum kısmından bizimle paylaşın.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir