Sitelerin İndex Almamasının Nedenleri Nelerdir?

index

Siteniz Google aramalarında görünmeyebilir. Bu sorunun birden fazla nedeni olmaktadır. Bu nedenlerin en tepesinde sitelerin performansının iyi olmaması yer almaktadır. Site aslında index almaktadır. Fakat katma değerinde ki düşüklük, SEO ayarlarının olmaması, belli bir otoriteye sahip olmaması gibi nedenler sitenin görünür olmasına engel olmaktadır.

İlk olarak “site:example.com” ile Google’da arama yapın. Bu sayede Google botlarının sitenin hangi sayfaları index aldığını öğrenebilirsiniz. Arama sonucunda eğer siteniz index almasına rağmen sıralamalrda görünüm elde edememişse teknik desteğe ihtiyacınız olabilir.

Siteler Neden İndex Almaz?

Yukarıda bahsettiğimiz arama sonrasında gerekli kontrolü yapmış olacaksınız. Eğer site Google’da sağlıklı index almıyorsa bazı teknik sorunlarla karşı karşıya olabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir başka durumda kalite yönergelerini ihlal ediyor olmanızdır.

Sitelerin İndex almamasının nedenleri;

Google Henüz Tarama İşlemini Yapmamış Olabilir

Özellikle yeni kurulmuş siteler bu sorunla sıkça karşılaşmaktadırlar. Siteye çok fazla içerik eklense dahi Google botları keşfetmediği sürece sıralamalarda site görünür olmayacaktır. Böyle bir sorunu ortadan kaldırmak için Google WebMaster Tools paneline kaydınızı yaptırın. Daha sonra site haritası eklerseniz sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Harita ekleme işleminizin ardından sorun hemen ortadan kalkmayabilir. Sitenizde yer alan sayfalar botlara iletildikten sonra taranma işlemi bazen saniyeler bazense günler sürebiliyor. Eğer index konusunda aceleci davranıyorsanız Google URL Ekleme kısmından index alma işlemini hızlandırabilirsiniz.

No İndex Etiketi Olabilir

No İndex etiketi yeni kurulan sitelerin index almamasına neden olan bir durumdur. Yazılım, tasarım ve bazı seo eklentilerinden dolayı “no index” etiketi aktif olmaktadır. Eğer bu etiket kaldırılmazsa arama motorlarında site görünmeyecektir.

İndex almayan sayfaları belirleyin. Daha sonra Google Chrome’dan CTRL+U yaparak sayfa kaynağını görüntülemelisiniz. CTRL+F sayaparak sayfa içinde arama kısmını açın. “noindex” ve “no index” şeklinde arama yapın. Site etiket bölümlerini inceleyerek bu kodlar varsa bunları kaldırarak index alması için bulunan engeli kaldırmış olursunuz.

No index etiketi sayfaların alt kısmında iç linklerde ve dışarı çıkan linklerde olabilir. Böyle bir durumda site index almaz gibi bir ön yargıya kapılmayın. Dikkat etmeniz gereken şey Hearder ve sayfa şablonu içerisinde no index etiketi yer alıp almamasıdır.

Web sitesi Arama Motoru Taraması İçin Optimize Edilmemiş Olabilir

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri yaptığınız zaman arama motorları bot yazılımlarından oluşan örümceklerini sitenize tarama amacıyla gönderecektir. Gelen örümcekler sitenizi normal bir ziyaretçi gözüyle görmeyecektir. Kodsal yapılar ile görecektir. Bu tarama, meta içeriği, anahtar kelime yoğunluğu başta olmak üzere bir çok faktör takip edilerek yapılacaktır. Kod yapısında hata bulunursa site index almayacaktır. Yapısal veri hataları aracıyla sayfaları test edin. Kodlamadan kaynaklı hataları bu şekilde tespit ederek ortadan kaldırabilirsiniz.

Site İndexleri Siliniyor Olabilir

Arama motorlarında görünür olsa dahi bir müddet sonra sayfalar görünürlüğünü kaybedebilir. Google, internet üzerinden yayınlanmış bilgileri arşivler. Bu arşivde sitenize ait bilgiler içerisinde yanlış, yetersiz ve özgün olmayan bilgiler tespit edildiğinde.

Sıkça rastlanılan sorunlardan bir tanesi de dizin problemleridir. Sayfa indexlerinin sıklıkla kaldırıldığına rastlayabilirsiniz. Aynı günde ve bir kaç saat içinde bu sorun ortadan kalkabilir. Fakat kaldırılmış olan sayfa kalite yönergesine uymuyorsa, içerik ve bilgiler yeterli değilse kalıcı olarak sayfalar kaldırılır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız sayfa da yer alan içerikte düzenlemeler yaparak yeniden taranması talep edin.

Rekabeti Yüksek Olan Başlık Kullanımı

Sitenin index alan sayfaları Google tarafından dizinlerine eklenmektedir. Sitede yer alan sayfalar yüksek rekabete sahip kelimelerde yeterli otoriteye sahip değilse index almayabilir. Eğer index aldıysa bu index silinebilir. Bunu göz önünde bulundurarak düşük rekabete sahip uzun ve detaylı başlıklar kullanmalısınız. 2017’de en çok sorun yaratan başlıklar bir kaç kelimeden oluşan ve anahtar kelime odaklı başlıklardır. Başlık oluştururken bunu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Uyumsuz İçerik Kullanılması 

Başlıktan alakasız bir konuya geçiş yapan içerikler yani uyumsuz içerikler sayfanın index almamasına neden olacaktır. Yukarıda değindiğimiz örümcekler her ne kadar bot olsa da sitede yer alan içerikleri algılayacak yapıdadır. Ayrıca içerikte önemsiz gördüğünüz alt başlıklar veya cümleler örümcekler için önemli olabilir. Hatalı bir şekilde oluşturulmuş ve uyumsuz içeriklerden oluşan sayfalarınız index almayabilir. Ayrıca bu durum sitenizin otoritesinde de düşüşe yol açabilir. Siteye içerik oluştururken her birini büyük bir özenle oluşturmalısınız. Ayrıca sayfada yer alan “content” kısmı ile uyumlu olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Google’dan Alınan Cezalar

Sayfaların arama motorunda görünür olmamasının bir başka neden de Google’dan alınan cezalardır. Google tarafından ceza almış olan siteler arama sonuçlarında değerlendirilmez. Google cezalarından bazılarını kısaca açıklayalım.

  • Deindexed: Google tarafından domain adresinin tamamen kaldırılmasıdır. Ayrıca ban yemek olarak da bilinmektedir.
  • Penalized: Alan adı ve sayfa indexlerinin olmasına rağmen sıralamalara çıkmayan bir sitenin almış olduğu penaltı cezasıdır. Otomatik olarak algoritma tarafından verilebileceği gibi Google’ın kalite mühendisi tarafından da verilmiş olabilir.
  • Sandboxed: Yukarı da saymış olduğumuz iki cezadan herhangi birini almamış olsanız dahi bazı durumlarda Google’dan gelmiş olan hitlerinizde ciddi bir düşüklük yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda Sandboxed cezası almış olmanız kuvvetli bir ihtimaldir.

İndex sorunu hakkında yukarıda saydığımız nedenlerin yanı sıra birçok neden vardır. Ayrıca bu sorunu son dönemde yaşanan algoritma güncellemelerinden dolayı sıkça rastlanılan bir durum olmuştur. Cezalar bir kenara site yöneticilerinden kaynaklanan nedenlere bağlı olarak sorun yaşanabilir. Çok sayıda kalitesiz içeriklere yer vermek, otoritenin düşük oluşu, kalite yönergesine uygun olmayan içerikler başta olmak üzere çok fazla detay bu soruna neden olabiliyor. Eğer yukarı da saydığımız hatalar olmadığı halde hala sorun yaşıyorsanız profesyonel bir yardıma ihtiyacınız olacaktır. Bunun için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Merhaba. site neden index almaz araması yaptığımda karşılaştığım durum şu; ilk sırada moradam, ikinci sırada upgo.com.tr sitesinin yazısı var ve %99 aynı içerik. başlıkların sırası bile aynı. Normalde yeni yayınlanan içeriğin google tarafından kopya içerik olarak algılanması gerekmez mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir