Backlink ve SEO

Backlink ve SEO

Çoğu sitede karşılaştığımız başka bir sitenin linkinin verilmesi olayı backlinktir ve site trafiğini sürekli olarak aktif tutmayı sağlayan siteler ise backlink siteleri olarak bilinir. Konunun daha iyi anlaşılması için biraz daha ayrıntıya inelim.

Backlink Nedir?

Yukarıda basit bir şekilde tanımamış olsak da backlink nedir sorusunun cevabı daha fazlasıdır. Öncelikle backlink Türkçe’de geri bildirim anlamına gelir. Backlink kavramını biraz açarak çok isabetli bir isim olduğunu anlayacaksınız. Bir sitenin diğer bir siteden aldığı bağlantıyı kendi sitesinde paylaşması backlinktir.

Backlink SEO’ya Etkisi

Diyelim ki ben bir moda sitesinde geziyorum ve sitede 2018 modası için bir link verilmiş ve linke tıklayarak 2018 modası için olan siteye geçiş yapıyorum. İşte bu link backlinktir ve linki verilen siteye geri dönüş yapmamı sağladı. Yani linki veren site bu sayede kendisine ziyaretçi çekmiş oldu. İşte backlink, site trafiğini ve ziyaretçi sayısını arttırmak için çok önemlidir. Bu backlinklerin güvenilir sitelerde yer alması ise çok daha önemlidir. Popüler siteler tarafından paylaşılan backlinkler tabiri caizse altın yumurtlayan tavuk gibidir. Bunların hepsi sitenizi Google’da üst sıralara taşıyacak SEO çalışmalarıdır.

Backlink Alma

Bir web yöneticisi iseniz backlink alma konusunda çok hassas davranmanız gerekir. Çünkü sitenize harcadığınız onca zaman ve emek yanlış backlinkler yüzümden heba olabilir. Backlink almak için satış yapan backlink siteleri kesinlikle yanlış yoldur. Çünkü backlinkler doğal şekilde olmalıdır. Aksi takdirde Google bunu anlayacak ve sitenizi alt sıralara atacaktır. Mesela baclink alma yollarına birkaç örnek verirsek, içeriği sizin sitenize benzeyen bloglara yorum yazabilir ve forumlarda sorulan sorulara cevap verirken link verebilirsiniz. Ancak bunları yaparken de Seçici davranın çünkü belli sayıyı aşarsanız yine Google’ın gözüne takılırsınız. Sosyal medya hesaplarında link paylaşmak da Google’ın sizin hakkımızda olumlu not vermesini sağlar.

Doğal Olmayan Backlinkler

Backlink satın alma, backlink programı gibi yollara başvurmayın çünkü Google hiç sevmez. Çünkü bunlar doğal olmayan backlinklerdir. Google bunların reklam amaçlı yapılan sahte backlinkler olduğu izlenimindedir. Mesela otomatik backlink de doğal olmayan backlinklerdir. Siteye bağlantı oluşturma amacıyla otomatik backlink kullanmak sitenizi geriye çekecektir.

Doğal Backlinkleri Zararlı Hale Getirmeyin

Doğal bir backlink olan bağış olayının abartılması artık size zarar verebilir. Bağış yaptığınız kişi veya dernekleri size teşekkür için linkinizi paylaşırsa bu sizin için artıdır. Ancak bu durumu bir backlink aracı kullanır ve sürekli olarak bağış yoluyla backlink paylaşılmasını sağlarsanız sizin için eksi olur.

Mesela biriyle anlaşıyorsunuz o sitesinde sizin linkinizi paylaşırken, siz de onun sitesinin link etiketi paylaşıyorsunuz. Bu durum doğal bir backlink olmasına rağmen iki site arasında sürekli olarak tekrarlanırsa yapay bir backlink olarak algılanır.

Backlink Siteleri

Nasıl ki İnstagram’da bot takipçi satın alınıyorsa backlink siteleri de bunum gibi size backlink satar. Belli paketler halinde satılan bu backlinkler, SEO uzmanları tarafından kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü burada satılan backlinkler aslında siteniz için zararlı olan backlinklerdir. Backlink kasma denilen bu alay sitenizin  sandbox yani cezaya düşmesine neden olabilir. Yani kaş yapayım derken göz çıkarabilirsiniz. İşte bu yüzden işin hilesine kaçmak yerine az da olsa doğal linkler size daha çok fayda sağlayacaktır.

Alexa Rank ve Backlink

Öncelikle Alexa Rank nedir diyenler için kısaca açıklamak gerekirse, Alexa Rank dünyanın en tanınmış site bilgilendirme şirketidir. Yani dünyadaki tüm web siteleri hakkında veri toplar ve analiz yapar. Bu bilgileri de internet yoluyla herkese açık olarak paylaşır.

Sitelerin trafikleri, ziyaretçileri, backlinkler, içerikler vs. gibi her türlü SEO tekniği Alexa Rank trafiğinizi etkileyecektir. Bu trafikte üst sıralarda yer almanız ise siteniz için olumlu not anlamına gelir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. zengin anahtar : Temmuz 28, 2017 at 10:18 am

    teşekkürler hocam çok güzel yazı ve faydalı anlatım olmuş

  2. Çekmeköy Sürücü Kursu : Eylül 27, 2017 at 3:34 pm

    teşekkürler

  3. Gayet güzel ve sade bir anlatım olmuş. Detaylandırmak da google’da iyi sıralamayı getirmiş.

  4. Halkalı Nakliyat : Eylül 22, 2018 at 10:59 pm

    harika… devamını bekliyoruz

  5. Florya Nakliyat : Eylül 26, 2018 at 1:19 pm

    kaliteli bir makale olmuş ellerinize sağlık.

  6. Ankara Ambarı : Eylül 29, 2019 at 10:24 am

    Harika bir makale hocam emeğinize sağlık.Moradamın yeni makalelerini bekliyoruz.

    Ankara Ambarı (istanbulambari.info/bolgelerimiz/ankara-ambari/)

  7. Moradamın yeni makalelerini bekliyoruz.tşk.

  8. tşk ederim başarılı bi anlatım olmuş iyikide okumuşum

  9. […] ekleyebilirsiniz. Ayrıca Backlink Rehberi ve Backlink Alma Yöntemleri ile Backlink ve SEO başlıklı yazılarımıza göz atmanızı […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir