En Çok Kullanılan Arama Motorları

En Çok Kullanılan Arama Motorları

Arama motorları dünya üzerindeki hemen her web sitesini listeleyen ve yaptığımız aramalarda en doğru sonuca ulaşmamızı hedefleyen web siteleridir. Bu siteler aradığınız bilgiye ulaşmanız için internet üzerindeki her kaynağı tarar ve size uygun sonuçları sunar. Arama motoru olarak kullanılan tek bir web sitesi değil aslında binlerce web sitesi vardır. İlk arama motoru 1994 – 1995 yıllarında kullanılmaya başlayan Altavista’dır. Daha sonra arama motorları günden güne çoğalmaya başlamıştır.

Hangi Ülke Hangi Arama Motorlarını Kullanıyor

Her ülkede aktif olarak kullanılan arama motorları farklılık gösteriyor. En çok sevilen arama motoru nelerdir derseniz, Türkiye’de ve dünyada da en çok kullanılan arama motorları Google, Yandex, Yahoo gibi motorlarken diğer ülkelerde bu durum farklılık gösteriyor. Mesela Çin’in en büyük arama motoru Baidu’dur ve 2000 yılından beri aktiftir.

Güney Kore’de ise Daum ve Naver popüler olan arama motorlarıdır. Bu arama motorları mesajlaşma , alışveriş ve sohbet gibi hizmetler de sunmaktadır. Rusya’da ise en ünlü arama motoru % 64 ile Yandex’tir. Görüldüğü gibi dünya üzerinde her ülkenin arama motoru alışkanlığı farklı olabiliyor. Bizim belki de hiç duymadığımız arama motoru çeşitleri bazı ülkelerde bir numara.

Dünyada En Çok Tercih Edilen Arama Motorları

Listeye bir numaradan giren arama motoru Google hiç şüphesiz su an dünyanı en iyisi. 1998’de kurulan arama motoru pazar payının %65.6′sına sahip. İki numara ise 2009 çıkışlı olan Bing ve 58 dilde kullanılan Bing’in de bir hayli seveni var. 1995’te kurulan Yahoo ise sunduğu olanaklar sayesinde üç numara.

Arama Motorunu Google Yapmak

Bilgisayarınızda kullanacağınız arama motorunu dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Eğer arama motoru Google olsun istiyorsanız hiç bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü otomatik olarak kullanılan arama motoru Google’dır. Eğer Google değil Chrome kullanıyorsanız tarayıcınızı Google olarak ayarlayabilirsiniz. Bunun için Google Chrome’ı açın ve sağ üst köşedeki ayarlar sekmesine tıklayın.  Açılan seçeneklerden arama kısmına gelin ve arama motorlarını yönet seçeneğine tıklayın. Google seçeneği açılacaktır, yanındaki varsayılan  yap butonuna tıklayın ve işlem tamam. Artık tarayıcınız Google arama motoru olacaktır, hayırlı olsun.

Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu nedir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse orijinal adı ile Search Engine Optimization (SEO), sitelere ziyaretçi akışını sağlayan ve arama motorlarında üst sıralarda görüntülenmek için yapılan çalışmalardır. Yani arama motoru optimizasyonu özünde arama motorunda en üst sıralarda çıkmayı sağlayan uyumluluktur.

İşte bu amaçla yapılan çalışmalar arama motoru optimizasyonu sağlamak için yapılır. Bu sayede siteye daha çok trafik alınır ve tabi ki daha çok kazanılır.

Optimizasyonu Sağlamak İçin

Arama motoru kullanıcıları aradığı veriye ulaşmak için genellikle arama motorunda çıkan ilk üç sonuca bakmaktadırlar. Şansınız varsa belki ilk sayfanın tamamına bakarlar ancak ikinci sayfa ve sonrasının pek şansı olmayacaktır. İşte bu yüzden web sitesi sahibi olan herkesin amacı bu ilk üçe girebilmektir. Bunun için site içeriğinin zenginleştirilmesi, anahtar kelime ve etiket kullanımı, sitenin hızlandırılması gibi çalışmalar yapılır. Bu sayede Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında üst sıralarda görüntülenmek amaçlanır. Sonuç sıralamasını ise arama motorları kendi belirledikleri parametrelere göre yaparlar. Bu yüzden arama motoruna göre optimizasyon sağlamak gerekir

Kişi Arama Motoru

Klasik arama motorlarında aradığınız veriye ilişkin sonuçlar çıkarıldığı gibi, kişi arama motorlarında ise kişiye ilişkin sonuçlar çıkarılır. Arama motorları tüm kaynaklar üzerinde tarama yaptığı için kişileri bulmakta zorlanmaktadır. Ancak kişi arama motoru sadece kişilere ilişkin veriler üzerinde arama yaptığı için daha iyi sonuçlar sunabilir. Bu amaçla kurulan pek çok farklı arama motoru vardır. Mesela, Pipl en çok kullanılan kişi arama motorlarından birisidir.

Kişi Arama Motoru Google

En çok tercih ettiğimiz arama motoru olan Google, çoğu zaman kişi aramak için de kullanılır. Kullandığınız kişi arama motoru Google ise muhtemelen size aradığınız kişinin Facebook, Forsque, Twitter, İnstagram gibi sosyal medya hesaplarını sıralayacaktır. Tabi bu durum sıradan kişiler geçerlidir. Eğer tanınmış birini veya ünlüleri arıyorsanız haberler, yazılar gibi pek çok bilgi size sunulacaktır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir