Growth Hacking ile Site Trafiğini Artırın!

growth hacking

Growth Hacking etik yollarla yapıldığı zaman site trafiğinizi kıskandıracak ölçüde artıran bir yöntemdir. Growth Hacking’de önemli olan ilk şey bu yöntemi uygularken spam kategorisine girmemektir. Peki ya bu Growth Hacking nedir? Bu yazımızda uygun kullanımla site trafiğini önemli ölçüde artıran Growth Hacking’i sizlere kısaca açıklayacağız.

Growth Hacking‘i online analizler yaparak sonuçlar eşliğinde büyüme planı yapmak olarak tanımlayabiliriz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Growth Hacking‘de spam kategorisine düşmemektir.  Bu yüzden bu yöntemi uygularken etik yöntemleri uygulamanız gerekmektedir.

Growth Hacking 2015 yılında sıkça duyduğumuz bir kavramdı. Hala da sıklıkla karşımıza çıkmaya devam etmektedir. 2010 yılında Sean Ellis tarafından kullanılmaya başlayan bu kavramın önemi hala korunmaktadır.

Growth kelimesi bildiğimiz gibi İngilizce bir kelime olup büyüme anlamına gelmektedir. Growth Hacking ise aslında düşük maliyetle maksimum büyüme anlamına gelmektedir. Site için en uygun sosyal platformda uygun hedef kitleyi bularak düşük bir bütçe ile en çok geri dönüşü sağlamaktır. Ayrıca bir kerelik değil bu geri dönüşe süreklilik kazandırmaktır.

Growth Hacking legal yöntemlerle yapılması gereken bir yöntemdir. Aksi takdirde spam kategorisine düşebilirsiniz. Küçük ve orta ölçekli sitelerin yanı sıra Facebook ve Twitter başta olmak üzere dev şirketler bile bu yöntemi uygulamaktadır.

Growth Hacking Uygulama Aşaması 

Dünyada en çok kullanılan sosyal paylaşım ağlarından biri Twitter için Growth Hacking bir kişi Growth Hacking hakkında önemli açıklamalar yapmaktadır. Anlatılana göre başlangıç için insanlar siteye karşı oldukça yoğun bir ilgi göstermektedir. Daha sonra ise aradan zaman geçtikçe ilgi gösteren kullanıcıların aktifliklerinde azalmalara meydana gelmektedir. Bu sorunun çözümü için geriye dönük veri analizi yaparak takip edilen kişilerin en son güncellemelerini mesaj atarak kişileri sitenize tekrar bağlayabiliyorsunuz.

Bu yöntemle sosyal medyada yapılan büyük girişimler sürdürülebilir hale gelmektedir. Growth Hacking tam bu noktada dijital pazarlama kavramlarını bünyesinde barındırmaktadır.

Growth Hacking uygulamasında önemli beş adım vardır. Bu önemli ve temel noktaları sizlere sıralayacağız.

ACQUISITION-EDİNME:

İlk amacınız projenizin ya da ürünlerinizin hedef kişilere ulaşmasını sağlamaktır. Bu yüzden site ve ya uygulamayı kullanan kişileri ve davranışları en iyi şekilde analiz ederek tanımak gerekmektedir. Çoğu zaman bu çalışmaya hedef kitlenin bulunduğu kanal veya kanalları bilmeden başlanmaktadır. Growth Hacking çalışmasında yapılan en büyük hata budur. Büyük girişimler bu yanlış yüzünden heba olmaktadır.

Sosyal medya, arama motoru, sem, blog ve e-mail kanallarıyla çalışmaya başlamalısınız. Her bir kanalda yapılan çalışmaların sonucunun farklı olacağını görebilirsiniz. Kanallardan gelen tıklamalar bu aşamada çok önemli olmayacaktır. Önemli olan şey kullanıcılar ile siteniz arasında ki etkileşimdir. Bunu kısaca bir örnekle açıklayalım. E-Ticaret sitesi, sosyal medya ve adwords reklamları arasında bir kıyaslama yapalım. Sosyal medyadan daha fazla üye geldiği aşikar. Bu noktada sitenize gelen kullanıcılar edinme için bir örnektir. Fakat bu noktada Adwords’ten kendi isteği ile gelen kullanıcıların e-ticaret sitesinde daha fazla alışveriş yaptığını da unutmamak gerekmektedir. Bu aşamada istediğimiz püf nokta işte tam olarak budur. Etkileşimi olan kanalda yoğunlaşmak düşük maliyetle gerekli başarıyı elde etmenizi sağlayacaktır.

ACTIVATION-ETKİLEŞİM

İlk adımda farklı kanallar aracılığıyla hedef kitlesini çektik. Bir sonra ki edinilen ziyaretçileri aktifleştirmek olacak. Bu nokta bilmeniz gereken şey aktifleştirmenin neleri kapsadığıdır.

E-posta adresleri ve üye toplamak, yazı okutturmak, video izletmek, satın almak, içeriği paylaşmak bunların başında yer almaktadır. Burada en çok kullanılan uygulama landing page ile veri toplamaktır.

RETENTION-BAĞLILIK:

İlk iki yöntemle siteye insanları çekerek istediğimiz etkileşime geçirmeyi sağladık. Bu adımda ise bu kullanıcıları tekrar sitenize çekmenizi sağlamanız gerekmektedir. Bunun için kullanılan kanal e-maildir. Başarılı bir mailing çalışması ile kullanıcıları siteye tekrar çekmeniz mümkün olacaktır. Başta geri dönüşler yavaş olacaktır. Ancak zamanla kullanıcıların siteye olan bağlılıkları artacaktır.

İkinci kanal ise sosyal medyadır. İlk olarak kendi hedef kitlenizin en çok kullandığı sosyal medya kanallarını tespit etmeniz gerekmektedir. Hedef kitlenin en çok tercih ettiği ve kullandığı sosyal medya kanalı üzerine odaklanmak kullancıların siteye bağlılığını önemli ölçüde etkileyecek ve artıracaktır.

REFERRAL-TAVSİYE EDİLME:

Bir projede hızlı bir büyüme kaydetmek istiyorsanız tavsiye edilme yöntemini izlemelisiniz. Tavsiye edilme yani referral yöntemin yanı sıra sosyal medya kampanyaları ile daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Her proje için bu yöntem kullanılabilir. Fakat her proje için ayrı strateji üretmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

REVENUE-GELİR:

Aslında bütün girişimler ve projeler için asıl etken bu aşamadır. Fakat bu aşamaya fazlaca odaklanmak başarısızlık getirebilir. Bu evreyi kullanıcıların sitenize üye olması ve sitenizden ürün alması gibi bir örnekle açıklayabiliriz. Bu aşamada para ve gelir noktasına takılı kalmak ya da fazla odaklanmak girişiminizi olumsuz etkileyecektir. O yüzden denge noktasını bulmanız gerekecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bunları da okumalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir