Kullanıcılara Müjde: Google Pop-Under Reklamları Yasakladı

pop-under reklamları

Pop-under reklamları neredeyse tüm kullanıcıların korkulu rüyası halindeydi. Google geçtiğimiz günlerde bu konuya son noktayı koydu. Yapılan açıklamada pop-under reklamları kullanan web sitelerinde yayınlanan reklamlarda Google reklamlarının yer almasının yasaklandığını belirtildi. Ayrıca bunun yanı sıra reklam politikasında değişiklik yaptığını da belirtti. Okuyucuların sinirlerini bozan ve spam pop under reklamları tarayıcı penceresinin alt kısmında yer alan ve tarayıcının neredeyse tamamını kapatan reklamlardır.

Nedir Bu Pop Under?

Pop-under ve popunder şeklinde karşımıza çıkan bu reklamlar herhangi bir siteye giriş yaptığınız zaman pencerenin en alt kısmında karşılaşılan reklam türüdür. Genelde splash şeklinde sayfanın üzerinde karşımıza çıkan pop-up reklamların bir türü olarak da adlandırılmaktadır. Pop-up reklamlardan farkı ise splash olarak açılmamasıdır. Ayrıca pop-under reklamlar sayfanın alt kısmında yer almaktadır.

Aslında pop-up reklamlardan daha az rahatsız etmektedir. Bannerlarla kıyaslandığı zaman geri dönüş oranı yüksek ve daha tıklama sahip bir reklam türüdür. Bunun sebebi kolayca fark ediliyor oluşudur. Ayrıca pop-up reklamlar ile kıyaslandığı zaman içeriği çok fazla engellememektedir. Pop-under reklamları genellikle yüksek trafiği sahip ya da trafik satın alan etkileşim oranı düşük sayfalar için kullanılmaktadır. Pop-under reklamlar genelde illegal içerik sahibi siteler tarafından tercih edilmektedir. Mobil dünyasının hızlı ilerleyişi ile birlikte pop-under reklamları daha fazla görmeye başlamıştık.

Google bir kaç gün önce pop-under reklamların kullanıcı deneyimi olumsuz etkilediğini söyleyerek Google reklamlarına uygun olmadığını açıkladı. Ayrıca yeni reklam politikasını da paylaşmış oldu.

Google Adsense Blog’da yapılan Pop-under başlığıyla yapılan açıklama da kullanıcılara, reklam veren ve yayıncılara eşit şekilde değer verildiği açıklandı. Ayrıca yapılan açıklamada reklam politikası içerisinde reklam yerleşim yerlerinin de yer aldığının ve reklam politikalarının kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik olduğunun vurgusu yapıldı. Ayrıca yayıncıların ve reklam verenlerin faydasının da reklam politikası içerisinde yer aldığını paylaşılan yazı da dile getirmiş oldu. Sitelerde yer alan pop-under reklamların kullanıcının sinirini bozduğunu ve kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilediği de yer aldı. Bu yüzden Google reklam politikasına uygun olmadığını da belirtti.

Pop-Under Reklamların Yasaklanması Neleri Değiştirecek?

Bu yasakla birlikte Google reklamlarının pop-under’lara kendiliğinden yayınlanmayacağını ve pop-under reklam türünü kullanan sitelerin Google reklamlarını kullanmayacağı bildirilmiş oldu.

Google’ın yapmış olduğu bu değişiklikle beraber pop-under yasağının yanı sıra artık Google reklamlarının pop-up şeklinde görünen sayfalarında reklamlarına izin verilmeyeceği açıklanmış oldu.

Bildiğiniz gibi 3’ten fazla sayıda pop-up ile Google reklamları yerleştirilemiyor. Ayrıca Google’ın pop-upların yer aldığı sitelerde kullanıcının gezinmesine engel olunmayacağını, kullanıcı tercihini değiştirmeyen ve virüs dağıtmadıklarına dair farklı reklam politikaları da var. Bu metotlar kullanıldığı zaman yayıncı kendi sitesi veya sitelerinde yer alan reklam ağı ve satış ortağında sorumlu olmaktadır.

Google’ın reklam politikasında yaptığı güncelleme web site sahiplerini kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek ve kullanıcı dostu olmayan reklamları yayınlamamasına teşvik edici bir değişikliktir. Böylelikle Google, kullanıcı dostu ve kullanıcı deneyimini koruyan tavrını devam ettirdiğini de belirtmiş oldu.

Google daha öncesinde de reklamlar ile alakalı kurallarda değişiklikler ve eklemeler yapmıştı. Yanlış yönlendirme yapan sitelerde AdSense reklamı bulunmasa dahi sıralamalarında düşüş gibi önlemler alınmaktadır.

Bu güncelleme ile yapılan değişiklikte olduğu gibi yayıncı kesimin kötü niyet içeren yaklaşımlarını engellemek için reklam politikasında ki güncellemeden ziyade daha keskin ve sert bir hamle yapmıştı. Geçtiğimiz yılda pop-up ve geçiş reklamları kullanan mobil sitelerin sıralamalarını Ocak ayından itibaren düşürmeye başlamıştı.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Hocam popup reklamlar yasaklandıysa neden bu popads popcash gibi reklam şirketleri daha güçlü gündemde ve kullanılıyor . Bu yasaklama olayını ben mi yanlış anladım. Hala herkez sitesinde popunder popup reklam yayınlıyor

  2. bu yazının tarihi ne? bu tür yazılarda yazının yayım tarihinin veya güncelleme tarihinin olması gerekir. 2014 de yazdı iseniz bu yazıyı yazdıklarınız doğru ancak 2019 da yazdı iseniz bir çok sitede bu tür reklamlar kullanılıyor ve yasak değil

  3. Kullanımı yasak demiyor google reklamlarının olduğu sayfalarda popup kullnırsanız google reklamlarınız devre dışı kalır diyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir