Arama Motorları Listesi

Arama Motorları Listesi

Dünya genelinde oldukça kalabalık arama motorları listesine sahibiz. Yüzlerce arama motoru bu platformda karşımıza çıkar. Her arama motoru, aramak istediğimiz bilgi ile ilgili tüm siteleri karşımıza çıkarır. Ancak her arama motorunun karşımıza çıkarttığı bilgiler birbirinden farklıdır. Bunun nedeni; arama motorlarının farklı kullanım algoritmalarıdır. Her arama motoru farklı bir algoritmaya sahiptir. Bu nedenle de ortaya çıkardıkları site sayısı değişir. Google, Yahoo ve Bing kullanılan arama motorlarından bazılarıdır.

En Çok Tercih Edilen Arama Motoru Hangisidir?

Arama motorları nelerdir diye sorulduğunda, herkesin aklına ilk gelen isim Google’ dır. Google arama motorları içerisinde en çok kullanılandır. Dünya arama motorunun devidir. Aylık kullanıcı sayısının 30 milyar olduğu söylenir. Google 1998 yılından beri kullanılır. Her geçen yıl büyümesi daha da artış gösterir. Google’ u en çok kullanan ülke Amerika’ dır. Bu nedenle Amerika’ da sanal siteler arasında birinci sıradadır.

Google’ dan sonra aktif olarak kullanılan diğer arama motorlarının başında Bing ve Yahoo gelir. Bing aylık bir milyar kişinin ziyaret ettiği bir arama motorudur. Microsoft tarafından oluşturulmuştur. 2009 yılında kurulmuştur. Oldukça yeni olmasına rağmen beklenilen hedefe kısa sürede ulaşmıştır.

Dünya pazarına Ruslar tarafından girdirilen arama motoru adı Yandex’ tir. Yandex, aylık ortalama 19 milyon kullanıcıya ulaşır. Aynı Google gibi farklı dil tercihi ile hizmet verir. Rusya’ da kullanımı oldukça yaygındır. Farkı dil seçeneğine sahip olması, Yandex’ in kullanımını arttırır. Rusya’ da kullanılan birinci arama motorudur.

Arama motoru isimleri arasında Yahoo’ da yerini alır. 1995 yılında kurulmuştur. O tarihten beri hizmet verir. İlk çıktığı zaman en popüler arama motoru Yahoo idi. Fakat daha sonra rakipleri onu geçmeyi başardı. Beklentiyi karşılayamaması nedeniyle de küçülme yaşadı. Microsoft’ tan aldığı destek ile yine ilgi gören arama motorlarında biridir. Şu an arama motorları içerisinde 5. sırada yer alır.

İlk Kullanılan Arama Motoru Hangisidir?

İlk arama motoru 1990 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Bu arama motorunun adı, Archie’ dir. O dönemde ortaya çıkan arama motoru; günümüzdekilerden oldukça farklıdır. Ancak yine de hizmete başladığında ilgi çekmeyi başarmıştır. Daha sonra arama motoru yabancı Alta Vista ile tanıştık. Çoğu kişi bilenen ilk arama motoru olarak Alta Vista’ yı bilir. Alta Vista ilk hizmete başladığı zaman oldukça popülerdi. Ancak zamanla bu popülerliğini kaybetti. Bunun üzerine 2013 yılında kapanmıştır. Arama motoru olarak ilk kullanıldığında dizin oluşturdu. Bu durum da çok fazla kazanç elde etmesini sağladı.

Arama Motoru Nasıl Kullanılır?

Arama motorunda, istenilen bilgilere ulaşmanın püf noktaları vardır. Bu püf noktalara dikkat edilerek; istenilen bilgiye ulaşmak kolaylaşır.

  • Arama motorunda arama yapmak için anahtar kelimeye ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler içerik içinden uygun şekilde seçilmelidir. Örneğin tesettür abiye almak isteyen biri; tesettür, abiye tesettür, tesettür modelleri gibi anahtarlar kullanarak arama yapar. Böylece istediği sonuca daha kolay ulaşabilir.
  • Arama yapma işini çoğul kelimelerle yapmak istenilen bilgiye ulaşmayı zorlaştırır. Bu nedenle öznel aramalar yapmak her zaman için işe daha fazla yarar.
  • Arama sonucunda çıkan siteleri tek tek incelemek gerekir. Böylece tam ve etkili sonuca ulaşma sağlanır.

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama motoru dizin yaparak biriktirdiği bilgileri sizlere sunar. Bunu gerçekleştirmek için de ilk önce bilgi içeren linkleri biriktirir. Biriktirme sonucunda bellek işlemi ortaya çıkar. Hangi bilginin hangi sitede olduğunu kaydeder. Bunun sonucunda da arama yapıldığında ilgili siteyi bizimle buluşturur.

Arama Motoru Nasıl İndirilir?

Arama motoru indirmek ücretsizdir. Bu sayede istenilen arama motoru seçilerek çok kolay bir şekilde indirilir. Bazen sistem nedeniyle arama motorları açılmıyor sonucu çıkar. Bu gibi problemleri çok yaşadığınızda arama motorunuzu değiştirmenizde fayda vardır. Bu sayede arama motorundan verim elde edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir