Kobiler İçin Tavsiyeler

Kobiler İçin Tavsiyeler

Tüm sektörlerde yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde, KOBİ’ler rekabetin en çok etki ettiği kesimi oluşturuyor. Yani hayatımızda büyük ölçüde yer ediniyorlar. Kobi açılım olarak küçük ve orta boyutlu işletmeler anlamına gelir. Bir işletmeye “KOBİ” diyebilmemiz için 250 kişinin altına personeli olmalı ve yıllık 40 milyon TL’nin altında cirosu olması gerekmektedir.

Ayrıca KOBİ’ler: Mikro Ölçekli İşletmeler, Küçük Ölçekli İşletmeler ve Orta Ölçekli İşletmeler olarak 3 farklı grupta değerlendirilir. Bu 3 grupta farklı çalışan sayısı ve yıllık net hasılata göre belirlenmektedir.

Kobiler Kaç Sınıfa Ayrılır?

1)Mikro ölçekli işletmeler: 10 kişiden az yıllık çalışanı olan ve maliyet olarak da yıllık 1 milyon Türk Lirasını aşamayan işletmeye denir.

2)Küçük işletmeler: 50 kişiden az yıllık çalışanı olan ve yıllık mali bilançosu(satış hasılatı) 8 milyon Türk Lirasını aşamayan işletme türüdür

3)Orta Büyüklükteki İşletmeler: 250 çalışandan az istihdam rakamı ve yıllık satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 25 milyon TL’yi aşmayan işletmeler, orta büyüklükte işletme olarak adlandırılmaktadır.

Gerek işletmeler, gerekse freelance çalışanlar için sosyal medya geniş kitlelere ulaşmak adına en önemli araç. Birçok yerde sosyal medya pazarlaması üzerine yazılar okumuşsunuzdur. Aslında bu konuda kaleme alınan her yazı birer tecrübe sonrası oluşmuş ve kişisel görüşleri içerir. Doğrusu, sosyal medya pazarlaması son birkaç yılda oluşmuş bir kavramdır ve kesin bir anlamsal yapıya ulaşmamıştır. Başarılı bir sosyal medya kullanıcısı olmak ve bunu pazarlama aracına dönüştürmek için birkaç önerimiz olacak.

 kobilere tavsiyeler

Kobiler İçin Altın Tavsiyeler

Kobiler için vereceğimiz tavsiyelere hep beraber bir göz atalım.

-Her zaman yanınızda kartvizitinizi bulundurun. Sizin ve şirketinizin tanınması açısından kartvizit çok önemli bir araçtır. Gerekirse her gittiğiniz yer de masanın üzerine kartınızı bırakabilirsiniz.

-Müşterilerinizi memnun edin. Her memnun müşteri size yeni müşteriler kazandırabileceği gibi, memnun olmayan her müşterinin de potansiyel müşterilerinizi kaybettireceğini unutmayın. Bu bir teoridir, bu teoriyi uygulamak ise sizin elinizdedir.

-Hızlı ve güler yüzlü hizmet verin. İyi hizmet her zaman akılda kalır. Kötü hizmet te akılda kalır..

-Müşterilerinizin isimlerini ve ticarette önem verdiği noktaları aklınızda tutun. Herkes hatırlanmaktan ve özel hizmet almaktan büyük memnuniyet duyar.

-Müşterilerinizin ihtiyaçlarını belirleyin ve ihtiyaca yönelik satış yapın.

-Yeni bir müşteri görüşmesi yapacaksanız, görüşme öncesinde kısa bir araştırma yapın. İş dışında da konuşacak konularınız olmasına özen gösterin.

-Hiç ihtiyacınız olmasa bile mutlaka kredi limitine sahip olun. İş hayatında iyi veya kötü her durumda finansal kaynağa ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. Maddi anlamda kredinin yanında insanların size tanıdığı krediyi de yüksek tutun. Bir insana verilen kredi düştüğü zaman o insan, karşı tarafın gözünde yerlerde olur.

-Rakiplerinizi müşterinin önünde yermeyin, kendinizi de fazla övmeye çalışmayın.

-Dürüst ve açık sözlü olun. Büyük bir hata yapsanız dahi dürüst olmanız itibar kaybetmenizi engeller. Zarar görmezsiniz.

-Piyasa itibarı çok önemlidir. Tedarikçilerinize güven verin, ödemelerinize sadık olun. Günü gününe yapın.

-Yapamayacağınız işler hakkında söz vermeyin. Planlı ve kontrollü olun.

-Sektörünüzü ve rakiplerinizin neler yaptığını takip edin. Kendinizi ve şirketinizi geliştirin. Yeniliklerden ve trendlerden geri kalmayın.

-Teknolojiye önem verin. Şirketinizin mutlaka bir internet sitesi olsun. Sosyal medya sitelerinde şirketinize bir sayfa açarak masrafsız reklam da yapabilirsiniz.

-Şirket hesaplarınızı kontrol edin, gelir ve giderlerinizi bilin. Yıllık mali planlaması olmayan bir şirket başarılı olamaz.

-Büyük düşünün ama küçük adımlarla yola çıkın. Tüm sermayenizi asla tek bir işe bağlamayın.

-Çok sert bile olsa size yöneltilen eleştirileri sakin bir şekilde değerlendirin ve hatalarınızı düzeltin.

-Markanıza değer verin. Çok iyi bir fikriniz veya özel bir ürününüz varsa mutlaka patentini alın.

– Tutarlı ve kaliteli içerik üretin.

Kobi sahipleri için tavsiyelerimiz böyledir, umarım tavsiyelerimize kulak asar ve planlamanızı ona göre yaparsınız. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğimle..

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir