E-Ticaret Nedir? Avantajları Nelerdir?

E-Ticaret Nedir? Avantajları Nelerdir?

E – ticaret sitesi, internet üzerinden alışveriş yapamaya yarayan sitelerdir. E – ticaret siteleri pek çok avantaja sahiptir. Bu nedenle günümüzde oldukça yaygındır.

E – Ticaret Sitesi Örnekleri Nelerdir?

En çok kazanan e – ticaret sitesi örnekleri listelenmiştir. Bu listeye göre en çok kazanan e – ticaret sitesi hepsiburada sitesidir.

  • Hepsiburada sitesi 1998 yılında kurulmuştur. Kurulduğu ilk günden bu yana katlanarak büyür. 2013 yılında da en başarılı e – ticaret firması seçilmiştir.
  • E – ticaret siteleri içinde adından sıkça söz ettiren bir diğer site ise gittigidiyor sitesidir. Gittigidiyor sitesi 2001’ de kurulmuştur. Kurulduğu zamandan bu yana müşterilerin güvenini kazanmıştır. Gittigidiyor müşterilerine sıfır risk sistemi sunuyor. Bunun nedeni sitenin müşteri ile satıcı arasında bir platform görevi görmesidir. Müşteri ürünü aldığı andan hemen para platform hesabına yatırılıyor. Ancak müşteri ürünü teslim aldıktan sonra satıcıya ödeme yapılıyor. Bu durumda da herhangi bir risk durumu ortaya çıkmıyor.
  • Gittigidiyor mantığı ile kurulmuş bir diğer e – ticaret sitesi ise n11’ dir. N11 sitesi 2013 yılında kurulmuştur. Oldukça yeni bir sitedir. Ancak kısa sürede çok fazla yol almıştır. Müşterilerin güvenini kazanarak en iyi ve güvenilir e – ticaret siteleri isimleri arasında yer almıştır.
  • Bir başka e – ticaret sitesi ise sahibinden.com’ dur. Bu site özellikle araba ve emlak ticaretinde oldukça tercihe edilir. Sahibinden.com sitesi 1999 yılında kurulmuştur. Şu an en başarılı e – ticaret sitelerinden biridir.
  • Yemek sepeti sitesi de e – ticaret platformunda oldukça başarı yakalamıştır. 2001 yılında kurulmuştur. Kurulduğu yıldan bu yana büyük büyüme gösterir.
  • Trendyol sitesi de; e – ticaret konusunda oldukça başarı yakalar. Bu e – ticaret sitesi moda sektöründe hizmet verir. İlk kurulduğunda oldukça küçük bir ekip ile yola başlamıştır. Ancak zaman içerisinde oldukça büyüme gösterdi. Artık Trendyol, yabancı şirketlerden de yatırım alır.
  • Seyahat alanında öncü olan e – ticaret firması da ETS turdur. ETS tur da son zamanlarda oldukça başarı gösterir.

E – Ticaret Siteleri Komisyon Oranları Nelerdir?

E – ticaret siteleri komisyon oranları, siteler arasında farklılık gösterir. E – ticaret siteleri satılan ürün başına komisyon alır. Bu da sitelere kazanç sağlar. Örneğin n11 sitesinin komisyon oranı % 5’ tir. Yani 100 tl’ lik bir ürün satışı yaptığınızda n11 sizde 5 tl komisyon alır. Hatta bazı kategorilerde bu oran % 10’ e ulaşır. Gittigidiyor sitesinde ise bu oran % 10’ dur. Sahibinden.com sitesinde ise komisyon oranı %7’ dir.

E – Ticaret Siteleri Ciroları Ne Kadardır?

E – ticaret sitesi ciroları 2015 yılında maksimum seviyeye ulaştı. Bunun üzerine daha sonraki yıllarda cironun 25 milyarı bulacağı hesaplanıyordu. Ancak cirolarda beklenilenden daha fazla bir büyüme durumu oldu. Şu an e – ticaret sitelerinin ciroları 30 milyarı bulmuştur. Bunun nedeni e – ticaretin sağladığı avantajlardır.

E – Ticaretin Avantajları Nelerdir?

E – ticaret hem firma sahibi için hem de müşteri için oldukça avantaj sağlar. E – ticaretteki hızlı büyümenin en önemli nedeni de bu avantajlı yapısıdır.

  • E – ticaret, şirketlere daha çok kazanç sağlar. Çünkü e – ticaret ile çok fazla sayıda müşteriye ulaşma imkânı vardır. Bu da şirketin kazanç durumunu arttırır. Arama motorları listesi içerisinde üst sıralara çıkarak kazanç durumu arttırılır. Çünkü fazla kişi tarafından sitenin görülmesi ile birlikte kazanç da artar.
  • E – ticaret kişileri yüksek giderlerden kurtarır. Çünkü sanal dünya her zaman gerçek hayata göre daha az masraflıdır. Sanal dünyada dükkân açmaya gerek yoktur. Ayrıca herhangi bir stok durumuna da gerek yoktur. Bu nedenle çok daha avantajlıdır. Ancak tüm bunlar için sitenin ziyaretçilere ulaşması sağlanır. Sistem üzerinde sitede neye ulaşıp neye ulaşılamayacağı; google robot.txt file generator ile tespit edilir. İstenmeyen robotları engellemek için kullanılır. Böylece e – ticaret sitesine daha fazla işlevlik katılır.
  • Müşteriler sadece bilgisayar başında oturarak istedikleri alışverişi yapabilirler. İhtiyaçları olan tüm ürünlere kolay bir şekilde ulaşabilirler. Artık yabancı arama motorları kullanılarak da siteye ulaşılır. Bu nedenle e – ticaret sitesinin mutlaka iyi bir reklama ihtiyacı vardır.
Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir