Açılış Sayfalarında Yapılan 4 Hata

Açılış Sayfalarında Yapılan 4 Hata

İnternet kanalıyla alışveriş yapma potansiyeli olan müşterilerin site dolayısıyla ürün ile ilk temas edeceği nokta açılış sayfalarıdır. Bu nedenle açılış sayfalarının tasarımı ve içeriği alışveriş potansiyeli olan müşterinin kazanılmasında oldukça önemlidir. Müşteri ile ilk teması kuran açılış sayfalarında yapılan 4 temel hatadan bahsetmeden önce açılış sayfalarının içerik ve tasarımının ne şekilde düzenlenirse müşterinin ilgisini çekebileceğinden bahsetmekte fayda vardır. Açılış sayfasına yapılabilecek düzenlemeleri şu şekilde maddeleyebiliriz:

– Başlığın anlaşılır olması ve müşterinin konu ile başlığı bağdaştırması gerekir.

– Farklı ürünlerin reklamı yapıldığı takdirde müşterinin kafası karışabilir. Bu nedenle

internet sitesinin girişinde müşteriye verilen reklamın ürüne uygun olması gerekir.

–  Açılış sayfası metinlerinin dil bilgisi ve yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmesi siteye olan güveni arttırır. Bu nedenden ötürü içerik düzenlemelerinde site kurucularının daha hassas davranması gerekir.

– Dolandırıcılık faaliyetlerinin oldukça çeşitlilik gösterdiği 21. yy da internet kanalı ile alışveriş yapma potansiyeli olan müşterilerin aradığı en temel nitelik sitenin güvenliğidir. Bu nedenle sitenin açılış sayfasında müşterilere güven verecek sertifikaların bulunması firmanın yahut sitenin satış rakamlarını oldukça ciddi bir oranda yükseltir.

– Deyim yerinde ise müşteriler ile ilk göz temasını kuran açılış sayfasının ilgi çekici slogan ve butonlar ile zenginleştirilmesi müşterinin site içerisinde daha fazla zaman geçirmesini bunun neticesinde alışveriş yapma potansiyelini arttırır.

Temel olarak açılış sayfasının kalitesini ve estetiğini arttırmaya yönelik 5 faktörden bahsettikten sonra açılış sayfalarında yapılmaması gereken düzenlemelere geçebiliriz.

Açılış Sayfası Hataları Nelerdir?

İnternet kullanıcılarının herhangi bir siteye erişimi esnasında karşılarına çıkan ilk bölge bilindiği gibi açılış sayfasıdır. Bu nedenle açılış sayfalarının müşterinin estetik zevkini cezbetmesi ve içerik yönünden zengin olması gerekir. Yapılan incelemeler neticesinde açılış sayfası estetiği ve içeriğine önem veren e-ticaret sitelerinin satış miktarlarının özensiz ve baştan savma açılış sayfası düzenlemesi yapan sitelere göre büyük bir fark gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Bu sebepten müşteri ağını genişletmek ve hedefleri doğrultusunda kar marjını arttırmak isteyen e-ticaret sitelerinin açılış sayfaları üzerinde ciddi çalışmalar yapması gerekir.

Açılış sayfalarında önemsiz görünen ufak hataların müşteriler tarafından oldukça ciddiye alındığını belirtmek gerekir. Bu nedenle müşteri kaçırmak istemeyen firmaların açılış sayfası hataları noktasında yaptığı yanlışları minimize etmesi gerekir. Açılış hatalarını şu şekilde sıralamak mümkündür: Ürünü gizlenmesi yani müşterinin aradığı ürünü ilk bakışta görememesi, sitenin verdiği hizmetin ve faaliyetin tam manasıyla müşteri tarafından anlaşılamaması, metin yazılarının paragraf sayılarının fazlalığı ve site içerisinde arama seçeneğinin tamamen internet kullanıcısı yani müşteriye bırakılması. Belirtilen 4 temel etkeni alt başlıklar halinde detaylı olarak incelemek konunun tam manasıyla açıklığa kavuşması açısından oldukça önemlidir.

 Müşterinin Aradığı Ürünü İlk Bakışta Görememesi

E-ticaret sitelerinin temel amacı hizmet verdiği sektörün müşteri kitlesine ulaşarak onlara ürün satmak yahut hizmet sunmak olduğundan site içerisinde satışa sunulan ürünlerin gizlenmemesi, açık bir şekilde müşteri tarafından görülmesi gerekir. Netice itibariyle müşteri siteye aradığı ürüne ulaşabilmek için erişim sağlıyor. Aradığı ürünün farkına ilk anda varma ihtimali olmayan potansiyel müşterilerin internet sitesini terk etme ihtimali de yükselir. Bu nedenle satışa sunulan ürün ya da ürünlere açılış sayfasında oldukça açık ve net bir şekilde yer verilmesi gerekir.

Hizmet ve Faaliyetlerin Müşteri Tarafından Anlaşılamaması

İletişim problemlerinin temelinde yatan anlaşılamama sorunu e-ticaret sitelerinde de oldukça önemli bir problemdir. Eğer site faaliyetlerini açık bir şekilde müşterilere sunmuyor ise müşterilerin bu noktada zaman ve emek harcaması gerekir. Hemen herkesin de tahmin edebileceği gibi müşterilerin büyük bir çoğunluğu anlamakta güçlük çektiği siteleri vakit kaybetmeden terk eder. Bu nedenle site yöneticileri özelde açılış sayfasını genelde ise sitenin tüm bölümlerini müşterinin anlayabileceği bir şekilde düzenlemelidir.

Paragraf Sayısı ve Paragraf Boyutu

Bir önceki madde doğrultusunda e-ticaret sitesi yönetimi verdiği hizmeti detaylı bir şekilde müşterilere sunmak isteyebilir. Fakat müşterilere hazırlanan bu tanıtım metinlerinin boyutu ve sayısı da oldukça önemli bir faktördür. Uzun paragraflar genellikle müşterileri boğar ve okunmaz. Bunun yerine yeterli sayıda hazırlanan ilgi çekici paragraflar müşterinin ilgisini ürün yahut site üzerinde yoğunlaştırır. Metinlerin içeriğinde dil bilgisi ve yazım kurallarına da dikkat edilmesi müşterinin güvenini kazanmak açısından site yönetimi tarafından dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Arama Seçeneklerinin Müşteri İradesine Bırakılması

Birden fazla sektörde hizmet veren firmaların müşteri yelpazesinin çeşitlilik göstermesi oldukça doğal bir durumdur. Müşteri yapısının çeşitliliği pazarlama noktasında firmaya belirli zorluklar çıkartabilir. Bu noktada pazarlamanın en temel ifadesi olan “Herkese ulaşmaya çalışırsanız hiç kimseye ulaşamayabilirsiniz.” ifadesine yer vermek faydalı olacaktır. Arama seçeneğinin müşteriye bırakılması alışveriş potansiyeli taşıyan kullanıcıyı ürünün ne olduğunu tam olarak kavrayamadan diğer ürünlere ittiğinden satış rakamlarını olumsuz etkiliyor. Bu aşamada birden fazla sektörde faaliyet gösteren işletmelerin yapabileceği en etkili çözüm müşterileri kategorilere ayırması ve her bir kategori için özel bir açılış sayfası tasarlamak olacaktır.

Yazının başında belirtilen açılış sayfası hazırlanması tekniklerini kullanan ve belirtilen temel hatadan uzak duran site yöneticilerinin e-ticaret noktasında ciddi başarılar kazandığı otoriteler tarafından kabul gören bir gerçektir.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir