E-Ticaret Siteleri İçin Kıtlık Prensibi Nedir?

E-Ticaret Siteleri İçin Kıtlık Prensibi Nedir?

Kıtlık Prensibi, aslında Ekonomi biliminde kullanılan temel kuramların başında gelmektedir. insanın sınırsız talepleri karşısında sınırlı kaynakların yetersizliği durumunda ortaya konmuş. Peki ekonominin temel kuramlarından olan Kıtlık Prensibi e-ticaret siteleri için nasıl uygulanır? Bu yazımızda e-ticaret siteleri ve Kıtlık Prensibi’nin nasıl uygulandığını ele alacağız.

İnsan psikolijisi ve ikna konusunda oldukça sık karşımıza çıkan bir deney ile konuya giriş yapalım. Deneyin gerçekleştirildiği odaya denekler gruplar haline teker teker çağrılır. Çağrılan deneklerden bir gruba iki adet kavanoz verilir. Birinci kavanozun içerisinde iki tane diğer kavanozun içerisinde ise on tane kurabiye vardır. Daha sonra deneklerden kurabiyelerin tadına bakarak puan vermeleri istenir. Aslında kurabiyelerin tamamı aynıdır. Fakat iki tane kurabiyenin olduğu kavanozun ortalama olarak daha fazla puan alır. Bundan farklı olarak 3. grubu oluşturan deneklere on kurabiyeden oluşan bir kavanoz verilir. Deneklere götürülen 3. kavanozdan diğer deneklere verildiği söylenerek 8 tane kurabiye alınıyor ve 2 tane kurabiye bırakılıyor. 3 kavanozdan en çok puanı alan kavanoz ise içerisinden 8 tane kurabiyenin alındığı son kavanoz oluyor. Worchel, Lee ve Adewole tarafından 1975’te yapılan deneyin insan psikolojisi ve pazarlama üzerinde ki etkisini kolaylıkla ortaya konduğu kesin.

Aslında 1975 yılında insan psikolojisi üzerinde yapılan bu deney yalnızca kurabiye değil birçok ürün için geçerlidir. Kıtlık Prensibi’nin diğer faktörleri ile birlikte inceleyerek bunu daha rahat anlayacaksınız.

E-Ticaret Siteleri İçin Kıtlık Prensibi Nasıl Uygulanır?

E-Ticaret siteleri için Kıtlık Prensibi beraberinde etkileyen diğer faktörlerle incelenerek daha rahat bir şekilde anlaşılır.

  • Popüler Ürün

Popüler ürünlerin tercih ediliyor olması kıt yani sınırlı olmasından ziyade rakip E-Ticaret sitelerinin de tercih etmesidir. Popüler ürün veya ürünlerin asıl mantığı da sınırlı stoka sahip olsa bile daha fazla tercih edilmesine dayanıyor. Bundan dolayı da yapay bir rekabet ortamı oluşuyor. Yine bu noktada insan psikolojisi üzerinde yapılan deneyler ortaya çıkıyor. Robert Caildini, insanların ikna edilemesi üzerine kanıtladığı prensipler arasında yer alan Sosyal Kanıt ve Kıtlık Prensibi bunlar arasında yer alıyor.

  • Sınırlı Stok

Sınırlı Stok faktörü biraz tartışmalı bir durum. Google’da sınırlı stok yazıldığında ilk sayfada yer alan sonuçlar incelendiğinde e-ticaret sitelerinin index almak için uğraşmayıp boş ve hatalı ürün sayfalarına fazlasıyla rastlıyoruz. Hatta ürün stoklarının kullanıcılar ile açık ve net bir şekilde paylaşılmıyor olması şikayet sayısını da artırıyor. Her ne kadar etik olarak değerlendirilmesi güç olan bir durum olsa da bir ürünün sınırlı sayıda ve az sayıda stoka sahip olması müşterileri hızlı bir şekilde yönlendirerek satış sayısını artırıyor.

  • Sezon Ürünleri ve İndirim

Sezon ürünleri ve indirim zaman kısıtlaması ve indirimi birlikte kullanarak etkili olan taktiktir. Mevsim ve sezon gibi zaman kısıtlaması oluşturan kavramlar ürün stoklarının eritilerek yenilenmesi için oldukça etkili yöntemdir. Aslında baktığınızda sebze meyve gibi yiyeceklerin sezonu ve mevsimi oluyor. Kıayfet ve diğer ürünlerde sezon ve emvsim kavramı ilk bakışta tuhaf gelebiliyor. Dediğimiz gibi stokların tüketilmesi için en etkili yöntemlerden birisi de zaman kısıtlayan sezon gibi kavramların kullanılmasıdır. Hatta bazı e-ticaret siteleri geri sayım koyarak bu taktiği daha farklı bir boyuta taşıyor. Bunu özellikle sept terk yapan müşterilere mail atıyorlar. Bu mail içerisinde de genelde 24 saat olan bir geri sayım oluyor. Bu yöntem oldukça etkili oluyor. Müşteriler düzenli olarak mailde yer alan geri sayımı kontrol ediyor. Bu durumda da geri dönüşümler ve satışlar artıyor.

  • Tek Seferlik Teklifler

kıtlık prensibi

Özellikle Yemek Sepeti gibie-ticaret sitelerinde uygulanan bir yöntem olan tek seferlik teklifler biraz farklı. Örneğin Yemek Sepeti’nde yer alan Joker tekliflere 15 dk içerisinde karar vermeniz gerekir. Bu tek seferlik tekliflere belirtilen süre içerisinde karar vermezseniz o teklifi kaçırmış oluyorsunuz. Aslında bu taktik yukarıda bahsettiğimiz zaman kısıtlaması içerisinde de yer alır.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir