Sepet Terk Pazarlaması ve E-Ticarette Satış Artırma

sepet terk pazarlaması

E-ticaret sitelerinde kullanıcılar siteye giriş yapmadan önce süreç başlamış olur. Kullanıcıların siteden çıktıkta sonra bu sürecin bittiğini düşünmek ise büyük bir yanlıştır. Kullanıcılar herhangi bir şey satın almasa bile siteden çıkış yaptıktan sonra dahi bu süreç devam ediyor. Bu yazımızda e-ticaret sitelerinde sıklıkla rastlanılan müşterilerin sepet terk uygulamasının nedenleri ve buna sepet terk pazarlaması ile nasıl çözüm üreteceğinize değineceğiz.

Sitenizi ziyaret eden bir müşteri ödeme aşamasına geçmeden önce sepeti terk ederek sitenizden ayrılıyor. Aslında bu kullanıcılar birçok siteyi ve sonuçları inceleyerek sitenizi ziyaret ediyor. Sitenizden alışveriş yapan veya yapmayan müşteriler birçok yolla sitenize geliyor. Fakat bazı müşteriler alışveriş sürecini yarıda bırakarak sepet terk uygulamasını gerçekleştiriyor. Bu noktada müşterilerin sepet terk uygulamasının ardından sitenize tekrardan dönüş yapmayacağını düşünmeniz yanlıştır. Doğru bir pazarlama ve reklam stratejisi ile sepeti terk eden müşterileri sitenize geri getirebilir hatta satışa dönüştürebilirsiniz.

Müşteriler Neden Sepeti Terk Eder?

Müşterilerin neden sepeti terk ettiğini araştıran bir çok araştırma var. Aslında müşterileriniz birçok aşamada siteyi terk ediyor. Sepet Terk Pazarlaması için inceleyeceğimiz konu ödeme aşamasına gelmeden sepeti terk ederek çıkış yapan kullanıcılar olacak. Müşterilerin Sepeti terk etmesinden belli başlı bazı nedenler var. Bu nedenler beklenenden yüksek fiyatlar (Kargo, KDV), Pahalı olan ürünler, daha sonra satın alma fikri, üyelik için uzun süre harcanması, stoku tükenen ürünler, kullanıcıların olumsuz yorumları ve ödeme kısmında yaşanan sorunlar şeklinde sıralanabilir. Ayrıca son olarak bu listeye site hızının yavaş olması ve teslimat süresinin uzun oluşunu da ekleyebiliriz.

Sepet Terk Pazarlaması ve Sepet Terk Maili

Sepet Terk Mailleri,  ödeme aşamasına gelmeden önce sepeti terk eden kullanıcılara gönderilen maillerdir. E-Ticaret ve pazarlama için son zamanlarda büyük öneme sahip maillerdir. Ayrıca mail marketing cirosunda da büyük bir alana sahip. Peki Sepet Terk Mailleri en doğru şekilde nasıl kullanılır?

  • Zamanlama

200 site için yapılan araştırma ile SalesCycle maillerin zamanlaması ve geri dönüş oranları hakkında bazı istatistiklere ulaşmış. Bu araştırmaya göre ilk 20 dakika içerisinde gönderilen maillerde geri dönüşüm oranı %5.2, bir saat içerisinde gönderilen maillerde geri dönüşüm oranı %4.5 ve 24 saat içerisinde gönderilen maillerde ise bu oran %2.6 olmakta.

Maillerinizi sektörünüz ve zamanlama ile ilgili düzenlemeler yaptıktan sonra göndermelisiniz. Low-end ürünler yani ucuz ürünlerde süre daha kısa olabilir. High-end olarak adlandırılan pahalı ürünlerde ise zaman aralığını daha geniş tutabilirsiniz. Bu konuda şöyle düşünün: Hiçbir müşteri 5 ya da 10 dk içinde bütçesini zorlayacak ya da oldukça yüksek bir fiyata sahip ürünü almaya karar vermez.

  • Mailin İçeriği 

Sepet terk maillerini yeni bir ürün tanıtır gibi bir içerikle oluşturmayın. Burada amacınız kullanıcıya bir hatırlatma yapmak olmalı. Kullanıcılar sepeti terk ettiği ana kadar size birçok kişisel bilgiyi ulaştırıyor. Bu yüzden atacağınız mail kişiselleştirilmelidir.

Mailinizin içeriğini oluşturmada size yardımcı olacak bir kaç püf noktadan kısaca bahsedelim. İlk olarak kullanıcının adını ve ünvanını kullanmalısınız.  Daha sonra duruma uygun bir başlık kullanın. Gönderilen mailde vurgulayıcı ögeler kullanın. Bunun için zaman kısıtı en iyi taktiktir. Örneğin “sepetinize eklemiş olduğunuz ürünleriniz 24 saat içinde sıfırlanacak” gibi ya da stoklarda ürünlerin sayısının azaldığını belirtebilirsiniz. Maillerde kullanıcının sepetine eklediği ürünlere ait görseller kullanabilirsiniz. “Sepete Git”,  “Devam Et” veya “Alışverişi Tamamla” gibi butonları ekleyebilirsiniz.

Son olarak doğru bir strateji ve optimum sonuçlar elde edebilmek için yöntemlerinizi test etmelisiniz. Şimdiye kadar e-ticaret sitenizde sepet terk pazarlaması uygulamadıysanız yukarıda size sunmuş olduğumuz püf noktalarını değerlendirerek oluşturduğunuz stratejiler ile başlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir