Bounce Rate ve Google Analytics

Bounce Rate ve Google Analytics

Bounce Rate (Hemen çıkma oranı) nedir? Hemen çıkma oranı, web sitenizde bulunan toplam ziyaretçilerin girdikleri sayfada hiçbir şey yapmadan çıkan ziyaretçilerle arasındaki oranı belirleyen bir metriktir. Dolayısıyla bir menü öğesine, ‘daha fazla oku’ bağlantısına veya sayfadaki diğer iç bağlantılara tıklamayan ziyaretçi sayısının, ziyaretçilerin tamamına bölümünün yüzdelik cinsinden oranıdır. Bu, Google Analytics sunucusunun ziyaretçiden bir tetikleyici tıklama vb. etkileşim almadığı anlamına gelir. Bir kullanıcı açılış sayfasında herhangi bir etkileşim olmadan çıkıyor ve ziyaret tek sayfalık bir ziyaretle bitiyor. Hemen çıkma oranı, bir web sayfasının kalitesini ve kitlenizin “kalitesini” gösteren bir metrik olarak kullanılabilir. Kitlenizin kalitesine göre, kitlenin sitenizin amacına uygun olup olmadığını tespit söz konusu oluyor.

Google Analytics Bounce Rate’yi Nasıl Hesaplar?

Google’a göre hemen çıkma oranı şu şekilde hesaplanmaktadır: 

Hemen çıkma oranı, tek sayfa görüntülemeli ziyaretlerin tüm oturumlara bölünmesiyle hesaplanır. Yani kullanıcıların yalnızca tek bir sayfayı görüntülediği ziyaretlerin tüm oturumlara bölümüdür.

Formül haline getirirsek:  Tek sayfa görüntülemeli oturumlar (/bölü) Birden fazla sayfa görüntülemeli ziyaretçi sayısı  (=eşittir)  Bounce Rate’yi verir.

Google Analytics Bounce Rate Nasıl Yorumlanır?

Hemen çıkma oranının yüksek olması üç şey anlamına gelebilir:

1. Sayfanın kalitesi düşük. Etkileşim için davetkâr bir şey yok.
2. Ziyaretçiler sayfanızın amacına uymuyor, o yüzden etkileşim yok.
3. Ziyaretçiler aradıkları bilgileri bulmuşlardır.

Hemen çıkma oranına geri dönelim.

Bounce Rate ve SEO

Bu yazıda Google Analytics’te hemen çıkma oranından biraz daha bahsetmek istiyorum. Hemen çıkma oranının bir SEO sıralama faktörü olup olmadığı konusunda birçok tartışma yaşanmaktadır. Google Analytics, doğru kurulmadığı takdirde, veriler güvenilir olmayabilir. Yabancı webmaster forumlarında okuduğum bilgilere göre, birkaç Google çalışanı aynı şeyi söylüyor : Google, arama algoritmasında Google Analytics’in verilerini kullanmıyor. Ama tabii ki, insanların sitenize bir arama motorundan gelip etkileşimde bulunarak diğer yazıları da görüntülemesi bir sıralama faktörüdür. 

Bütüncül bir SEO perspektifi ile bakarsak, siteyi her yönüyle optimize etmek gerekir. Hemen çıkma oranınıza yakından bakmak, web sitenizi daha da optimize etmenize yardımcı olabilir ve bu da SEO’nıza katkıda bulunur.

 

Hemen Çıkma Oranı Ne Anlama Gelir?

Hemen çıkma oranınızın yüksekliği ve bunun iyi veya kötü bir şey olup olmadığı sayfanın amacına bağlıdır. Sayfanın amacı tamamen bilgi vermek ise, o zaman yüksek bir hemen çıkma oranı her seferinde kötü bir şey değildir. Elbette, insanların web sitenizde daha fazla makale okumasını, bülteninize abone olmalarını vb. istersiniz . Ancak ziyaretçilerin örneğin bir sayfayı ziyaret ettikleri, bir yayın okudukları veya bir adres buldıklarında okumayı bitirdikten sonra sekmeyi kapatmaları şaşırtıcı değildir. 

Yapmanız gereken akıllıca bir şey, bir bloga sahip olduğunuzda yalnızca ‘Yeni ziyaretçiler’ içeren bir segment oluşturmanızdır. Yeni ziyaretçiler arasındaki hemen çıkma oranı yüksekse, sitenizle olan etkileşimlerini nasıl geliştirebileceğinizi düşünün. 

Bir sayfanın amacı etkin bir şekilde sitenizle etkileşimde bulunmak ise, o zaman yüksek bir hemen çıkma oranı kötü bir şeydir. Bir sosyal içerik siteniz olduğunu varsayalım. Bu sayfada hemen çıkma oranı yüksekse, sitenin kendisini optimize etmeniz gerekebilir. Örneğin, harekete geçirici bir mesaj ekleyerek ( ‘Bültenimize abone olun’) düğmesine tıklayarak hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.

Ancak, bülten aboneliği sayfasında yüksek hemen çıkma oranına neden olan başka bir sebep de olabilir.

Bounce Rate ve Dönüşüm

Hemen çıkma oranını bir dönüşüm perspektifinden incelerseniz, hemen çıkma oranı, başarıyı ölçmek için bir metrik olarak kullanılabilir. Örneğin, sayfanızın tasarımının daha iyi dönüşebileceğini umarak değiştirdiğinizi ve o sayfanın hemen çıkma oranını kontrol ettiğinizde bu durum işe yarayabilir. Hemen çıkma oranında bir artış görüyorsanız, yaptığınız tasarım değişikliği yanlış bir tercih olabilir ve sahip olduğunuz düşük dönüşüm oranını açıklayabilir.

En popüler sayfalarınızın hemen çıkma oranını da kontrol edebilirsiniz. Hemen çıkma oranınıza bakmanın bir başka yolu da trafik kaynakları perspektifinden geliyor. Bu durumda incelemeniz gereken konu şudur: Hangi trafik kaynakları yüksek veya düşük bir hemen çıkma oranına neden oluyor? Yüksek hemen çıkma oranına sahip sayfalardaki bu yüksek oranın sebebi bilgileri bulması mıdır? İlgisiz bir ziyaretçi mi siteye yönlendirilmiştir?

Yüksek Bounce Rate Nasıl Azaltılır? 

Hemen çıkma oranınızı düşürmenin tek yolu, sayfanızdaki etkileşimi artırmaktır. Bana göre, hemen çıkma oranına bakmanın iki yolu vardır. Trafik perspektifinden ve sayfa perspektifinden.

Bazı trafik kaynakları, yüksek hemen çıkma oranlarına sahipse, o kaynaklardan sitenize gelen ziyaretçilerin beklentilerini gözden geçirmeniz gerekir. Diyelim ki başka bir web sitesinde bir reklam yayınladığınızı ve çoğu insan bu reklamdan sıçrayarak sitenize geliyor, onların istediğini vermediğinizi varsayalım. Bu durumda doğal olarak hemen çıkma oranı yani bounce rate yüksek olacaktır.

Sayfanız ziyaretçilerinizin beklentilerini karşılıyor ve sayfanın hemen çıkma oranı yüksekse, sayfanın kendisine bakmanız gerekiyor. Sayfanın kullanışlılığı iyi mi? Sayfadaki ekranın üst kısmında bir harekete geçirici mesaj var mı? İlgili sayfalara veya yayınlara işaret eden iç bağlantılar var mı? Kullanması kolay bir menünüz var mı? Sayfa insanları sitenize daha fazla bakmaları için davet ediyor mu? Bunların hepsi sayfanızı optimize ederken göz önüne almanız gereken şeylerdir.

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) ile Çıkış Oranı Farkı

Hemen çıkma oranı genellikle çıkış oranı ile karıştırılır. Kelime anlamda, çıkış oranı, oturumda son ziyaret sayfasının sayfa görüntülemelerin yüzdesidir..

Hemen Çıkma Oranı – Bounce Rate

Hemen çıkma oranı, pazarlama çabalarınızı analiz etmek için kullanabileceğiniz bir metriktir. Ziyaretçilerin beklentilerine uygun site içeriği ve tasarımı olup olmadığını ölçmek için bu bilgileri kullanabilirsiniz. Ziyaretçilerinizin beklentilerini karşılamak için, sayfalarınızı ziyaretçilere daha çekici hale getirme çalışmaları ile Bounce Rate yani hemen çıkış oranını azaltmanız mümkün.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir