Alan Adı Optimizasyonu Nasıl Yapılır? Domain Optimizasyonu yaparken dikkat edilmesi gerekenler

alan adı optimizasyonu

Alan adı optimizasyonu (Domain Optimizasyonu) aslında bir sitenin alan adında değişiklik yapmasını kapsayan bir süreci ifade eder. Elbette ki arama motorlarında yüksek sıralamalara sahip olmayı hedefliyorsunuz. Bu yüzden alan adı optimizasyonu arama motoru optimizasyonunda size avantaj sağlayacak. Alan adı optimizasyonu yapılırken sadece arama motorları değil kullanıcılarda göz önünde bulundurulmalıdır. Unutmayın domain yani alan adınız web dünyasında sizi temsil edecek. Domain üzerinde karar verirken bunun sizin markanız olacağını asla unutmayın.Bu yüzden en doğru domain seçimini yapmalısınız. Elbette zorlu bir süreç. Fakat sizinle paylaşacağımız püf noktaları domain seçimi ve domain optimizasyonu konusunda oldukça işinize yarayacak.

Hepimizin bildiği gibi Google Penguin güncellemesinin ardından alan adlarında anahtar kelimeden yararlanmak veya eklemek devre dışı bırakıldı. Güncelleme öncesinde alan adlarında anahtar kelime kullanarak arama motorlarında üst sıralara çıkmak için iyi bir fırsat sunuyordu. Bu güncellemenin ardından anahtar kelimelerin alan adlarında kullanılması sıralamalar üzerinde ki önemi en aza indirildi.

Bir web sitesi projeniz var. Bu e-ticaret sitesi, blog veya genel içeriklerin yer adlığı bir site olabilir. İlk olarak sitenizin alan adını seçerken sitenizin ne sattığını ne anlatmak istediğini belirleyerek yola çıkın. Tek ürün içeren e-ticaret siteleri bu konuda en avantajlı siteler oluyor. Fakat geniş bir konu ve ürün kümesine sahip siteler için bu aşama biraz zor oluyor. Bu yazımızda “Alan Adı Optimizasyonu nasıl yapılır?” konusuna değinerek bu konuda ki zorlukları rahatlıkla aşmanızı sağlayacağız.

Alan Adı Optimizasyonu nasıl yapılır?

Alan adı optimizasyonunda ilk olarak hedef anahtar kelime optimizasyonunu gerçekleştirmek gerekiyor. Bunu yaparken hedeflenen anahtar kelimelerin arama hacimleri de oldukça önemli. Anahtar kelime araştırması için başta Google Keyword Planner olmak üzere piyasada yer alan birçok araçtan yararlanabilirsiniz. Piyasada yer alan anahtar kelime araştırması için herhangi bir aracı kullandık. Örnek bir araştırma yaptık. Anahtar kelimemizi çanta olarak belirledik.

alan adı optimizasyonu

Alan Adınız Kısa ve Öz Olmalı

Anahtar kelime araştırmasında hedeflediğiniz anahtar kelimeleri sonuçlarla karşılaştırarak karar vermelisiniz. Arama hacmi, rekabet gibi faktörleri mutlaka dikkate almalısınız.

Alan adı belirlerken dikkat etmeniz gereken ikinci önemli nokta domain uzunluğudur. Alan adını ne kadar karmaşık yaparsanız kullanıcıların algılaması da o kadar zor olacaktır. Uzun uzadıya giden ve anlaması güç kapalı anlam taşıyan domainlerden uzak durmalısınız. Bu yüzden mümkün oldukça yalın bir alan adı tercih etmelisiniz. Yani kısacası kısa ve öz olmalıdır.

E-Ticaret sitelerinin bir kısmında alt klasör ve kategori sayısı subdomain sayısında genelde fazla oluyor. Bunlar genelde hiyerarşik bir ayrım ve farklı bir alt alan oluşturmak için kullanılır. E-Ticaret veya blog siteniz için “siteadresi.com” ya da”blog.sieadresi.com” birini tercih ederek farklılık yaratabilirsiniz. Domain’de olduğu gibi yine kısa ve açık subdomain tercih etmelisiniz. Kısa ve öz bir şekilde subdomain kullanımının yanı sıra hedef anahtar kelimeleri de kullanabilirsiniz. Blog siteniz için ise subdomain kullanımının yerine domainin alt kategorisi şeklinde yayınlamak daha iyi olacaktır. Yani subdomain yerine siteadresi.com/blog şeklinde.

Site Kimlik Bilgilerine Dikkat!

WHOIS, bir web sitesinin kimin olduğunu ve anlık verilerin yansıtılmasını sağlayan domain adı sorgulama araçlarından bir tanesidir. WHOIS üzerinden yaptığınız sorgulama ile web sitelerinin IP adreslerini, site sahibini öğrenebildiğiniz gibi web sitesi yöneticisi ile iletişime geçebilirsiniz. WHOIS üzerinde bilgileri açık bulunan bir siteye spam maillerin gelmesi olası bir durum oluyor. Bunun önüne geçmek istiyorsanız antispam mail filtrelerinden yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer bilgilerin gizli tutulursa Google sitede yolunda gitmeyen bir takım şeylerin olduğunu düşünebilir.

Genellikle butik e-ticaret sitelerde her yıl yazılıma binlerce dolar verebiliyor. Paranızın cebinizde kalmasını istiyorsanız Opencart, Woocommerce, Preastashop, Mangento, Oscommerce ve Nopcommerce gibi ücretsiz seçeneklerde vardır. Ayrıca ücretsiz olan yazılımlar Opensource ve birçok sayıda geliştirici tarafından destekleniyor. Olumsuz yönü ise güncellemeleri sık sık takip etmezseniz sisteme sızma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durum yaşamak istemiyorsanız ücretli yazılımları da tercih edebilirsiniz. ShopPHP, Ticimax, T-Soft ve İdeasoft gibi…

İlk bakışta tüm Hosting firmaları size aynı gelebilir. Aynı hizmetlerin sunulması, diğer özellikler ve hizmetler dahilin hemen hemen aynı fiyatlar sunulduğunu görebilirsiniz. Hosting firması sitenin arama motorlarında indexlenmeyi etkilemektedir. Hosting hizmeti sağlayacak firma seçerken kullanıcıların yorum ve şikayetlerini göz önünde bulundurun. Ayrıca güvenlik ve hız konusunda sorunlarla karşılaşmamak için önceden araştırma yapın.

SEO Uzmanları ile Birlikte Çalışın

Yukarıda sıralamış olduğumuz kriterlerin yanı sıra bazı önemli noktalara da değinmek istiyoruz. Eğer daha önce domain almışsanız ve bunu yeni sitenize yönlendirmek istiyorsanız SEO uzmanları ile birlikte hareket etmelisiniz. Bir uzmanla birlikte çalışmak her zaman sizin açınızdan kazançlı sağlayacak. Siteniz bir e-ticaret sitesi ise ürün açıklamalarını oluştururken kullanıcıların dikkatini çekecek etkili açıklamalar oluşturmalısınız. Sadece domain optimzasyonu değil web siteniz ile ilgili her zaman bize danışabilirsiniz. Uzman kadromuz ile birlikte yalnızca bir adım uzağınızdayız.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir