Sitemap Nedir? Sitemap Google ve WordPress’e Nasıl Eklenir?

Sitemap

Sitemap, yani site haritası yayınladığınız içeriklere ait olan sayfaların bulunmuş olduğu xml uzantısına sahip dosyalar olarak tanımlanır. Sitemap, web siteleri için oldukça önemlidir. Sitemap ayrıca SEO kriterleri içerisinde önemli bir faktör olarak yer almaktadır. Sitenizde hiçbir şekilde bulunamayacak sayfaları Site Haritaları aracılığıyla Google’a bildirebiliyorsunuz. XML Site Haritası sitenizde bulunan bütün sayfaların yer aldığı bir listedir. Aynı zamanda Sitemap, sitelerin en şekilde indexlenebilmesi için GoogleBot gibi botların siteyi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Sitemap .xml uzantılı dosyadır. Sitemap, arama motorlarında sitenizin indexlenmesi için önemli bir etkiye sahiptir. Sitenizi ziyaret eden botlar bu dosya sayesinde sayfaların güncelliğine dair yani son güncellenme tarihini ve hangi aralıklarla güncellendiği tespit etmekte. Ayrıca webmasterlar tarafından belirlenmiş olan sayfaların en kadar önemli olduğunu da Sitemap sayesinde tespit eder. Yani kısacası Site Haritası aracılığıyla bir site yöneticisi taranması gereken, taranacak URL için arama motorlarına gerekli bilgileri ulaştırır. Bu nedenden dolayıda Sitemap oldukça önemlidir.

Site Haritası sayesinde arama motorlarının tarayacağı sayfalar üzerinde daha fazla kontrol hakkına sahip olur. Arama motorları siteyi Crawler adıyla kullandıkları uygulama ile ziyaret eder. Sitede yer alan içerikleri kategorilendirerek sayfaların arama motoru üzerinde görünür hale gelir. Yeni açılan bir web sitesinde Crawler’lar siteyi bir hafta içinde tekrar ziyaret eder. Ayrıca her ziyaretlerinde web sitesinde yer alan bütün içerikleri görmeyebilir. Bu da bir web sitesi için arama sonuçları sayfasında uzun süre çıkmaması gibi bir ihtimali oluşturur. Bu durumda Site Haritaları devreye girer. Site Haritaları gönderildiği takdirde arama motorları tarafından gönderilen Crawler, Site Haritasının verdiği bilgiler ışığında siteyi tarar. Ayrıca kategorilendirme işlemi de normalden daha hızlı bir şekilde yapılır. Site Haritalarının faydası kısaca index sayınız ve hızınızın artmasını sağlamak oluyor.

WordPress Sitemap Nasıl Eklenir?

WordPress kurulumundan sonra yapılması gerekenler başında Site Haritası kurulumu yer almaktadır. SEO ayarlarından sonra Site Haritası kurulumunu mutlaka yapmanız gerekmektedir. WordPress tarafından oluşturulan “Google XML Sitemaps” WordPress eklentileri arasında mükemmel bir yapıya sahiptir. Bu eklenti ile siteler daha hızlı ve derinlemesine indexlenmesini sağlar. Ayrıca eklenti WordPress eklentileri içerisinde en çok kullanılan eklentiler arasında yer alıyor.  Bu eklentiyi indirdikten sonra WinRar’dan çıkartıp bir FTP programı yardımıyla wp-content/plugins dizinine gönderip sonrasında da Admin panelinde yer alan “eklentiler” sayfasından etkinleştirin. Böylelikle eklentinin kurulumunu yapacaksınız.

Google’a Sitemap Nasıl Eklenir?

Google’a Site Haritası eklemek istiyorsanız G-Mail hesabınız yoksa edinmelisiniz. Daha sonra G-Mail hesabınıza giriş yapın. Ardından Google anasayfaya yönlendirilirsiniz. Daha sonrasında ise Search Console giriş yapın. Burada yapmanız gereken eğer sitenizi mülkler arasına eklemediyseniz “Özellik Ekle” Kısmından sitenizi eklemek.

sitemap

sitemap

Sitenizi eklediyseniz linki girip “Kontrol Paneli” sayfasına ulaşın. Daha sonra sol kısımda yer alan “Site Yapılandırma” sekmesinden alt menüleri açıp “Site Haritaları” kısmına girin. Karşınıza çıkan “Bir Site Haritası Gönderin” butona tıklayın. Buradan Site Haritası dosyası ana dizindeyse “sitemap.xml” yazmalısınız. Eğer farklı bir dizindeyse ekledikten sonra onaylanmasını bekleyin. Bekleme aşamasında bir kaç dakika da bir yenileyin. Eğer onaylanmadıysa sitenin ulaşılabilirliğinde sorun olabilir. Bundan emin olduktan sonra tekrar deneyebilirsiniz.

“XML Site Haritalarının SEO’ya Faydası Nedir?” başlıklı yazımızdan XML Site Haritalarının SEO üzerindeki etkilerini öğrenebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir