Facebook SEO Nedir? Facebook SEO Önemi ve Sayfa Görünürlüğü Artırma Yolları

Facebook SEO

Sosyal medyanın insanların hayatında ki yeri tartışılmaz. Kendi çapında farklı bir kültür oluşturan sosyal medya platformlarının başında Facebook gelmekte. Sosyal medyanın böyle bir boyut kazanmasıyla Facebook dahil tüm sosyal medya platformlarıyla etkileşime geçti. Facebook, en çok kullanılan ve en etkili sosyal medya platformudur. Bu yüzden arama motorları ile etkileşimi yüksek sosyal medya platformu olmayı da başarıyor. Facebook’un bu kadar etkili olmasıyla birlikte SEO kavramı Facebook içinde kullanılmaya başladı. Facebook SEO konusunda hal böyle olunca kullanıcılar için büyük önem taşıyan Facebook, Google ve diğer tüm arama motorları için sıralama kriteri olarak değerlendirilmeye başladı. Böylelikle SEO çalışmaları içerisinde önemli bir yere sahip oluyor. Tüm bunların sonucunda Facebook SEO gibi bir kavramda karşımıza çıkıyor.

SERP Sayfaları Üzerinde Facebook Etkisi 

Facebook ve SEO konusuna geçmeden önce bazı önemli noktalara değinmek istiyoruz. Yapılan analizlere göre Facebook’u mobil uygulama üzerinden aktif olarak kullananların sayısı 1 milyarı geçmiş durumda. Toplam Facebook kullanıcılarının sayısı ise hemen hemen Dünya nüfusunun yarısından daha fazla. İnternet kullanıcılarının neredeyse tamamı sosyal medya platformları içerisinde ki tercihleri Facebook oluyor. Bu rakamalar ve analizler potansiyelin hayli yüksek olduğunu da göstermekte.

Yapılan bir diğer araştırma ise ABD’de internet üzerinden alışveriş yapılırken sosyal medyanın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. Yapılan araştırmada yaklaşık olarak araştırmaya katılanların %50’si sosyal medyanın alışverişte önemli bir payının olduğunu vurgularken yine aynı katılımcıların %80’i marka takibi ve alışveriş sürecinde karar alırken Facebook’u etkin bir şekilde kullanıyor.

Kısacası marka takibi ve alışveriş konusunda Facebook etkisi tartışılmayacak kadar büyük bir yere sahip. Tüm bu önemli noktalara değindikten sonra asıl konumuza dönmek istiyoruz. “Facebook SERP sayfalarında nasıl bir etki yaratıyor?” Bu sorunun cevabını açıklarken önemli iki kavram karşımıza çıkıyor. Bunlar, Domain Otoritesi ve İndeks Sayısı.

Google, yaklaşık 2 milyar gönderi indeksini içerisinde bulunduruyor. Bu miktar yalnızca herkese açık olanların sayısı olduğunu da eklemek istiyoruz. Bu miktarı ele alarak Google açısından Facebook nasıl bir etkiye sahip görebiliriz.

Google’ın yanı sıra diğer arama motorları için de domain otoritesi ve alan adı güvenilirliği (Domain Trust Flow) konusunda Facebook oldukça önemli. ( Facebook Trust Flow’da 97 Domain Authority’de ise 100 puana sahip.) Facebook ve SEO ilişkisinin bu kadar kuvvetli olmasının yanı sıra Facebook kullanıcı deneyimi konusuyla birlikte farklı amaçlar içinde kullanılıyor. Facebook arama motorları tarafından da güvenilir gösteriliyor. Bundan doalyı Facebook üzerinden ziyaretçi kazanmak ve URL almak konusunda başarılı olan web siteleri SERP sonuçları üzerinde gözle görülür etkiler ortaya çıkarıyor. Haliyle Facebook SEO kavramı da bu şekilde su yüzüne çıkıyor.

Facebook ve Google Rekabeti

Sosyal medya devi olan Facebook ve arama motoru devi Google arasında farklı bir etkileşim daha doğrusu birliktelik söz konusu. Facebook’un gün geçtikçe artan kullanıcı sayısı ve Facebook üzerinden yapılan paylaşım sayısı arama algoritmasında kendi içerisinde geliştirmeler yapılmasını zorunlu hale getirdi. Facebook arama algoritmasında ciddi gelişmeler ve ilerlemeler kaydetti. Bu yenilik ve ilerleme özellikle yeni kullanıcı ve gönderi bulma alanında gerçekleştirildi. Ayrıca Facebook’ta ki bu ilerleme halen devam ediyor.

Facebook, tüm bunlarla beraber bir sosyal medya platformundan daha fazlasını kullanıcılarına sunuyor. Bununla birlikte yine Facebook sadece sosyal medya platformu olarak değil arama motoru konusunda da ciddi bir ilerleme kaydetti. Hatta bu ilerlemeler Facebook ve Google arasında büyük bir rekabet yaşanacağına dair ışıkları da yaktı. Fakat bu söylentielr bir yana dursun Facebook arama motoru konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı. Tüm bunları ardımızda bıraktığımız da bırakın rekabeti Google ve Facebook içerik analizi için işbirliği yaptı. Bundan dolayı da Google sıralama faktörleri arasında Facebook etkisini artırdı. Her ne kadar kesin olmayan bir iş birliği gibi görünse de bunun birlikte SEO çalışmaları kapsamında Facebook’un etkileri somut olarak daha belirgin bir hal aldı.

Facebook SEO Çalışmaları Nasıl Olmalıdır?

facebook seo ipuçları

Google arama sonuçları ve domain otoritesi gibi önemli detayları açıkladıktan sonra Facebook SEO çalışmaları nasıl olur ve nasıl yapılmalıdır gibi sorularınızın cevabını vereceğiz. Facebook SEO çalışmalarında oldukça önemli olan birçok adım var. Bu önemli adımlar takip edilerek  en iyi sonuçlar elde edilebilir.

Facebook İsminiz Oldukça Önemli

Facebook SEO çalışmalarına başlarken öncelikle Facebook’ta sayfanızın en iyi isme sahip olması gerekmektedir. Sayfa isminin belirlenmesi ilk aşama olduğu gibi en önemli adımdır. Çünkü Facebook’ta oluşturduğunuz sayfanızın ismi Facebook sayfası ve Google arasında ki bütünleşme için oldukça önemli. Hatta bütünleşme bu sayede başlayacaktır. Her ne kadar basit bir adım gibi Facebook sayfanızın ismini belirlerken oldukça dikkatli bir çalışma yapmanız gerekmektedir.   Facebook sayfanıza belirlediğiniz isim, Google’ın o başlıkla sayfanızın web sitesi ile bağlantısını sağlar. Aslında Anchor Text’ten link çıkışı sağlama ile benzer bir durumu ifade ediyor. Fakat yine tam olarak aynı şey olmadığını bilmelisiniz.

Sayfa isminize anahtar kelimelerinizi de eklemekte farklı bir yöntemdir. Fakat bu yaparken kullanıcı deneyimi ve sayfa isminin akılda kalması gibi kriterleri sakın unutmayın. bu yüzden bu yöntemi uygularken derinlemesine bir çalışma yapın. Google için belirlediğiniz sayfa isminin ilk kelimesi oldukça önemlidir.  Bu yüzden sayfanızın ilk kelimesi üzerinde iyi bir çalışma gerekli. Facebook ve Google aramaları göz önünde bulundurmak gerekli. Çünkü bu kelimelerle aramalarda bağlantı kurulur. Son olarak Facebook sayfa isminizle ilgili önemli iki noktaya değineceğiz. İlki Facebook sayfa isminizi sürekli olarak değiştirmemelisiniz. İlk belirlenen sayfa isminin hiç değiştirilmemesi doğru bir stratejidir. Bunu göz önünde bulundurarak Facebook sayfa isminizi önceden doğru bir şekilde yukarıda size saydığımız kriterler dahilinde belirleyin.

İkincisi ise sayfa ismi ile Facebook sayfa URL’sinin eşleşiyor olmasıdır. Facebook SEO açısından önemli olan bu aşamada, sayfanızı bir site hazırlar gibi hazırlamalısınız. İsminizi belirledikten sonra URL seçimi de bu doğrultuda olmalıdır.

Facebook’ta herhangi bir sayfanın yöneticisi iseniz Facebook URL bağlantısını özelleştirebilirsiniz. Optimizasyon açısından oldukça önemlidir. Karakteristik bir özelliğe sahip olmalıdır. Moradam Facebook sayfasında olduğu gibi SEO firmalarının bağlantılarında “SEO” kelimesi gibi karakteristik kelimelere yer verilmelidir.

Sayfa isminiz mutlaka web sitenizle ev sayfa URL’si ile uyumlu ve alakalı olmalı. Alakasız ve uyumsuz URL’lerden uzak durun. URL kısmını düzenlerken yani özelleştirirken numara veya harf tercihi de yapabilirsiniz. Noktalama işareti kullanmak istiyorsanız (Örneğin nokta) kelimin kalıbını kesinlikle bozmayın. “mor.adam1seo” gibi olabilir. Fakat “mo.r1adams.eo” gibi bütünlük bozan örneklerden uzak durun.

Facebook Bölümleri ve SERP Sonuçları Etkisi 

Facebook ve Google sonuçları açısından bazı Facebook bölümleri önemlidir. Bunlar; kategori, iletişim bilgileri, hakkında kısmı ve sosyal medya bağlantılarıdır. Özellikle hakkında kısmında yer alanlar SERP sonuçlarında meta açıklaması şeklinde gösterilir. Bu yüzden hakkında kısmı hem Facebook sayfası hemde web sitesi SEO için önemlidir. Diğer sosyal medya hesaplarınızı ekleyerek Google ve Facebook’un diğer platformlar ile  bağlantı kurabilmesini sağlarsınız. Hemde bu sayede Facebook’ta sahip olduğunuz kitlenin diğer sosyal medya platformlarında sizi takip etmesini sağlayabilirsiniz.

SEO Odaklı Paylaşımlar

SEO

Web sitenizde yer alan içerikleri hazırlarken nasıl SEO odaklı hazırlıyorsanız Facebook’ta yaptığınız paylaşımları da aynı şekilde yapmalısınız. Facebook SEO açısından bu oldukça önemlidir. Görsel ve video içeriklerin yanı sıra GIF’ler de Facebook’un en çok öne çıkardığı içeriklerdir. Facebook’ta yaptığınız paylaşımlarda bu üç tür içerikler ağırlıklı olmalıdır. Paylaşımlarınızda ki açıklamaları da özenle hazırlayın. Hem kullanıcıların ilgisinin çekmesi konusunda hemde SERP sonuçlarında oldukça önemlidir. Yazdığınız açıklamaların ilk 18 kelimesi Google ara sonuçlarında meta açıklaması olarak çıkar. Paylaşımlarınız için belirlediğiniz anahtar kelime dolayısıyla ilk 18 kelime içerisinde yer almalı. Tüm bunlar Facebook SEO için oldukça önemli kriterlerdir.

Lokal Sonuçlar İçin Adres Bilgilerinizi Mutlaka Ekleyin

Özellikle son zamanlarda Google’da olduğu gibi Facebook içinde lokal arama sonuçları önemli bir yere sahip. Bu gelişmeyle birlikte lokal SEO çalışmaları da bir hayli önemli bir hal aldı. Facebook, sayfalar için açık adres, telefon ve haritada işaretleme imkanını sağlıyor. Lokal SEO içinde önemli olan bu özellikler olumlu sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bu yüzden Facebook sayfaları açık adres, telefon ve haritada işaretleme kısımlarını atlamaması gerekir. Bu kısımların doldurulmasında dikkat etmeniz gereken nokta, diğer sosyal medya hesaplarınız ya da sayfalarınızda yer alan bilgilerle aynı olmalıdır. eğer bilgiler örtüşmezse lokal SEO açısından olumsuz durumlarla karşılaşılabilir.

Facebook Sayfa Link’i ve Diğer Platformlara Eklenmesi

Yukarıda bir Facebook sayfasının aynı web sitesi gibi hazırlanması gerektiğini vurguladık. Backlink içinde bu şekilde davranılmalıdır. Facebook SEO içerisinde rakipleriniz arasından sıyrılabilmek için Backlink içinde aynı yöntemler uygulanmalı. WEb siteye Facebook sayfa bağlantısı eklemek ilk adımınız olmalıdır. Ayrıca ikinci olarak diğer sosyal medya platformlarına eklemelisiniz. Burada belirleyeceğiniz yöntemler bir web sitesinin backlink alması ile aynı şekilde olmalıdır. Backlinkler, Facebook sayfanız için değil sayfanın otoritesi içindir. Bir Facebook sayfasının otorite sağlaması hem SERP hemde web sayfası için önemlidir. Facebook SEO açısından önemli ve farklı bir yöntemdir. Bu yöntemin etkilerini kısa sürede gözle görülür şekilde fark edersiniz.

Facebook Not Uygulamasını Tanıtım Yazısı Olarak Değerlendirin

facebook

Not yayınları Facebook SEO kriterlerinden bir diğeridir. Takipçileriniz ile aranızda iletişim kurmak için etkili bir yöntemdir. Ayrıca Facebook SEO içinde bir adım öne çıkabilmenizi sağlar. Aynı zamanda SEO çalışmalarını da anahtar kelime yoğunluğu açısından ve kelimelerden çıkan linklerden dolayı katkı sağlayabilir.

Aslında Facebook not kısmını tanıtım yazısı olarak değerlendirebilirsiniz. Doğrudan sayfanızın takipçileri ile aktif iletişim sağlamaz. Fakat dolaylı yollardan bunu sağlar. Facebook’tan backlink alabilmek için iyi bir yöntemdir.

Facebook SEO ve Sayfa Değerleri

Yazımızın bu kısmına kadar Facebook SEO ve Google üzerindeki etkilerinden bahsettik. Eğer sayfanızın etkileşim sayısı düşük ise Facebook SEO çalışmaları ve diğer çalışmalar istediğiniz sonuçları çıkarmaz. Web sitelerinde ki gibi Facebook sayfalarında da etkileşim oranı yüksek sayfalar Google’ın ilgilendiği sayfalardır. Kısacası Google için olmazsa olmaz bazı kriterler vardır. Bunlar; sayfanın beğeni sayısı, paylaşımların aldığı yorum ve ifadeler, sayfa üzerinden web sitesine giden kullanıcıların sayısı şeklinde sıralanabilir. Kısa bir süre önce oluşturulan ve etkileşim oranı dahil olmak üzere Google’ın ilgi alanına girmesini sağlayan değerlerin düşük olması Facebook SEO çalışmaları için eksi puandır. Çünkü Facebook ve Google’a bu sayfalar bir anlam ifade etmediğinden yapılan çalışmalar sonucunda gözle görülür değişimler sağlamaz. Facebook SEO çalışmalarına başlamadan önce öncelikli olarak beğeni ve etkileşim sayısı artırılmalıdır. Facebook sayfanız üzerinden web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayısını da artırmalısınız. Bu değerlerin artması halinde Facebook SEO çalışmaları olumlu ve gözle görülür sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Etkileşim ve beğeni oranlarının artmasıyla birlikte Facebook sayfanızın SERP üstünde ki etkisi oldukça yüksek olacaktır.

Yazımızın sonuna geldiğimiz de Facebook SEO’nun aslında iki amacı olduğunu söylemek istiyoruz. Birincisi Facebook sayfasını arama sonuçları içerisinde en iyi seviyeye taşımaktır. İkincisi ise Facebook sayfası ile Web sitenizin SEO çalışmalarını destekleyerek bir adım öne geçmektir. Bu yüzden Facebook sayfanızda yapmış olduğunuz çalışmalar web sitenizde yaptığınız çalışmalar ile aynı mantık doğrultusunda olmalıdır. Sosyal medyanın hızlı ilerleyişi ile bu daha da büyük önemler kazanıyor. İlerleyen dönemlerde de sosyal medya internet dünyasının önemli bir faktörü olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Çok açıklayıcı ve sade bir yazı olmuş teşekkür ederim benim işime yaradı.

  2. İçerik için teşekküler yayrlı bilgi

  3. Yazara teşekkür ediyorum faydalı bilgiler mevcut

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir