TrustRank Nedir? TrustRank Değeri Nasıl Yükseltilir?

trustrank

TrustRank, spam linklere karşı kullanılan bir analiz yöntemidir. Türkçe karşılığı güven sıralaması olan bu kavram, Standford Üniversitesi ve Yahoo’nun çalışmaları ile geliştirilen bir kavramdır. 2004 yılında gündeme gelen kullanılan bu kavram 2008 yılında Google TrustRank’ı 2008 yılında devreye soktu. Ortaya çıktığı ilk yıldan itibaren gelişmeye devam eden bir kavramdır. TrustRank puanı bir site için ne kadar yüksek olursa Google için itibarı da o kadar yüksek olur. Web sitenizin itibarı Google’da ne kadar olumlu olursa siteniz o kadar değer kazanacaktır.

TrustRank Nedir?

TrustRank, spam linklerle mücadelede web siteleri için geliştirilmiş en önemli yöntemlerden bir tanesidir. Google ile herhangi bir bağı olmaması rağmen Google, için oldukça önemli bir değerdir. Bir web sitesine link alınacaksa bu linkin TrustRank değeri oldukça önemli oluyor. Bunun için TrustRank Checker aracı kullanarak bu değeri görerek değerlendirebilirsiniz. Hepimizin bildiği üzere özellikle ticari nedenlerden dolayı bazı webmasterlar  tarafından spam linkler yapılıyor. Bu ticari nedenlerin yanı sıra genelde arama motorları üzerinde daha üst sıralara çıkabilmek spam linklerde ki asıl amaç.

TrustRank’ın çalışma sistemi de aslında oldukça anlaşılır ve kolay bir şekilde işler. TrustRank ile güvenilir siteler işaretleniyor ve işaretli olan bu sitelere kök site adı veriliyor. Bu kök sitelerden çıkışlarla diğer web sitelerine güven puanı veriliyor. TrustRank düz mantıkta çalışır. İyi sitelere iyi kötü sitelere kötü link verilir. Her ne kadar bu mantığı beğenilmese de halen sistem bu şekilde ilerliyor. En çok beğenilen yönü ise link alan site, link veren siteden düşük puan alır. Örneğin bir web sitesi başka bir siteye link çıkışı yaparsa link veren site 10, link alan site ise 9 puan alır. Puanlama sisteminde önemli olan bir konu ise içerik kalitesi. İçerik ne kadar özgün ve kaliteli olursa puan artışı da o yönde olacaktır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra hosting, site yaşı, domain yaşı da puanınız üzerinde etkili önemli kriterlerdir. Domain yaşı ve backlink alımları ile değerinizi yükseltebilirsiniz. Domain yaşı yüksek olan sitelerden backlink alımının etkilerini sadece bu konu için değil farklı birçok konuda da hissedeceksiniz.

TrustRank Değeri Nasıl Yükseltilir?

TrustRank değerini yükseltmek istiyorsanız öncelikle içeriklerinizin özgün ve kaliteli olması gerekmektedir. Sitenizde kopya, özgün olmayan ve kalitesiz içerikler varsa içeriklerinizi yeniden düzenleyin. İçerikleriniz ne kadar kaliteli ve özgün olursa bu sizin için o kadar iyi olacaktır. Siteden dışarıya link çıkışı yapılması değerlendirme ve puanı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca sitenize link alacaksanız aldığınız tüm linkleri derinlemesine analiz edin. Domain yaşı, kayıt tarihi, ne kadardır aktif olduğu ve ne kadar aktif olacağı değerin yükseltilmesi için önemlidir. Domainin en az 5 sene daha aktif kalması gerekir. Sitenin kodlaması ve kodlamanın kalitesi, sosyal medya platformlarından gelen sürekli trafik de değerin artmasında önemlidir.

TrustRank tek başına yeterli değildir. TrustRank değeri açısından oldukça yüksek bir puana bir sitede SEO konusunda yetersiz ve eksik alanlar varsa iyi bir puana sahip olmak tek başına başarı size yardımcı olmayacaktır. Sitenizde SEO kapsamında yapılması ve düzeltilmesi gereken noktaları belirleyip gerekli çalışmalar yürütmelisiniz. İyi bir şekilde hazırlanan ve web sitenizin eksiklerin giderilmesi konusunda çözüm üreten bir SEO stratejisi hedeflediğiniz sonuçlara ulaşmada size yardımcı olacaktır. Gerekli analizler ile sitenizde ki hataları ve eksikleri kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Uzmanlık gerektiren çalışmalar için bir SEO uzmanı ile birlikte çalışmalısınız. Her geçen gün önemi artan SEO kavramının ne kadar önemli olduğunu elbette ki biliyorsunuz. Bu yüzden sadece bir faktör ile sitenizin üst sıralara yerleşmesini beklemek yanılgıdan ibarettir. Sitenizde yer alan teknik hataları düzeltmek, kaliteli ve özgün içeriklere yer vermek gibi birçok faktör ile hedeflerinizi daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. evden eve nakliyat : Kasım 7, 2019 at 8:14 pm

    güzel bir açıklama olmuş çok teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir