404 Hatası SEO’yu Olumsuz Etkiler Mi? 404 Hataları ve SEO İlişkisi

404 hatası ve seo

404 sayfaları bir kullanıcının sitenizde var olmayan bir sayfaya ulaşmak istediği zaman karşısına çıkan hata sayfalarıdır. Sitenizde yer alan bir sayfanızın URL’sini değiştirdiğiniz zaman kullanıcılar eski URL adresini aradığında bu hata sayfaları ile karşılaşırlar. Özellikle e-ticaret sitelerinde 404 sayfaları sık sık oluşur. E-Ticaret sitelerinde 404 hatalarına dikkat edilmezse ciddi zararlar oluşabilir. Peki 404 hatası SEO’yu olumsuz etkiler mi? 404 hataları ve SEO ilişkisi ne yöndedir? 404 hataları ve SEO üzerinde ki etkilerini bu yazımızda açıklayacağız.

404 Hataları ve SEO 

404 hataları kimi site sahipleri için çok fazla önemsenmiyor. Fakat 404 sayfaları SEO üzerinde oldukça etkilidir. Bu etki ise elbette ki olumsuzdur.

İlk SEO uzmanları tarafından çok sık yapılan hatalardan biri olan URL’lerin toplu halde değiştirilmesine değineceğiz. Aynı zamanda değişiklikten sonra 301 yönlendirmesi konusunda eksik ve hatalı çalışmalara olumsuz etki yaratır. Örneğin SEO çalışmaları kapsamında web sitesinde yer alan bütün URL’ler incelenir. SEO uyumlu olmayan bütün URL’ler değiştirilir. Bu değişiklikten sonra Google ve diğer arama motorlarında indeks alan sayfalara ne olacağını düşünün. Eğer değişiklik yapılan URL’ler için 301 yönlendirmesi yapmazsanız kullanıcılar 404 hatası ile karşılaşır ve sayfadan hemen çıkar. Oturum süresi, hemen çıkma oranı olumsuz etkilenir. Bu etki dolayısıyla SEO puanınızı da olumsuz etkiler.

İkinci olarak ise backlink konusunu ele alarak 404 hataları ve SEO ilişkisini ele alalım. Backlinkler bir web sitesi için oldukça önemlidir. Fakat her backlink ana sayfanıza yönlendirilmez. Web sitenizde diğer sayfalara yönlendirilen backlinkler varsa ve bu sayfaların URL adreslerinde değişiklik yapıldıysa backlink sayesinde sayfaya ulaşmaya çalışan kullanıcılarınız 301 yönlendirmesi yapılmadıysa 404 hataları ile karşılaşacaktır. Satın alınan yada doğal yollar ile kazanılan backlinkler ve çalışmalarınız hiçbir işe yaramayacaktır.

404 Hatası Veren Sayfalar Nasıl Tespit Edilir?

İlk bakışta 404 sayfalarının tespit edilmesi kolay gibi görünür. Özellikle geniş çaplı web sitelerinde göründüğü kadar basit değildir. 404 hataları veren sayfaları webmaster araçları ile tespit edebilirsiniz. Google tarafından taranmış olan sayfalarınızda bu hata sayfalarının olup olmadığını webmaster araçları ile öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra Screaming Frong aracı ile de öğrenebilirsiniz. Ücretsiz SEO aracı olan Screaming Frong ile site haritanızı yükledikten sonra kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Eğer site haritanız yoksa ki SEO açısından oldukça  önemlidir ana domain, kategori ve sayfaları taratıp tespit edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir