Bir Pazarlama Uzmanı Hangi SEO Terimlerini Bilmelidir?

seo sözlük

Dijital Pazarlama kapsamında SEO oldukça önemlidir. SEO ile ilgili yeterli donanıma sahip değilseniz dijital pazarlama ve alakalı diğer sektörlerde yer edinemezsiniz. Bir pazarlama uzmanının hangi SEO terimlerini bilmelidir? Bu sorunun cevabını Pazarlama uzmanları için hazırlamış olduğumuz SEO sözlük kapsamındaki bu yazımızda paylaşacağız. Ayrıca ilerleyen zamanlarda da eksik veya yeni terimler olursa eklemeye devam edeceğiz.

Pazarlama Uzmanları İçin SEO Sözlük

1- 301: Kalıcı yönlendirme:

Kullanıcıların bir sayfaya ulaşmaya çalışırken başak bir sayfaya kalıcı şekilde yönlendirmek istiyorsanız 301 yönlendirmesi yaparsınız. Yapmak istediğiniz kalıcı yönlendirmeyi 301 durum kodu ile yaparsınız.

2- 302: Geçici Yönlendirme:

Kullanıcıların bir sayfadan başka bir sayfaya geçici olarak yönlendirilmesini istiyorsanız 302 yönlendirmesi yapılır. Yapmak istediğiniz bu geçici yönlendirmeyi 302 durum kodu ile yaparsınız.

3- 404: Sayfa Bulunamadı:

Hata sayfasıdır. Ulaşmak istenen sayfa kaldırılmış veya sayfada problem olduğu anlamına gelir. Ayrıca öyle bir sayfanın hiç olmadığı durumlarda da karşılaşılır.

4- 500: Sunucu Hatası

Sunucu kaynaklı hata sayfasıdır. Sunucu hizmeti sağladığınız firmada çalışma yapılıyor olabilir. Önemli bir durumdur. Özellikle böyle bir hata varsa kısa sürede arama motorlarında sıralamanız ciddi şekilde gerilemeye başlar. Kimi zaman yanlış kodlamadan dolayı da meydana gelebilir.

5- Açılış Sayfası

Kullanıcıların sonuç ve ya reklamlara tıklamalarının ardından karşılarına çıkan sayfalara denir. Satış oranlarının artması için kullanılan bu sayfalar özel olarak hazırlanırlar.

6- Alan Adı- Domain: 

Web sitesinin internette ki adı ve adresidir. Örneğin “www.moradam.com”…

7- Algoritma:

Sorun çözümünde kullanılan kurallar geneli. Google’ın arama sonuçlarını başta kullanıcılar için olmak üzere daha kaliteli bir hale getirebilmek için yaptığı çalışmaların tümüdür.

8-Anahtar Kelime:

Kısaca içeriğin can damarıdır. İçeriği özetleyen kelime veya kelime gruplarıdır.

9- Anahtar Kelime Araştırması:

Google başta olmak üzere arama motorlarında hangi kelimelerin  daha fazla arandığını bulmak için yapılan araştırmadır.

10- Anahtar Kelime Yoğunluğu:

Anahtar kelime kullanımının içerikteki kelime sayısına oranıdır. Anahtar kelime yoğunluğu çok fazla olursa içerik spam olarak algılanabilir.

11- Anchor Text:

Çapa metin olarak adlandırılır. Üzerine tıklanabilen metinler için kullanılır.

12- Arama Motoru:

İnternet üzerinden yayınlanmış bir içeriğin bulunmasını sağlayan bir sistemdir. Başlıca Google, Yandex, Bing olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra farklı arama motorları da vardır.

13- Backlink:

Herhangi bir siteden başka bir sitenin ana sayfası ya da herhangi bir sayfasına verilen linklerdir. SEO için oldukça önemlidir.

14- Black Hat SEO:

Bir sitenin meşru olmayan yöntemler ile arama sonuçları sayfasında sıralamasını yükseltmesidir. Ayrıca rakiplerin sıralamasını düşürmek için de kullanılır. Genelde arama motorlarının yapısında ki eksiklikler kullanılarak yapılır.

15- BreadCrumb: 

BreadCrumb yani Ekmek Kırıntısı, bir sayafada kullanıcıların rahatlıkla gezinebilmesini sağlamak için oluşturulan gezinti menüsü olarak tanımlanır.

16- Cache:

Bilgilerin her defasından ana bellekten değil ön bellekten aktarılmasını sağlayarak site açılış hızını da artıran sistem.

17- Canonical:

Sitenin sayfalardan aynı veya benzer içeriğe sahip olabilecek iki sayfa için kullanılan etikettir. Sayfalara ait URL yapılarının standartlara uygun biçimde oluşturulması için kullanılan koddur.

18- Cloaking: 

Aynı içeriğin Google botlarına farklı kullanıcılara farklı şekilde gösterilmesine denir. Genelde botlara içeriğin daha zengin olduğunu göstererek arama sonuçları sayfasında sıralamanın daha yüksek olması için kullanılır. Arama motorları tarafından yasaklanan bir yöntemdir. Kesinlikle uzak durulmalı.

19-CSS- Cascading Style Sheets:

Türkçesi Stil Şablonlarıdır. Sayfalarınız için şablonlar hazırlama, yazı stillerini değiştirme (font, renk ve büyüklük gibi) ve benzer özelliklerin oldukça kısa sürede değiştirilmesini veya oluşturulmasını sağlayan kodlardır.

20- Eklenti:

Genelde İngilizce karşılığı olan Plugin karşılaşırız. Siteye yerleştirilen hazır kodlardır. Bir yazılımda yer almayan özelliklerin kodlar sayesinde daha sonradan kazandırılan özelliklerdir.

21- Footer: 

Web sayfalarının en alt kısmına verilen isimdir. Hem web sitesi yöneticileri hemde kullanıcılar için fazladan kullanılabilen işlevsel bir alandır. Tüm sayfalar için tekrarlanır. Bu sayede işlevselliği de artar.

22- Google Bot: 

Bazen örümcek olarakta karşımıza çıkan web tarama robotudur. dizine eklenecek yeni veya güncel sayfaların bulunmasını sağlar.

23- Google Search Console:

Eski adıyla Webmaster Tools. Google’a ait teknik konularda site yöneticisini bilgilendiren bir araçtır.

24- Görsel Alt Etiketi:

Görsellere eklene HTML etiketleridir. Arama motorları tarafından görsellerin en olduğunu anlatan etiketlerdir. SEO için oldukça önemli bir kavramdır.

25- H Tagları: 

H1, H2, H3 şeklinde devam eder. İçeriklerinize eklediğiniz alt başlıklardır.

26- Header:

Web sitelerinin en üstte yer alan sabit kısmıdır. Her sayfada aynı şekildedir.

27- Title:

Arama sonuçlarında ilk sırada yer alan tek satırdan oluşan başlıktır. SEO için olmazsa olmazdır.

28- Zengin Snippets:

Hedef kitlenizi, potansiyel müşterilerinizi yani kısaca kullanıcıların sitenize kolaylıkla ulaşmasını sağlar. SERP içerisinde sitenizin daha dikakt çekici olması için kullanılan bir SEO yöntemidir.

29- Meta Açıklaması:

Kullanıcıya içerik hakkında özetleyici bilgi verir. Arama sonuçlarında başlığın hemen alt kısmında yer alır.

30- Anti-SEO:

Rakiplerin yani diğer sitelerin SEO puanlarını düşürmek için yapılan çalışmalardır.

31- NoFollow Kodu: 

Arama motorlarının sitenizde verilen bağlatıları takip etmesini engeller. Güvenilirlik için başvurulan bir yöntemdir.

32- Robots.txt:

Sitenizde arama motorları tarafından erişilmesini istemediğiniz sayfaların bulunduğu kök dizinde yer alan dosyadır.

33- Sitemap/Site Haritası:

XML uzatıntılı sitede yer alan sayfalara ait URL’lerin yer aldığı dosyadır. Yeni içerikler eklendikçe sitemap genişler. SEO açısından oldukça önemlidir.

34- SSL:

Güvenlik sertifikasıdır. Bilgilerin 3. kişiler tarafından ele geçirilmesini engeller. Kişisel bilgiler, kredi kartı bilgileri ve şifre girilen kısımlar için kullanılması arama motorları sonuçlarını da etkiler. Güvenlik açısından büyük bir öneme sahiptir.

35- Link Building/İnşası:

Sitede yapılan link çalışmalarını kapsar. Site içi ve site dışı olarak iki kategoriye sahiptir. Site içi, sitenin sayfalarından bir diğer sayfasına link vermedir. Site dışı ise farklı sitelerden sitenize link almadır.

 36- Link Juice:

Site içi ve site dışı linkler ile pagerank aktarımına verilen addır. Birinci web sitesinden kendi sitenize link geliyorsa Google link gelen site tarafından kendi sitenizin önerildiğini düşünecektir.

Pazarlama uzmanları için hazırlamış olduğumuz SEO sözlük kapsamın önemli SEO terimlerine yer verdik. Özellikle yeni başlayanlar için oldukça faydalı olan bu yazımız güncel ve yeni kelimeler eklenerek daha kapsamlı hale gelecektir.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir