Google AMP ve SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Google AMP ve SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Google AMP ve SEO: Çevrimiçi pazarlama veya SEO için vakit harcadıysanız, algoritmaların sürekli değiştiğini gözlemlemişsinizdir. Teknolojiye ayak uydurabilmek için araştırma yapmalı ve ortalamanın üstünde kalmayı başarmalısınız. Geçen yıl (2016, Ekim) Google , mobil web deneyimini değiştirmeye hazır olan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) projesini açıkladı. Ekim ayıydı. Peki şimdi, bu duyurudan yaklaşık bir yıl sonra AMP’nin durumu nedir? Gelecekte nasıl daha da önem kazanabilir?

Kullanıcı Deneyimi ve Google AMP

AMP, soyutlanmış bir HTML ve JavaScript sürümüyle oluşturulmuştur. Yalnızca bir mobil kullanıcıya bilgi göstermek için gerekenle sınırlıdır ve geleneksel bir web sitesine kıyasla 10 kat daha az arka plan verisi kullanılır. AMP HTML, normal HTML’nin basitleştirilmiş bir versiyonudur. AMP HTML etiketlerinin çoğunluğu geleneksel HTML etiketleriyle eşleşir; ancak bazıları performansı artırmak için değiştirildi. Geliştiriciler isteğe bağlı olarak Google’ın AMP’leri önbelleğe almasını sağlamak için AMP Cache kullanabilirler. 

Google AMP’den, SEO Etkilenir mi?

Google, İngilizce yayın yapan haber yayıncılarına odaklanan ilk dağıtımını sunmasından kısa süre sonra, AMP’lerin sonuçlara yönelik bir uygulama değil sadece kullanıcı deneyiminde bir iyileşme olduğunu belirtti. Yani Google, ilk yayınlarında AMP için “resmi bir sıralama faktör değildir” dedi. Ancak ziyaretçi bekleme süresini arttırması gibi dolaylı etkilerle sıralamalara etki edebilir. Ve genel olarak AMP ile ilgilil kabul edilen görüşler şöyle: 

AMP sayfaları sonuçların üstünde yer alıyor. Mobil arama sonuçlarında AMP’ler daha yüksek gösteriyor.

Çoğu kişi aslında içeriği okuyor. Bu okuyucularla ilişkileri geliştirmek için uzun biçimli içerikler kullananlar için mükemmel bir seçenektir.

AMP sadece statik değildir. Bunlar, tam web’de kullanılan teknolojinin soyutlanmış bir versiyonu olmasına rağmen dinamik içerik, video, ses ve sosyal paylaşım düğmeleri de ekleyebilirsiniz. 

Google Analytics, Google AMP’yi desteklemektedir. Bu nedenle, kullanıcıların sayfalarınızın AMP sürümlerine nasıl tepki gösterdiğini görebilirsiniz. Sayfa görünümlerini, açılış sayfalarınızın çeşitli bölümlerine yapılan tıklamaları ve sosyal etkileşimleri izleyebilirsiniz.

HTML’nizin kusursuz olması gerekir. Google, kod hatalarından% 100 oranında arındırılmadıkça AMP sayfalarını web üzerinde önbelleğe almaz.

AMP, bugün gerçekten e-ticaret web sitelerine yardımcı değildir. AMP çoğunlukla uzun biçimli içerik ve makaleler üzerine odaklanmaktadır. 

AMP kurmadıysanız şunları da bilmeniz gerekiyor: Web sitesi yükleme süresinde bir saniyelik bir gecikme,  dönüşümleri yüzde 7’ye kadar azaltabilir. 2016  yılında yapılan bir araştırmada, aramaların yüzde 58’inin mobil cihazlar üzerinden yapıldığı bulundu. Ve 2020 yılında, tüm mobil veri trafiğinin yüzde 80’i  akıllı telefonlardan gelecek.

Sonuçta, AMP Projesinin SEO’nun geleceğine nasıl uyacağını görmek için vakit çok erken. 600+ kelimeli içeriğe odaklanmadıysanız, içerikleriniz kısa makalelerden meydana geliyorsa, sizin için bugün fazla fayda sağlamaz, ancak önümüzdeki aylar ve yıllar içinde bu durum kolayca değişebilir. Daha sonra e-ticaret ve iş web siteleri için benzer bir sistem uygulanabilir. Ancak, gerçekte ise hala tüm web siteleri için sayfa hızı ve mobil cihaz dostu olması önem taşımaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Teşekkür ederim web sitemi amp geçirmeyi düşünüyorum. Umarım sıralamaya olumlu etkisi olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir