AJAX Destekli Site Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

AJAX Destekli Site

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için AJAX kullanımı birçok avantaja sahip. Özellikle tasarım çalışmalarının AJAX destekli olması Web Developer’ların dikkat etmesi gereken hususlardan biridir. Web Developerlar (Web Sitesi Geliştiriciler) eğer AJAX ve Flash kodlarını yanlış kullanırsa Google, sayfalar ve içerikleri dizine eklenmez. Böyle bir sorunla karşılaşmamanız için bu yazımızda AJAX destekli site oluştururken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacağız.

Nelere Dikkat Edilmeli?

AJAX (Asynchronous JavaScript and XML)  Türkçe karşılığı ile eş zamansız JavaScript ve XML olan bir çok programlama dili ile uyum sağlayarak çalışan tekniktir. Genelde iletişim formu, yorum, beğeni, paylaşım, kayıt, otomatik tamamlama, reklam ve uyarı alanlarından kullanılır. Programlama dilleriyle uyumlu olduğu için birçoğuyla uyumlu bir biçimde kullanılabilir. AJAX kullanacak kişilerin çok iyi şekilde Javascript bilmesi gerekir. Ayrıca her arama motorunun AJAX içeriğini okuyamadığını bilmelisiniz. AJAX destekli site oluştururken dikkat etmeniz gerekenler;

Erişilebilir Tasarım 

Her şeyden sitenin erişilebilir bir site olması gerekir. Google için bir web sitesi sadece arama motorlarına yönelik olmamalıdır. Bir web sitesi kullanıcı deneyimini göz ardı etmeden kullanıcılara yönelik olmalıdır. Mobil cihazlarının birçoğunda AJAX desteği bulunmamaktadır. Kullanıcıların aramalarının%70 ini mobil cihazlarda yaptığını düşündüğünüz de bunun ne kadar önemli olacağını anlayacaksınız. Bu yüzden ilk önce JavaScript’i devre dışı bırakın. Daha sonrada Lynx ve benzeri salt metin tarayıcıları ile analiz edin. Bunu yaparak Google botlarının içeriği nasıl göreceğini anlarsınız. Salt metin şeklinde de içeriklerde problem varsa tasarımınızı düzenlemeler yapmalısınız. Ayrıca içerikleri salt metin görüntülemek Google botlarının resim veya Flash’a karıştırılmış metin gibi görmekte zorlandığı içeriklerin tespit edilmesi içinde oldukça önemlidir.

iFrames Kullanımından Uzak Durun 

Google iFrames kullanımından uzak durulması gerektiğini öneriyor. iFrames kullanıldığı zaman içerikleriniz dizine eklenmeyebilir ve arama sonuçlarında görüntülenemez. Bunun yerine iç çerçeve eklemelisiniz.

Aşamalı İlerleme

Sıfırdan başlıyorsanız sitenin yapısını ve gezinme sistemini HTML ile oluşturmanız en iyi yöntemdir. Sayfaları, bağlantıları, ve içeriği yerleştirdikten sonra AJAX ile görünüm ve arayüzde düzenleme yapabilirsiniz. Modern bir tasarım ile hem AJAX avantajlarından yararlanıp hemde Google botlarının rahatlıkla tarayabileceği bir site oluşturursunuz.

AJAX kullanımı ve işlevselliği için JavaScipt kullanmanızı gerektiren bağlantılar olacaktır. Google, AJAX kullanırken Hijax tekniğini kullanmanızı tavsiye etmektedir. Bu teknik, AJAX ve statik bağlantıların birlikte kullanılabilmesi için iyi bir yöntemdir.

Bağlantıları oluştururken JavaScript işlevinin yanı sıra statik bir bağlantı sunabilecek şekilde oluşturmalısınız. Bu sayede JavaScript kullanıcısı olmayanlar komut dizisini yok sayarak bağlantıyı izler. Örneğin;

<a href=”ajax.htm?foo=32″ onClick=”navigate(‘ajax.html#foo=32’); return false”>foo 32</a>

Google başta olmak üzere diğer arama motorları da HTML bağlantılarının kullanılması gerektiğini söyler. Son olarak Gizli JavaScript yönlendirmelerinden uzak durmanız gerektiğini de belirtmek istiyoruz.

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir