Zararlı Backlinkler ile Mücadele Etmenin Yolu: Google Disavow Tool

zararlı backlinkler

Son zamanlarda sektörler arasında gitgide artan rekabet, firmaların ve web sitelerinin negatif SEO yollarına başvurmasına neden oluyor. Negatif SEO çalışmalarının hedefi olan web siteler ise Google tarafından ne yazık ki olumsuz değerlendiriliyor. Zararlı backlinkler de negatif SEO çalışmalarının içerisinde yer alıyor. Zararlı backlinkler bir web sitesinin herhangi bir alakası olmayan sitelerden sitenize yönlendirilen kötü amaçlı linklerdir. Sitenizi kötü yönde etkileyen backlinkler amacı ise Google’ın web siteniz hakkında olumsuz düşünmesini sağlamaktır. Google’ın bir web sitesi hakkında olumsuz düşünmesi o web sitesinin sıralamasının gerilemesine ve hatta bazı durumlarda indekslerinin silinmesine yol açar. Bunu engellemek için düzenli olarak backlink analizi yapmanız gerekir. Alakası olmayan ve zararlı sitelerden sitenize çıkışı yapılan backlinkleri Google’a bildirmelisiniz. Bu yazımızda web sitelerinin karşılaştığı olumsuz bir durum olana zararlı backlinklerle nasıl mücadele edileceğini açıklayacağız. Google Disavow Link Aracı aracı ile zararlı backlinklerle nasıl mücadele etmek oldukça kolay. Nasıl mı? Yazımızın devamını okuyarak tüm sorularınızın cevabını öğrenebilirsiniz. 

1- Backlink Analizi 

Web siteniz için backlink analizi yapabilmenizi sağlayan ücretli ve ücretsiz birçok araç mevcut. Eğer ücretli bir backlink analiz aracı kullanmak isterseniz Ahrefs en güçlü araçlarda bir tanesi. SEO Spyglass ve Opensite Explorer gibi ücretsiz backlink analiz araçlarını da kullanabilirsiniz. Yapacağınız analiz ile sitenize gelen backlinklerin hangi kaynaklardan sağlandığını öğrenin. Elde ettiğiniz verileri tek bir liste şeklinde toplayın.

2- Zararlı Backlinklerin Tespit Edilmesi

Backlink analizi sonucunda elde ettiğiniz veriler içerisinden eleme yapmanız gerekiyor. Binlerce backlinke sahip bir web sitesi için tek tek kontrol etmek oldukça zor. Bunun için NetPeak Checker aracını kullanabilirsiniz. Bu araç sayesinde zararlı backlinkleri zaman kaybetmeden kolaylıkla bulabilirsiniz. Backlink sayısı fazla olan web sitelerinde bu araç zaman kaybını önlediği gibi ayrıca basit kullanımıyla da kullanıcıyı yormadan zararlı backlinkleri tek tek tespit edebiliyor.

Türkiye’de birçok web sitesi sahibi link reddetme işlemi sırasında İngilizce linkleri filtreliyor ve reddiyor. Kimi zaman gözden kaçan bir durum var. O da Facebook veya Twitter gibi trafiği yüksek sosyal medya platformlarından linklerinde bu şekilde reddedilmesidir. Bu yüzden Alexa değerine göre filtreleme yapmalısınız. Bu şekilde yapmanız web siteniz için daha yararlı olur. Çünkü Alexa değerine göre siteler sıralandığında bu tip yüksek trafikli sosyal medya platformlarından elde edilen linkler kolaylıkla fark edilir.

3- Google Disavow Tool

Backlink analizi ve zararlı backlinklerin tespit edilmesinin ardından geriye Google Link Reddetme Aracını kullanmak kalıyor. Zararlı backlinklerin tespit edilmesinin ardından Google’a .txt metin dosyası şeklinde topladığınız zararlı backlinkleri bildirmelisiniz. .txt metin dosyası şeklinde bir araya getirdiğiniz zararlı backlinkleri Google Disavow Aracına yükleyin. Bu aşamada sayfa düzeyinde reddetmek istenilen linkin ilgili olduğu sayfanın adresini tam ve doğru şekilde girmelisiniz. Site düzeyinde linklerin reddetmek istiyorsanız bu seferde ilgili sitenin URL’sinin başına domain:  ekini getirin.

Sayda Düzeyinde Reddetmek İstiyorsanız: “https://www.site.com/zararlı-backlink-sayfası.html”

Site Düzeyinde Reddetmek İstiyorsanız: “domain:site.com”

Bu araç sayesinde sitenize yönlendirilen zararlı backlinkler kısa bir sürede temizlenir. Zararlı backlinklerin temizlenmesinin ardından Google, web sitenizi kaliteli backlinklere sahip bir site olarak algılar. Kısacası zararlı backlinkler ile zedelenen imajınız düzeltilmiş olur.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir