Organik Hit Nedir?

organik hit

Organik hit doğal yollardan web sitesine gelen ziyaretçi sayısı demektir. Doğal Ziyaretçi, Organik Ziyaretçi, Doğal hit gibi isimlerle de anılır. Organik hit elde etmek için kod geliştiriciler tarafından botlar yazılır ve bu botlar sayesinde web sitesine bot ziyaretçiler gönderilir. Yazılan kodlar ile gönderilen botlar sıradan internet kullanıcısı gibi web sitesini ziyaret eder ve hit sayısının yükselmesini sağlar. Ancak bu konuda uzmanların görüşlerine kulak vermek son derece önemlidir. Birçok uzman botlar, programlar veya yazılımlar sayesinde elde edilen hitin hiçbir şekilde organik olmayacağını belirtmektedirler.

Arama motoru algoritmaları ziyaretçilerin bot mu yoksa gerçek internet kullanıcısı mı olduğunu tespit edebilir. Bu nedenle organik hit vadeden programların kullanılması uygun değildir. Bu programlar sayesinde hit yükselişi arama motorları tarafından tespit edildiği takdirde web sitesinin sıralamasını olumsuz etkileyebilir.

Organik Hit Nasıl Tespit Edilir?

Bir ziyaretin organik olup olmadığını tespit edebilmek için birkaç kriter vardır. Şüphesiz ki arama motoru algoritmaları da yapay zekâ sayesinde geliştirdikleri yöntemler ve bu kriterler sayesinde organik hiti tespit edebilirler.

  • Ziyaretin gerçekleştiği kaynaklar. (Doğrudan web sitesine giriş, başka bir web sitesinden yapılan yönlendirme ya da Google’dan arama yapılması vs.)
  • Web sitesinde geçirilen süre ( Web sitesinde kalma süresi)
  • Web sitesinde tıklanan sayfaların sayısı
  • Ziyaret edilen web sitesinin sayfa çeşitliliği

Web sitesinin organik hit için en temel kıstaslarından birisi de sayfa çeşitliliğidir. Bir web sitesinin yalnızca ana sayfası ziyaret ediliyor hakkında veya iletişim sayfası veyahut ürün sayfası ziyaret edilmiyorsa bu durumda organik bir hitten bahsedemeyiz.

Eğer yazılan botlar veya programlar sayesinde alt sayfalarında hit alması sağlanırsa Google bunu tespit etmek için de bazı hamleler gerçekleştirebilir. Örneğin, 1. Sırada bulunan web sitesini 6. Veya 7. Sıraya gerileterek hitinizi kontrol eder. Eğer ki gerilemiş sıraya rağmen hit sayısında bir değişiklik olmazsa bunun bir yazılım veya bot ile yapıldığını düşünerek siteyi cezalandırabilir. Bu yüzden hiçbir şekilde organik hit vadeden programlar veya yazılımlar kullanılmamalıdır. Bu örnek Google’ın sadece başvurduğu hamlelerden birisidir. Buna benzer veya farklı muhteviyatlarda birçok atraksiyon gerçekleştirerek web sitesinin organik hit alıp almadığını kontrol edebilir.

Belki Google sıralamasındaki değişiklikler kontrol edilerek programlar veya yazılımlar sayesinde web sitesine gönderilen hit azaltılıp ya da çoğaltılabilir ancak bunun için harcanacak enerji ve efor ile web sitesine daha faydalı olarak teknikler üzerine çalışılabilir. Örneğin özgün içerik katkısı sağlanarak organik hit arttırılabilir. Örneğin kullanıcı fayda odaklı yazılar yayınlanarak arama motorlarında üst sıralara çıkması sağlanabilir.

Bunlara bağlı olarak ziyaretçi sayısındaki ani iniş ve çıkışlarda Google’ın gözünden kaçmamaktadır. Her web sitesinin ziyaretçi sayısını an be an kontrol eden Google, ani ziyaretçi sayısındaki artış veya düşüş içinde ekstra kontrol mekanizmalarını çalıştırabilir.

Organik Hit Artırmak İçin Doğal Yöntemler

Organik hit için yapılabilecek doğal çalışmalar vardır. Web sitesinin sosyal medya ile entegre bir şekilde çalışması, sosyal medya kullanıcıları tarafından etkileşimde bulunulması bunlardan birisidir.

Web sitesinde yer alan içerikler veya yazılar sosyal medya hesaplarında belirli aralıklarla paylaşılmalıdır. Yapılan Sosyal Medya paylaşımlarının dikkat çekici olması organik hiti arttıracaktır.

Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, gibi sosyal ağ sitelerinde ilgili hashtag’ler eşliğinde dikkat çekici açıklamalar ve görsellerle paylaşımlar yapılmalıdır.

Buna ek olarak kullanıcıların sorunlarını çözen içerikler üretmek de organik hitin artmasına yardımcı olur. Mesela, ‘’ Samsung J7 kamera çalışmama sorunu ‘’ şeklinde bir çözüm getiren içerik kullanıcılar tarafından daha çok tık alacaktır.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir