SEO Uyumlu Web Tasarım

SEO Uyumlu Web Tasarım

SEO olmadan bir web tasarım düşünmek abesle iştigal olur. Web Tasarım ve SEO birbiri ile ayrılmaz bir bütünün parçasıdır. SEO çalışması yapılmadan hazırlanan bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda çıkması imkânsızdır. SEO yöntemlerine göre tasarlanan ve hazırlanan web sitesi daha sonra yine SEO teknikleri ile desteklenerek arama motorlarında üst sıralarda yer alır ve üst sıralardaki yerini korur. SEO uyumlu web tasarım olmadan kısacası SEO çalışmalarınız boşa gider diyebiliriz.

SEO uyumlu Web tasarım demek, arama motorları tarafından kolay okunabilen, hızlı indexlenen web sitesi demektir.

Arama motorlarının bir web sitesini incelemek için gönderdiği botlar, web sitesinin html kurallarına uyup uymadığını, sayfaların SEO uyumlu olup olmadığını, web sitesinin ve web sitesine ait sayfaların hızlı açılıp açılmadığını, web sitesinde yer alan görsellerin boyutunun büyüklüğünü, küçüklüğünü inceler.  Buna göre bir puanlama yaparak arama sonuçlarındaki yerini ve sırasını belirler.

Bir web sitesinin içinde yer alan içeriklerin ve görsellerin kaliteli olması kadar tüm öğelerin SEO uyumlu olması da önem arz etmektedir.

Web sitesin domaini yani alan adı da SEO açısından önemlidir. Web sitesinin arama motorlarında yükselmek istediği anahtar kelime mutlaka alan adında geçmelidir. Bir küçük örnek vermek gerekirse, ayakkabı anahtar kelimesi için web sitesi ve SEO çalışması yapılacaksa tercih edilecek alan adının içinde ayakkabı anahtar kelimesi geçmelidir.

  • Ayakkabidukkani.com
  • AyakkabiMagazasi.com
  • Ayakkabial.com

Gibi örnekler ayakkabı anahtar kelimesi için güzel domain örnekleridir.

SEO çalışması doğru yöntemlerle ve tekniklerle yapıldığı takdirde web sitesi arama motorları tarafından listelenen sonuçların üst sıralarında yer alacaktır.

Web sitesinin mobil uyumlu olması da önemlidir. Özellikle 2016 yılının sonunda Google algoritmalarında yaptığı güncellemeler ile AMP uyumlu web sitelerini daha üst sıralarda çıkaracağını duyurmuştur. İnsanların 2017 yılından itibaren diğer yıllara göre daha fazla mobil internet kullandıkları ve web sitelerinin masa üstü sürümünden daha çok mobil versiyonları üzerinden görüntüleme ve işlem yaptıkları elde edilen verilerle tespit edilmiştir.

Web sitesinin mobil uyumlu olması için cep telefonu ekranlarından kolay görüntülenebilen ve hızlı yüklenebilen sayfalardan oluşturulması gerekmektedir. Çünkü Google bu konuda ‘’ mobil sayfalar hızlı ve hafif olmalıdır ‘’ uyarı yapmaktadır.

Web sitesinin mobil uyumlu olup olmadığını test edebilmek için Google bir test sitesini yayına almıştır.

Web sitenizin mobil uyumluluğunu test etmek için testmysite.withgoogle.com ismi ile yayın yapan Google’ın resmi test sitesini kullanabilirsiniz. Mobil Uyumluluk Testi olarak isimlendirilen bu işlemde Web sitesinin masa üstü hızı, mobil sürüm hızı ve mobil uyumluluk durumu gibi kriterler test edilebilir. Ayrıca test sonrasında bizzat Google’ın sitenizdeki olumsuzlukları gidermek için önerilerini de bulabilirsiniz.

Bir web sitesinin SEO çalışmaları doğru ve eksiksiz yapılması kadar kaliteli içerik ve özgün içerik de önemlidir. Kopya içerik ile yayın hayatına devam eden web siteleri kopya içeriğin arama motoru algoritmaları tarafından tespit edilmesi durumunda olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Web sitesinin linkleri SEO’ya göre inşa edilmelidir.  Web sitesinin URL yapısı sayfasının içeriğine göre düzenlenmelidir. Ayakkabı Modelleri için hazırlanmış sayfanın URL yapısı şöyle olmalıdır.

www.siteismi.com/ayakkabi-modelleri

Web sitesinin belirlenen anahtar kelimelere göre hazırlanması gerekmektedir. Ana sayfanın anahtar kelimesi Ayakkabı ise alt sayfaların anahtar kelimeleri ayakkabı kelimesine göre bağlantılı olmalıdır.

  • Ayakkabı Modelleri
  • Ayakkabı Fiyatları
  • Ayakkabı Markaları

Web sitesinde mutlaka hakkında ve iletişim sayfası bulunmalıdır. Bunlara ek olarak gizlilik politikası ve kullanım şartları gibi sayfaların olması da SEO açısından faydalıdır.

Kısacası SEO olmadan bir web tasarım düşünülemez.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir