Growth Hacking Nedir?

growth hacking

Growth Hacking son zamanlarda arama motorlarında sıkça aranan bir kavramdır. Google Trends verilerine bakıldığında ülkemizde ve dünyada oldukça merak edilen bir konu olduğu aşikârdır. Bu kavramı kısaca tanımlamak ve tarif etmek gerekirse, analizler sonucu elde edilen verilere göre yapılması gereken optimizasyonları yaparak büyüme planının oluşturulmasına verilen bir isimdir. Viral pazarlama materyalleri, sosyal medya kullanıcı deneyim ölçümleri, Analisttik verilerin incelenmesi gibi kavramlar ve çalışmalar tarafından elde edilen veriler ışığında hazırlanır.

Growth Hacking karşımıza düşük bütçeli girişimlerin hayatımıza girmesi ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Sermayenin, yatırımın ve diğer kaynakların kısıtlı olması durumunda bir büyüme planı hazırlanır. Growth Hacking konusunda çoğunlukla yanlış bilinen bir bilgi vardır. O da küçük sermayeli girişimlerin Growth Hacking yönetimini kullanarak bir büyüme planı oluşturması gerektiğidir. Bu bilginin yanlış olduğunu anlamak için dünyaca ünlü markaların Growth Hacking yöntemi ile büyüme planladığına ve büyüme sağladığına bakmamız yeterlidir.

Sadece düşük bütçeli web girişimleri, internet projeleri değil çok büyük sermayeli dünya devi markaların da Growth Hacking yöntemini kullandığını görmekteyiz.

Bu kavram ile birlikte Growth Hacker şeklinde bir kavramda kullanılmaya başlanmıştır.

Growth Hacking ve Twitter

Aslında Growth Hacker ve Growth Hacking kavramlarını ilk kez Twitter sayesinde duymaya başladık şeklinde bir ifade kullansak yanlış bir ifadeye yer vermiş olmayız. Twitter’da Growth Hacker olarak görev alan Sean Ellis ilk bu göreve geldiğinde müthiş tespitler yaparak Twitter’ın rahat nefesler almasını sağladı.

Bir haftalık veri toplama ve kullanıcı deneyimi gibi analizler yaparak Twitter kullanıcılarının büyük çoğunluğunun Twitter’a üye olduktan sonra bir daha Twitter’a giriş yapmadığını gördü. Bunun üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırınca ilginç bir durumla karşılaştı. Twitter’a üye olan kullanıcılar üye adını veya üyelik şifresini unuttuğu için bir daha Twitter’a giriş yapamadığını tespit etti. Twitter’ın en çok kan kaybetmesine neden olan bu durumu tespit ettikten sonra e-posta, sms, ve diğer iletişim araçları sayesinde kullanıcılara ulaşıp unuttukları şifresini tekrar öğrenebilecekleri ya da yeni şifre oluşturabilecekleri sayfalara yönlendirerek  yönteminin en güzel örneğini sergilemiş oldu.

Growth Hacking yöntemi ile gelenekselleşmiş reklam çalışmaları arasında bazı farklar vardır. Birçok kişi tarafından bu iki farklı kavram birbirine karıştırılmaktadır.

Growth Hacking ve Reklam Stratejileri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geleneksel reklam stratejilerinden görsel ve içeriksel kampanyalara yer verilirken, Growth Hacking yönteminde tamamen verilere dayanarak bir strateji geliştirilir ve uygulanır. Reklam kampanyalarından birden fazla reklam kampanyası oluşturulur ve bunların arasından en çok geri dönüş sağlayan kampanyalara ağırlık verilerek reklamlara devam edilir.

Diğer tüm SEO çalışmaları için uygulanması gereken SEO planlaması bu yöntemin içinde geçerlidir.

Growth Hacking planlaması nasıl yapılır?

Growth Hacking Planlaması yaparken reklam stratejilerine ek olarak yapılabilecek tüm SEO Çalışmaları da planlamaya dâhil edilmelidir.  Yapılan planlamanın faaliyete geçirilmesi ile işlem yeterli olmaz. Planlamanın faaliyete geçirilmesinden sonra da elde edilecek veriler ışığında anlık atraksiyonlar yapılmalıdır. Örneğin, yürütülen çalışmalar anında hissedilen ziyaretçi kaybının sebebi araştırılarak ziyaretçi kaybı önlenmeye çalışılır ki büyük oranda da başarılı olur.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir