Kopya İçerik ve SEO İlişkisi

kopya içerik ve seo

Kopya içerik ve SEO ilişkisi hakkında onlarca makale yazabiliriz. Ancak kopya içerik ve SEO ilişkisine değinmeden önce kopya içeriğin 2 boyutundan daha bahsetmek gerekir.

  1. Kopya İçerik ve Telif Hakkı
  2. Kopya İçerik ve Etik Kurallar

Kopya içerik yayınlamak bazı ünlü markaların, büyük haber sitelerinin telif hakkı ihlali gerekçesi ile yasal işlem başlatmasına neden olabilir. Örneğin, büyük bir haber sitesinde yayınlanmış özgün olarak hazırlanmış bir içeriği birkaç tık işlemi işlemi, birkaç düzenleme işlemi sonrasından başka bir web sitesinde yayınlamak bunun kısa sürede tespit edilmesine neden olur.  Kopya içerik konusunda özel olarak geliştirilmiş programlar, yazılımlar ve hatta kopya içerik kontrolü hizmeti veren özel web siteleri dahi mevcuttur.

Aslında bunun için bir web sitesine, özel program veya yazılımlara da ihtiyaç yoktur. İçeriğin bir kısmını kopyalayıp Google arama motoruna yapıştırarak arama yapmanız yeteli olacaktır.

Kopya olmayan bir içeriğe ait örnek Google araması görseli aşağıda sunulmuştur.

kopya içerik ve seoGörüldüğü üzere yazının bir kısmını Google’da arattığınızda sadece eşleşen benzerlik gösteren birkaç kelime dışında bir şey bulunmamaktadır. Bu şekilde bir içeriğin özgün içerik mi yoksa kopya içerik mi olduğunu tespit edebilirsiniz.

Kopya İçerik Şikayeti ve Ceza Uygulamaları

Büyük markaların web sitelerinden veya büyük haber sitelerinden kopyalayarak başka web sitelerinden yayınlanan içerikler hakkında hukuki olarak yasal işlemler başlatılır. Yasal işlemler markaların avukatları tarafından yapılır ve hiçbir müsamaha gösterilmez. Hukuki ve yasal işlemler noktasında avukatlar telif hakları gereği içeriği yayından kaldırmanız için size bir uyarı maili atabilir ya da uyarıda bulunmadan direkt yasal işlemleri başlatabilir. Yasal işlemler sonuçlandığında, mahkeme tarafından web sitenizin ip ’si engellenebilir ya da direkt web siteniz erişime kapatılabilir.

Bir diğer önemli nokta ise etik kurallardır. Hiçbir yasal ve hukuki yaptırım olmasa bile, bir web sitesinde emek harcanarak, mesai harcanarak hazırlanmış bir özgün içeriği birkaç tıklama işlemi ile kopyalayıp, emek harcamadan emek hırsızlığı yapmak hiç etik değildir. Ahlak kurallarına uymayan bu davranış tamamen bir hırsızlıktır. Bir kişinin cebine elini sokup para çalan hırsızın yaptığı ne kadar küçük düşürücü ve yüz kızartıcı bir eylem ise başka bir web sitesindeki özgün içeriği de kopyalayıp başka bir web sitesinde yayınlamak da aynı derece küçük düşürücü ve yüz kızartıcı bir eylemdir.

İnternet dünyasında özgün içerik konusunda emek verip, mesai harcayıp üreticiliğin temelini oluşturan içerik üreticiliği mesleğinin köküne dinamit koyup patlatmak kadar kötü bir durumdur.

Kopya İçerik ve SEO İlişkisi

Kopya içerik yayınlamak Google’ın gözünde de emek hırsızlığı olarak yer almaktadır. Buna istinaden Google bir takım yaptırımlar ve cezalar silsilesi geliştirmiştir. Örneğin, kopya içerik yayınlayan bir web sitesini arama motoru sonuçlarından geriletir, kopya içerik yayınlamaya devam ederse, arama motorları sonuçlarından tamamen çıkarır.

Eskiden Google algoritmaları kopya içerik konusunda bu kadar gelişmiş ve bu kadar dikkatli değildi. 2015 ve 2016 yılları arasında algoritmalarındaki güncellemeler ile kopya içerik yayınlanmasına asla müsaade etmeyeceğini kesin bir dille ifade etmişti. Sonuç itibariyle de böyle oldu. Kopya içerik yayınlayan web siteleri önce arama sonuçlarında geriledi, ardında da arama sonuçlarından çıkarıldı.

Kopya içerik yerine özgün içerik yazmak web sitesinin web popülerliğinin artmasına ve SEO konumunda ilerlemesini sağlar. Özgün içerikler organik ziyaretçi konusunda da web sitesine SEO anlamında katkıda bulunur.

İnternet kullanıcıları internetteki arama motorlarını kullanarak aradığı bilgiye veya dokümana ulaşmaya çalışır. Aradığını bulduğu web sitelerini daha sonra ya tekrar ziyaret eder ya da tekrar arama yaptığında yine o web sitesine ulaşır. Bu da organik hit bakımından yükselmek anlamı taşır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir