İşletmenizi Büyütecek En Etkili Dijital Pazarlama Stratejileri

Dijital Pazarlama Stratejileri

Bir işletme sahibinin ilk ve en büyük hedeflerinden biri işletmesini büyüterek satışlarını artırmaktır. Markalaşma ve işletmenin itibarının yükselmesini sağlama sanıldığı kadar basit değildir. Marka değeri oluşturma, itibar kazanma ve işletmenin büyümesi önemli olduğu kadar sancılı bir süreçtir. Etkili dijital pazarlama stratejileri ile bu süreçte kolaylık sağlayabilirsiniz. Bu süreçte işinizi kolaylaştıracak, doğru hedefi belirlemenizi sağlayacak piyasada yer alan dijital pazarlama stratejilerinden daha farklısını ve daha fazlasını bu yazımızda sizlerle buluşturuyoruz.

Konumuza giriş yapmadan önce bir işletmenin büyümesinde dijital pazarlama stratejisinin ne kadar önemli olduğundan bahsedelim. Bulunduğunuz sektörü bir pasta olarak düşünün. Pastadan en büyük payı alan her zaman etkili pazarlama stratejisini uygulayan işletmedir. Hedef kitlenize, sektörünüze ve ilgili diğer kriterlere uygun hazırlanan doğru dijital pazarlama stratejisi bulunduğunuz sektördeki en büyük payın size aktarılmasını sağlar. Etkili dijital pazarlama stratejisi içerisinde bir çok yöntem yer alır. Burada önemli olan bu teknikleri işletmenize, hedefinize, müşterilerinize ve markanızın kimliğine göre seçerek uygulamaktır. Bu noktada işletmenize ve hedefinize uygun stratejiyi belirleyebilmeniz için en etkili dijital pazarlama tekniklerini sizin için derledik.

En Etkili Dijital Pazarlama Teknikleri

Dijital pazarlama hakkında yeterli donanıma sahip olmayan ve uzman yardımı almada ilerleme bekleyen birçok işletme başarısız oluyor. Çoğu zamanda yetersiz bilgiden kaynaklı yanlış stratejiler işletmelerin başarısızlığındaki en önemli etken. Dijital pazarlamaya ayrılacak bütçe, sektörle ve pazarlama ile ilgili birçok karamsar düşüncede kişilerin projelerini hayata geçirememesine neden oluyor. Pazarlama konusundaki endişelerinizi ve başarısızlığın nedenlerini kökten söküp atacak en etkili dijital pazarlama stratejileri: 

1- Sosyal Medya ve Etkin Kullanımı

Dijital pazarlama stratejisi denildiği zaman akla elbette ilk olarak sosyal medya gelir. Hedef kitleye ulaşma ve markanızın reklamını yapma konusunda eşsiz bir ortam sunuyor. Fakat sosyal medyanın işletme sahiplerini sunduğu bu nimetlerden yararlanmak için doğru yöntemleri kullanmanız gerekiyor. Sosyal medyada hedef kitlenize ulaşmak ilk aşamada biraz zor olacak. Fakat hedef kitlenizi yakaladığınız andan itibaren ne kadar değerli bir yöntem olduğunu göreceksiniz. Başarılı birçok işletmenin sosyal medya platformlarından elde ettiği geri dönüşümün ne kadar etkin olduğunu unutmayın.

İlk olarak en bilinen ve etkili olan sosyal medya platformlarında işletmeniz adına hesap açarak profilinizi oluşturmalısınız. Facebook, Twitter, Pinterest, Google Plus ve Linkedin en bilinen ve en etkili sosyal medya ağlarıdır. İlk aşamada buralarda sayfalarınızı oluşturun. Çok fazla sayfanızın olması veya çok fazla mecrada profil oluşturmak ilk etapta size kazanç sağlamayacak. Yönetebileceğiniz ve kolay hakim olacağınız sayıda olması gerekir. Açtığınız sayfalarda markanız ve işletmeniz hakkında bilgilere eksiksiz bir şekilde yer verin. İster kişisel ister kurumsal bir web sitesi olsun sosyal medyada paylaşımlar oldukça önemlidir.

Sosyal medyada oluşturduğunuz profil hedef kitlenize yönelik olmalıdır. Ayrıca ilk etapta paylaşım yaparken satışını yaptığınız ürün veya hizmetlerden en çok güvendiğiniz yani hedef kitlenizin dikkatini en çok çekenlere paylaşımlar arasında yer verin. Ürün ve hizmetlerinizin hepsinin paylaşılması size bir avantaj sağlamazken aksine dezavantaj olacaktır. Bir marka bilinci oluşturmak isterken istemeden de olsa hatalı yöntemle bunu yaratmadan yok edersiniz. Aynı şekilde blog kısmında yer verdiğiniz içeriklerinde tamamını değil en güçlü içerik olarak gördüklerinizi paylaşın.

Paylaşımlar ve İçeriklerin Kalitesine Dikkat Edin

Sosyal medyada yaptığınız paylaşımlarında web sitenizde ki paylaşımlar kadar büyük titizlik ve özenle hazırlanması gerekir. İlk olarak kullandığınız görsel içeriklere dikkat etmelisiniz. Video ve resimlerin özgün ve yüksek kaliteye sahip olması gerekir. Uzun başlıkların kullanılması sakıncalıdır. Bunun yerine dikkat çekici ve oldukça kısa çarpıcı başlıklar kullanın. Link yönlendirmesi yapılıyorsa doğru yönlendirme yapılmış olmalıdır. Google’ın link kısaltma servisinden yararlanarak linklerinizi kısaltın.

Son olarak markalaşma ve prestij açısından önemli bir noktayı vurgulamak istiyoruz. Sosyal medyada paylaşımlarınıza gelen yorumlar… Kullanıcıların soru, şikayet veya öneri şeklinde yaptığı yorumları cevapsız bırakmak özellikle başlangıç aşamasında istenmeyen sonuçlara neden olacaktır. Kullanıcıların yorumlarını cevapsız bırakmak veya özensiz hazırlanan cevaplarla verilen cevaplar kullanıcılarınız markanızdan uzaklaşmasına neden olacaktır.

İlk aşamada yani başlangıç aşamasında sosyal medya hesaplarının takibi ve yönetimi kolay olabilir. Fakat sosyal medya hesaplarınızın optimizasyonu ve ilerleyen günlerde yöntemi konusunda uzmana başvurmanız gerekir.

2- Web Sitenizde ve Sosyal Medya Platformlarında Video Kullanımı

Sadece işletmeler değil bütün web siteleri için video içerikler oldukça önemlidir. Ürünlerin kullanımı, tanıtımı, kullanıcılarınızın soruları ve ilgili birçok konuda video içeriklerin hazırlanması rakiplerinizden sıyrılarak öne çıkmanızı sağlayacaktır. Hedef kitlenizin dikkatini çeken ve eğitici videolar aynı zamanda arama motorlarında görünürlüğünüzün artmasını sağlar. Markanızın güçlenmesi açısından da video içerikler oldukça önemlidir. Potansiyel müşterilerinize ulaşma ve daha fazla kullanıcı kitlesine sahip olma şansını yakalayacaksınız. Hazırladığınız videolar ne kadar kaliteli ve dikkat çekici olursa geri dönüşler, kullanıcı tavsiyeleri ve paylaşımlar o kadar artacaktır.

Videolarınızı paylaşmak için öncelikle bir YouTube kanalı oluşturun. Videolarınızın özetini ve açıklama kısımlarını içerik hakkında en kısa ve öz bilgiyi verecek şekilde hazırlayın. Başlıkların çarpıcı ve kaliteli olmasına dikkat edin. Açıklama kısmında web sitenizin linkine yer verin. Bu şekilde fazla trafik elde etme imkanı da sağlarsınız.

3- Blog Kullanımı

Blog kullanımının önemini çoğu işletme göz ardı ediyor. Blog kullanımı işletmenizin tanıtımı, etkinliklerin duyurulması ve ürünleriniz gibi birçok şey hakkında bilgi içerir. Bulunduğunuz sektöre göre blog paylaşımları yaparak sitenizi güçlendirebilirsiniz. Sektörde yaşanan gelişmeler, ürünlerin kullanımı ve özellikleri, sektörünüzün güncel haberleri ve birçok şeyde paylaşımlar ile zengin bir bloga sahip olmak sektördeki yerinizi güçlü tutar. Blogda yer alacak içerikler hakkında dikkat etmeniz gereken birçok konu var. Öncelikle içeriklerinizin konuya hakim kişiler tarafından hazırlanması gerekir. Konuya hakim, bilgi sahibi ve yeterli donanıma sahip editörlere yazdırmalısınız. İçerikler SEO uyumlu olmalı. Görsel içeriklerle desteklenmelidir. İçeriklerin kalitesinin düşük olması, konuyla ilgi yetersiz kalması markalaşma sürecine zarar verecektir.

4- SEO Çalışması 

SEO çalışması denildiği zaman gözünüz korkabilir. Çünkü SEO çalışmaları sabır gerektirir. Fakat ne kadar zor ve uğraştırır olsa da SEO bir web sitesi için hayati önem taşır.  Arama motorlarında görünür olmak ve ilk sıralarda yer almak için SEO olmadan imkansızdır.

SEO çalışmalarında dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaları vurgulamak istiyoruz. Kesinlikle Black Hat SEO çalışmalarından uzak durun. Arama motorlarını yanıltan çalışmalar kısa süreli olarak olumlu sonuçlar doğursa da Google’ın bu konuda uyguladığı ağır yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Black Hat SEO olarak adlandırılan negatif SEO çalışmaları hakkında bilgi edinmelisiniz. Kopya ve alıntı içeriklere sayfalarınızda yer vermeyin. Mobil uyumlu tasarımlar ve sayfa hızı konusunda gerekli çalışmaları yapın. SEO kriterleri aslında bununla sınırlı değil. İşletmenize ait web sitenizi etkileyen sınırsız SEO kriteri var. Gerekli bilgilere ve merak ettiğiniz her şeye blogumuzda yer alan makalelerden ulaşabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

5- Reklam Kanallarının Kullanımı

Reklamlar markanızın tanıtım sürecini daha kısa bir üreye indirir. Reklam çalışmalarına ayırdığınız bütçeye göre geri dönüşüm oranları da farklılık gösterecektir. Yüksek bütçe elbette daha yüksek geri dönüşüm oranı sağlayacak. Fakat yola yeni çıkan bir işletme için reklam çalışmalarına yüksek meblağlarda ayrılan bütçe ayrılması oldukça zor ve kimi zamanda imkansız olabilir. Eğer yeni başlıyorsanız size iki reklam kanalı önerelim. hem oldukça etkili hemde sonuçlar gayet tatmin edici.

  • Facebook Reklamları 

Facebook reklamları işletmeniz reklamını yapabilmek adına oldukça iyi bir fırsat. Sosyal medya kullanımının ne kadar yüksek bir orana sahip olduğunu biliyoruz. Facebook’ta kaliteli ve uygun şekilde hazırladığınız gönderinizi Facebook’ta öne çıkararak reklamını yapabilirsiniz. Ayrıca çok büyük bütçelere gerek kalmadan. Facebook üzerinden reklam verirken lokasyon, yaş ve cinsiyet gibi seçimlerle hedef kitlenizi belirleyerek nokta atışı yapabilirsiniz.

  • Google AdWords Reklamları

Google Adwords hizmetinden yararlanmak hedef kitlenize ulaşmak ve markanızın tanıtımı yapmak açısından ikinci bir kanal oluşturuyor.

6- E-Bülten 

Sitenize eklediğiniz yeni içerikler, ürünler, indirim veya kampanyalardan kullanıcıların haberdar olması için E-Bülten’in mutlaka yer kullanılması gerekir. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların e-posta aboneliğine yönlenmesi için çalışmalar yapın. Blog kısmında bunun ilgili ilgi çekici, kaliteli ve özgün bir içerik oluşturabilirsiniz. Bu sayede üye ve ziyaretçileriniz ile ilgili istatistikleri çıkarabilirsiniz. Gönderdiğiniz maillerden elde ettiğiniz geri dönüşümlere göre mikro pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz. Yani hangi kullanıcının hangi içeriğe geri dönüş yaptığını görebilir ve bu verilere göre tekrar mail pazarlama yöntemleri oluşturabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir