Google Stamp Nedir?

Google Stamp

Google yeni bir proje ile kullanıcı karşısına çıkıyor. Google geçtiğimiz günlerde duyurusunu yaptığı Google Stamp için çalışmalara başladı. Bu yeni Google hizmeti reklam veren ve yayıncılara bazı avantajlar sağlayacak.

Aslında bu ürün SnapChat’in hizmeti olan Discover’a rakip olarak piyasa sürülecek olsa da Google hizmetleri ile entegre olarak hizmet verecek. AMP’nin gündeme geldiği günden beri Google’ın böyle bir hizmet ile kullanıcı karşısına çıkacağı birçok kez gündeme gelmişti. Google Stamp mobil kullanıcılara yönelik bir uygulama olacak. Gündem ile ilgili öne çıkan olayları sunarken içerik sağlama özelliği de bulunacak. Kullanıcılara internette son dönemlerde yayınlanmış en iyi içerikleri hikaye şeklinde gösterecek. Öne çıkardığı içeriklerde kaynak ise web sitelerinin AMP sayfaları olacak. 

Google, Snapchat’ e geçtiğimiz yıllarda teklif sundu. Teklifin değeri 30 Milyar dolar olmasına rağmen reddedildi. Google tabiri yerindeyse bu reddedilişi kabullenmedi ve SnapChat’in barındırdığı özellikleri bulunduran yeni bir uygulama yada hizmet sunmaya karar vermişti. Hatta Facebook ve Instagram’a SnapChat’te bulunan hikaye özelliği eklenmişti. Hatta durum bununla da kalmadı Whatsapp ve Facebook Messenger’da da bazı SnapChat özellikleri yer aldı.

Google Stamp Hakkında Neler Biliniyor?

Uygulamanın ne zaman hizmete sunulacağı kesin olarak bilinmiyor. Google tarafında da kesin bir tarih henüz verilmedi. Google Stamp hakkında ulaştığımız tüm bilgileri sizinle paylaşacağız. Haydi başlayalım.

Google Stamp’in hakkında ilk yapılan tahminlerden biriside SnapChat Discover ile aynı çekirdek sistemine sahip olması. Hikaye kısmında kullanıcılar, resim, video ve metin görüntüleyebilecek.

İlk bakışta sosyal medya uygulaması gibi görünüyor. Fakat bir sosyal medya uygulamasından daha farklı bir hizmet. En büyük fark Google Stamp diğer uygulamalardaki gibi kullanıcıların oluşturduğu içerikleri ve paylaşımları sunmuyor. Web sitelerinden yararlanarak içerik oluşturup uygulamayı kullanan kişilere sunacak. Sunulan içerikler haber, eğlence ve spor gibi birçok kategoride yer alacak.

Aslında Google bu hizmetle yeni bir ticari alan oluşturuyor. Nasıl mı? Hemen açıklayalım. Bir ceket beğendiğinizi  varsayın. Beğendiğiniz bu ceketin resmini çekerek arama yapabilir ve beğendiğiniz ürünü veya benzerini satan siteleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Ticari anlamda yeni bir fırsat sunan bu özellik hem tüketiciye hemde üreticiye farklı avantajlar sağlayacak.

Aynı zamanda Google, tahminsel analitik teknikleri kullanacak. Bu sayede geçmişte yapılan aramalar ve sonuçlarla bir bağ kurarak yapılacak daha sonraki aramada verimlilik artışını sağlayacak. Bu özellik için hazır veri kullanıp kullanmayacağı tartışmalı bir konu olmayı da sürdürüyor.

Reklam veren yayıncılar içinde yeni bir fırsat sunulacak. DoubleClick ile entegre ederek yararlanabilecekler. Aslında Google’ın birçok uygulaması mevcut. Fakat arama motoru olarak yakaladığı başarıyı bu uygulamalarda yakalayamadı. Elbette uygulamaların yüklenme yani indirme sayısı yüksek düzeyde. Fakat aktif kullanım oranı ise çok çok düşük. Bu yüzden Google bu yeni uygulamasında başarı sağlayamadığı uygulamalarından daha farklı tekniklerle ve uygulamalarla kullanıcı karşısına çıkacak.

Google Stamp Hikayelerinden Kimler Faydalanacak? 

Uygulama gündeme geldiğinden beri özelliklerinin yanı sıra bu soru oldukça sık yöneltildi.Hikayelerin bir uygulama merkezi olacak ve herkese içerik yayınlama hakkı tanınmayacak. Yani belirli yayıncılara hak tanınacak. İlk etapta büyük içerik yayıncılarına hak tanınabilir. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi Google AMP sayfalardan popüler içerikleri belirleyerek yayınlayabilir.

Uygulama hakkında edindiğimiz bilgiler arasında oldukça büyük bir iddia da var. Uygulamada Google kullanıcıların içerik üretmesine izin verebilir. Ayrıca bunla da sınırlı kalmayarak Adsense kullanılabilir ve kazanç sağlayabilirler.

Bir diğer iddia ise kullanıcıların Google’da yaptığı aramalar gibi uygulamada da arama yapabileceği doğrultusunda. Google bu uygulamada aslında mobil interneti bir uygulama içerisinden yönetmeyi düşünüyor diyebiliriz. Eğer tüm bu özelliklere bu uygulamada yer verilirse özellikle mobilden hit sağlayan web siteleri ve mobil optimizayson açısından büyük gelişmeler ve değişimler sağlanabilir.

Kullanıcıların yanı sıra reklam verenler için de yeni bir imkan sağlanacak. Adwords reklamlarını bu uygulama üzerinden reklam verenler yayınlayabilecek. İçeriklerde reklamların yayınlanmasının yanı sıra Google’ın önemli gördüğü bazı kampanyalar hikaye kısmında yayınlanabilecek.

Tüm bu iddialarla birlikte uygulamanın kullanıma başlanmasını ve yaratacağı değişiklikleri merakla bekliyoruz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir