SSL Nedir? SSL Neden Önemlidir?

SSL

HTTP’den HTTPS’ye geçişlerde önemi bir kez daha vurgulanan SSL, web sitenizin güvenli bir site olduğunu kullanıcılara sunmanız açısından gereklidir. Peki SSL Nedir? Hangi Özelliklere Sahiptir? HTTP’den HTPPS’ye geçişlerde sıkça duyduğumuz ve Google tarafından zorunlu hale getirilen SSL hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

SSL Nedir?

SSL, güvenli giriş katmanıdır. Alıcı yani kullanıcı ve server arasında kurulan etkileşim sırasında tüm verilerin şifrelenerek güvenli tutulmasını sağlamaktadır. Standart algoritmadan oluşur. Web sitesi ve kullanıcı arasında kurulan iletişimin güvenliğini sağlamaktadır.

Hem kullanıcıların hemde web sitenizin korunması ve güvenli veri alışverişi için gereklidir. Bu kadar önemli bir rolü üstelenen SSL’in aktif çalışması için web site sahiplerinin SSL sertifikasına ihtiyacı vardır. Ayrıca server içinde bir anahtar olması gerekir. En önemli özelliği kullanıcılara bir web sitesinde güvenli deneyim sağlamasıdır. Diğer özellikleri ise;

  • 1- Verilerin şifre çözme ve kodlaması için gizlilik ve güvenlik sağlar.
  • 2- SSL sayesinde verilerin ulaştığı ve gönderildiği alan güvenli olduğu ve doğru yere ulaştığını onaylar.
  • 3- Döküman arşivinin oluşturulmasına yardımcı olur. Ayrıca dökümanların tarih ve zaman doğrulamasını da yapar.

 SSL Hangi Yöntemle Nasıl Çalışır?

Public Key/ Private Key anahtarları ile çalışan bir kodlama sistemi vardır. Ayrıca iki anahtara sahiptir. Dijital ortamda kodlanarak oluşturulan yazılımlardan oluşan anahtarlardan birinin güvenliğini sağladığı ve kitlediği veri yalnızca diğer anahtar tarafından açılabilir. Bu anahtarlardan birisi sizde kalırken birisi bağlantı kuracak kullanıcılarda olur. Sizde kalan anahtar “private key” bağlantı kuran kullanıcıya gönderilen anahtar ise “public key” olarak adlandırılır. Kullanılan türüne bağlı olarak 40 veya 128 bit şifreleme kullanılır. Ne kadar güçlü bit teknik kullanılırsa kullanılsın şifrelemenin çözülmesi bir hayli güç olacaktır. Bu anlamda veri alışverişi sırasında üçüncü kişilerin verilere müdahale etmesi, kullanıcıların önemli ve gizli kişisel bilgilerinin ele geçirilmesini engellemektedir. Özellikle e-ticaret siteleri, ürün veya hizmet satışını online gerçekleştirilen sitelerde kullanıcıların kart bilgileri ve diğer gizli bilgilerin güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlar.

SEO Üzerindeki Etkisi

HTTPS’ye geçiş konusunda Google’ın yapmış olduğu duyuruda SSL’in bir web sitesi için önemli olduğunu vurgulamıştı. Bir web sitesinin güvenli olması her şeyden önce kullanıcılar için çok fazla anlam ifade eder. Kullanıcının önemli ve gizli bilgileri vermesi için öncelikle sitenin güvenli olması şart. Aksi taktirde kullanıcılar web sitenizin güvenli olmadığını bilecek ve sizinle kurduğu etkileşimi sonlandıracaktır. Özellikle e-ticaret ve benzeri sitelerde ilk şart elbette ki güvenlik. Güvenli olmadığına dair izlenim veren bir siteye kullanıcılar kart bilgileri gibi önemli bilgilerini elbette ki vermeyecektir.

Google, HTTPS protokolü kullanan web siteleri diğer web sitelerinden daha güvenli olarak kabul edilecek. Bu durum haliyle sıralamalara da yansıyacak. Kısa dönemde pek etki yaratmayacağını düşünseniz de uzun dönemde bu durum web sitenizin arama motorlarında elde ettiği sıralama üzerinde maalesef olumsuz etki yaratacak.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir