Sosyal Medyada SEO Uygulaması ve Önemi

Sosyal Medyada SEO Uygulaması

Web sitesi açarken kapsamlı bir hazırlık içine girilir. Bir yandan tasarımıyla ilgilenir diğer yandan SEO çalışmasını yaparsınız. Ancak bu yaptıklarınızın internet üzerindeki farklı mecralarda durulabilmesi için bir de sosyal medya hesabına ihtiyaç vardır. Bu alandan da faaliyetlerinizi sürdürmeye başlarsınız, ancak bazı şeylerin ters gittiğini hissediyorsanız veya bu alanda belirlenecek olan strateji hakkında fikriniz yoksa bazı önerilerde bulunmakta yarar var.

Sayfa Yapısını Oluşturma

Bu işlem için öncesinde siteniz üzerinde sosyal medya hesaplarınızın linkli bağlantılarının olması gerekir. Daha sonraki aşamada firma ya da siteniz her ne ise, buna göre bir logo olmalıdır. Sosyal medya hesabınızdan bu logoyu profil fotoğrafı yapmak gerekir. Kurumsal kimlik açısından bu konuya ayrıca önem verilmesi gerekir. Tabi kapak fotoğrafının da aynı şekilde güzel şekilde tasarlanması ve güzel bir sloganla süslenmesi gerekir. İsteğe göre bu alana siteniz hakkında bilgi veren önemli görsel ve yazılar da koyabilirsiniz. İnsanların sizi net ve açık biçimde bulabilmeleri için internet adresi, telefon numarası, varsa açık adres bilgileri profilde yer almalıdır. Bu ekstra bilgiler iş yerlerine özeldir.

İçerik ve Görsel Hazırlama

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların görsel ögelerle beraber yapılması gerekir. Kısa ve öz biçimde istenilen mesajı diğer kişilere aktarmalısınız. Verilen hizmet ya da site paylaşımlarının strateji doğrultusunda etkileyici içeriklere sahip olması gerekir. Dikkat çeken yazılar olmalı, görselde bulunan yazılarla aynı cümlelerin seçilmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca görsel paylaşımı sırasında logonun yer aldığı bir bant da yer almalıdır. İmajı etkileyen küçük ama etkili bir detaydır.

Stratejik Olarak Sosyal Medya Kullanımı

Tanıtım veya hedef satışların etkili biçimde geri dönüşüm sağlaması için paylaşım sayıları, düzenliliği ve zamanı son derece önemlidir. Her gün en çok 5 post, minimum da 1 adet yayınlanması idealdir. Örneğin çok takipçisi olan fakat kurumsal olmayan sosyal medya hesabında günlük 5 post idealdir. Saat olarak da sıralama sabah 9, öğlen 12, öğleden sonra 3, 18:00 ve 22:00 şeklinde devam edebilir. Peki bu saatlerin neye göre uygulandığı sorulursa da insanların en çok yolda ve telefonda oldukları zaman dikkate alınabilir. İşe başlamadan önce bilgisayarlarına ya da telefonlarına bakanların sayısı bir hayli fazladır. Öğle molalarında yine aynı şekilde daha fazla sosyal medya etkileşimi olacaktır. Ortalama iş çıkış saatleri, akşam uyku öncesi vs dikkate alınabilir. Ancak bu noktada bir ayrımdan da bahsetmek gerek. Kurumsal firmaların bu kadar sık paylaşım yapmaları imaj açısından olumsuz geri dönebilir. En çok 2 tane yeterli olacaktır. Tabi aralarda merak uyandıran, çarpıcı paylaşımlar da yer alabilir. Sponsorlu paylaşımlar bu noktada geniş kitlelere isminizi duyurmak için ideal olacaktır. Kurumsal olarak iyi bir analizle çok yüksek rakamlar ödemeden doğru kitleye ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medya Platformları İçin Genel Kurallar

Facebook

  • Günlük düzenli olarak en az 2 tane paylaşım olmalı. Sıkılmaya neden olmamak için 5 taneden fazla paylaşım yapılmamalı.
  • Görsel kalitesi her içerik için birinci sırada önemli olmalı.
  • Günlük yorum takipleri ve analizler düzenli olarak yapılmalı.
  • Hesabın markaya uygun biçimde optimize edilmesi gerekir. Sitenize yönlendiren içerik linklerinin haftalık şekilde paylaşımı markanın akılda kaması ve daha fazla bilinir olması için önemlidir.
  • Markanıza ciddi dönüşler almak için topluluk yönetimi yapılmalıdır. Ayrıca grup üyelikleri ile paylaşımları bu alanlarda da devam ettirebilirsiniz.

Twitter

  • En önemli SEO araçlarından biri Twitter üzerinden yapılan paylaşımlardır. Google sıralamaları için bu mecranın önemi daha önce de açıklanmıştır.
  • Odak noktasında etkileşim olmalıdır. Sosyal medya bilinirliğinin üst seviyede olması için bu durum trafik kazandırır.
  • İçerik akışının en fazla olduğu sosyal medya alanı olduğu için gündeme uygun paylaşımların olması markaya artı sağlar.
  • Listeler oluşturmak, retweet, aralıklarla paylaşımlar, oldukça iyi sonuçlar vermektedir.
  • Markanıza ait Hashtag kullanımın özen gösterilmelidir.

Google+

  • Bu alandaki paylaşımların günlük rutin şeklinde olması şart değildir. Haftalık olarak da paylaşım mümkündür.
  • Google+ paylaşımlarını markanızın duyuru panosu gibi değerlendirebilirsiniz.
  • Bu alandaki topluluklar aracılığıyla paylaşım yapılması görünürlüğü artırır.
  • Trafik yönlendirme çalışmalarında Google+ paylaşımları üzerindeki +1’lerin etkili olduğunu belirtmek gerekiyor.

Youtube

  • Görsel anlamda en etkili reklam platformlarından birisi Youtube’tur. Markanız için Vlog hazırlayarak içerik stratejisi oluşturabilirsiniz.
  • Bilgilendirme videoları, popüler kültüre uygun videolar, markanızın bilinirliğini artıracaktır.
  • Video için yazılan başlığın izlenme oranı açısından önemi büyüktür. Görseli çok iyi şekilde açıklayan başlığın olması gerek.
  • İlgi çekici yazıları başlıktaki karakter sınırlaması yüzünden paylaşamadığınız da açıklama bölümüne yazabilirsiniz. Başlıktaki yazıyla ilgili uzun kuyruklu cümle kalıplarının olması oldukça önemli.
  • Açıklamalar bölümünün iyi bir şekilde doldurulması, sosyal medya linklerin verilmesi yani optimizasyonun sağlam olması iyi bir izlenim ve doğru yönlendirme için önemli.

Instagram

  • Bilindiği üzere reklamcılıkta en yüksek etkileşimi görseller alır. Bundan yola çıkarak Instagram hesaplarının son derece etkili şekilde kullanılabileceğini belirtmek gerekiyor. Markanızı temsil eden paylaşımların akılda kalma olasılıkları yükselecek ve bilinirlik artacaktır.
  • Instagram’ın en önemli unsuru Hashtag kullanımıdır. Diğer sosyal medya sayfalarındaki hashtag benzerlerini kullandığınızda trafik artışı sağlanabilir.
  • Sayfanızda siteniz yönlendiren linklerden yararlanabilirsiniz.

Linkedin

  • Marka tanıtımları için en ideal sosyal medya platformlarından biri Linkedin’dır. Hedef kişilere markanızın ulaşabilmesi için köprü niteliğindedir.
  • Sayfa içeriklerinin eksiksiz biçimde doldurulmasına dikkat ediniz. Görseller, link inşaları ve markayı temsil eden gruplara katılım şeklinde bir strateji izleyebilirsiniz.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir