AMP Kurmalı Mıyım? Zamanı Geldi Mi?

AMP Kurmalı Mıyım? Zamanı Geldi Mi?

AMP Kurmalı Mıyım? Zamanı Geldi Mi? Yaklaşık 2 yıl önce, Google, daha hızlı bir mobil web oluşturmak amacıyla AMP projesini duyurdu. AMP kurmakta kesinlikle fayda var, ancak her siteye uygun değil, bu nedenle bu kılavuzu sitenize AMP uygulamanız gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olacak şekilde yazdım.

AMP nedir?

AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ın kısaltmasıdır. AMP, yükleme sürecini hızlandıran ve standart HTML kullanılarak oluşturulan sayfalardan daha hızlı yükleme süreleri sağlayan AMP HTML kullanılarak oluşturulmuştur. Aslında, Google’ın kendi çalışanı Gary Illyes’e göre AMP sayfaları için ortalama yükleme süresi ortalama standart HTML sayfasından dört kat daha hızlı olan 1 saniyedir.

AMP’nin yararları nelerdir?

  1. AMP HTML kullanılarak oluşturulan sayfalar daha hızlı yüklenir ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratır.
  2. Mobil sıralamaları, artmış olan hızları nedeniyle artacaktır. Google için mobil hız giderek daha da önemli bir faktör olacak. Ayrıca AMP’nin gelecekte bir sıralama faktörü olabileceğine dair bazı fikirler var .
  3. Google, bu sayfaları önbelleklerinde sunarken sunucularınıza daha az yük bindirir.
  4. Mobil cihazlarda arama yaparken Google, özellikli snippet’leri için AMP içeriğini destekliyor gibi görünüyor .
  5. AMP’nin e-ticaret sitelerindeki ürün sayfalarına olan etkisini araştıran yeni araştırmalar, dönüşüm oranlarında önemli artışlar ve hemen çıkma oranlarında bir azalma görüldüğünü söylüyor.

AMP dezavantajı var mı?

Google, AMP sunucularınıza erişmek yerine sayfalarının ön belleğe alınmış bir sürümünü kullanıcılara sunarken, AMP sayfalarınıza ayrı bir izleme kodu koymadıysanız, Google Analytics, kullanıcılar ziyaretlerini takip etmez.

Yaklaşımınıza bağlı olarak, AMP’de sayfa geliştirmek, hem masaüstü hem de AMP için aynı sayfanın oluşturulması gerekebileceğinden, ilave iş yaratabilir. Yalnızca AMP sürümlerini kullanmayı seçerseniz, mevcut sayfaları değiştirmek için çaba gerekebilir. Bununla birlikte, AMP’de sayfa oluşturma süreci nispeten hızlıdır. AMP Projesi, kullanıcıları AMP sayfaları oluşturmak için öğreticilere sahiptir. AMP’yi blogumuza nasıl uygulayacağımız hakkında yararlı bir kılavuz da bulabilirsiniz. AMP Kurulumu

AMP kullanmalı mıyım?

AMP’yi kullanıp kullanmamanız sitenize bağlıdır. AMP soyutlanmış standart HTML biçimidir, çünkü AMP’de birçok işlev uygulanamaz. Bu, özellikle etkileşimli bir harita içeren veya el ile döndürülebilen ürünler içeren büyük miktarda javascript içeriyorsa, belirli türdeki sayfalar oluşturulamıyor demektir.

AMP, haber makaleleri ve blog gönderileri için kullanışlıdır. AMP diğer sayfalar için kullanılabilir, ancak bu sayfalarda hangi javascript’in uygulandığına ve AMP HTML tarafından desteklenip desteklenmediğine bağlı olabilir. Kastettiğimiz diğer sayfalardan bazıları şunlardır:

  • PPC açılış sayfaları
  • Ürün sayfaları
  • Kategori sayfaları
  • Formlar

Örnek olarak AMP’nin avantajı, yükleme süresini hızlandırmak ve daha hızlı yükleme süreleri aracılığıyla kullanıcının deneyimini iyileştirmektir.

Google, AMP’yi iyileştirmeye devam ediyor ve sağladığı avantajları artırmaya devam ediyor, bu da avantajların artacağı anlamına geliyor.

Sonuç olarak, AMP’nin uygulanmasına ilişkin karar 2 faktöre dayanmaktadır:

  • AMP’yi siteme uygulamak mümkün mü?
  • Gözden çıkaracağım özellikler, AMP’nin yararlarından değersiz mi?
Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Ellinize sağlık çok güzel bir Paylaşım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir