HTTP/2 ve SEO’ya Faydaları

HTTP/2 ve SEO'ya Faydaları

HTTP/2 protokolü daha hızlı, daha güvenli interneti yaratmak amacı ile 2015 yılında yayınlandı. Kullanım yaygınlığı aşamalı olarak devam ediyor ve pazarlamacılar için net avantajlar var. Peki tam olarak HTTP2 nedir ve SEO’yu nasıl etkiliyor?

HTTP/2 ve SEO’ya Faydaları

İnternette aktarılan bilgilerin çeşitliliği ve miktarı son on yılda hızlı bir şekilde değişti. İçerik biçimleri daha büyük ve daha karmaşıktır, mobil kullanım önemli ölçüde artmıştır ve günlük olarak İnternet kullanıcılarının gittikçe artan bir nüfusu vardır.

HTTP2, Google’daki bazı SPDY geliştiricilerinin yardımıyla, İnternet kullanıcılarına yönelik daha sağlam bir platform oluşturmak için İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) tarafından yönlendirilen bir girişimdir; bu, modern kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. HTTP 1.1’den bu yana gerçek radikal gözden geçirmeler yaşanmayan HTTP protokolünü yenilemek amacıyla Mayıs 2015’te yayınlandı.

Çoğu Internet tarayıcısı, artan sayıda sunucuya sahip olmakla birlikte HTTP2’yi destekliyor ancak W3Tech’e göre, dünyanın en iyi 10 milyon sitesinin yalnızca %13,7’si Mayıs 2017’den itibaren bu standarda taşındı.

Bu sayı artıyor ve pazarlamacılar bu önemli yükseltmenin sonuçlarının farkında olmalıdır.

HTTP/2’yi farklı kılan şey nedir?

HTTP2, HTTP 1.1 ile aynı söz diziminin üzerine kuruludur; bu nedenle, tam bir revizyondan çok yenileme görevi görür. İnternet tarayıcılarına, sunuculara ve son kullanıcılara faydalar getiren yumuşak bir geçiş yapmayı sağlar.

HTTP/2 ne kadar etkilidir?

İnternet’i kullanıcılar için daha hızlı hale getirmenin önemi göz önüne alındığında, HTTP2’nin ne kadar etkili olduğunu görmek için karşılaştırmalar yapabiliriz. Sayfayı, 4’te1 oranında daha hızlı yükler ve son kullanıcının kullanıcı deneyiminde önemli bir iyileşme sağlar.

SEO için ne anlama gelir ?

Günümüzde pek çok web sitesi iyileştirmesinde olduğu gibi, SEO etkisi dolaylı olarak hissedilecektir. Google, HTTP2 hazırlığını algoritmalarına dahil etmez, ancak kayda değer bir kullanıcı deneyimi sağlayan siteleri ödüllendirir. Bu, sayfa yükleme hızını içerir , bu nedenle HTTP2’ye geçmenin bir sitenin SEO performansı üzerinde olumlu bir etkisi olacağını söylemek doğru olur.

Mobil, son zamanlarda hız artırma çabalarının odağı olmuştur ve şüphesiz, mobil performans HTTP2’ye geçişle iyileştirilecektir. Bununla birlikte, AMP HTML gibi yeni kodlama dillerinde sınırlı uygulamalara sahip olmakla birlikte, HTTP2’ye geçişin tüm cihazlarda ve dijital kanallarda yarar sağladığı düşünülmelidir. Elbette ki ikisi birlikte etkili bir şekilde çalışabilirler, ancak HTTP2’nin faydaları özellikle yaygın ve uzun vadeli.

Bu nedenle, HTTP2’yi yalnızca SEO için olumlu olabilecek daha hızlı, daha güvenli dijital bağlantılar için bir platform olarak görmeliyiz.

HTTP/2’ye yükseltmek için ne yapmaları gerekiyor?

Her şeyden önce, web sitenizin HTTPS üzerinde olması gerekir . Aslında, HTTP2’ye geçmenin en zor kısmı bu, siteniz güvenceye alındıktan sonra sürecin gerçekten oldukça basit olmasından kaynaklanıyor. HTTP2’ye modern internet için genellikle “daha hızlı, daha güvenli” bir protokol adı verildiğinden, bu işlemin önemine dair ipuçları vardır. Web siteniz zaten güvenli ise, yalnızca sunucu yazılımınızı en yeni sürüme güncellemeniz yeterli olabilir.

Ziyaretçilerin nereden geldiklerini görmek için analiz verilerinize bakın, ancak büyük olasılıkla Google Chrome, Firefox veya Microsoft Edge gibi HTTP2 dostu kaynaklardan gelirler. Çoğu tarayıcı yeni protokolü zaten desteklemektedir.

Bu nedenle, site sahipleri için bu yükseltmeyi yapmak için önemli bir dezavantaj yoktur, ancak fayda anlamında uzun vadede daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacak.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir