WordPress’te Yaşanan SEO Sorunları ve Çözümleri-1

Wordpress SEO Sorunları

WordPress, web sitesi kurarken oldukça büyük kolaylıklar sağlar. Fakat web sitesi kurmak ile iş bitme. Web sitenizi arama motorlarında en iyi sıralara çekmek işin asıl zorluğudur. Bir web sitesi kurarken ilk aşamadan itibaren dikkat edilmesi gereken birçok önemli kriter var. Projenize başladığınız andan itibaren SEO kriterlerine uygun bir biçimde ilerlemeniz gerekir. Aksi takdirde ilk başlarda sorun yaşamasanız ilerde ilerde büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden önleminizi ilk baştan itibaren alırsanız yaşayacağınız sorunlarda harcadığınız çabayı web sitenizi geliştirmek için harcayabilirsiniz. WordPress gerek kurulumu gerekse sisteminin işliyişinden dolayı yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Binlerce eklenti sayesinde web sitenizi geliştirirken yayıncılara da yardımcı olmaktadır. Fakat SEO’nun hayatımıza girmesi ve hızlı bir şekilde ilerlemesi ile WordPress site kurarken ve kurduktan sonra SEO ile ilgili bazı sorunlar yaşanmaya başladı. Bu yazımızda WordPress SEO sorunları ve çözüm önerilerini sizinle paylaşarak web sitenizin daha iyi sıralamalar elde etmesine yardımcı olmak istedik.

WordPress SEO Sorunları 

SEO ile ilgili araştırma yaparken karşınıza binlerce makaleden oluşan bir koskoca bir dağ çıkacaktır. SEO ile ilgili her konuda makaleye rastlayacaksınız. Eğer SEO ile ilgilenmeye yeni başladıysanız ve web dünyasında yeniyseniz hepsini tek tek okumak ve hatta anlamak zahmetli olduğu kadar imkansızdır. İşte bu yüzden en basit haliyle web sitesi kurarken veya kurduktan sonra WordPress’te yaşadığınız SEO problemlerini en basit haliyle sizlere anlatacağız.

1- Tema Seçimi 

Web sitesi kurarken en zor aşama uygun tema seçimidir. Aslında yalnızca web sitesini oluştururken değil daha sonrasında mevcut temanızı değiştirmek istediğinizde de uygun tema bulmak çok fazla uğraş gerektirir. Çoğu web site sahibi tema seçerken görsel tasarıma dikkat eder. Tema seçiminde yapılan en büyük yanlışlardan biriside budur. Göze hitap eden ve şık bir tema elbette ki size daha doğru gelecektir. Fakat görsel tasarımın ön plana çıktığı temalarda çok fazla java dosya mevcuttur. Ayrıca bu temalarda SEO açısından zararlı olabilecek kodlarda kullanılabilir. Karmaşık kod yapısından dolayı da sıralamanız da düşüş yaşayabilirsiniz. Kod yapısının karmaşık ve olması ve çok sayıda java dosyasının bulunması sunucuyu zorlayacaktır. Ki zaten WordPress sistemi itibariyle sunucuyu zorlayabiliyor. Bu durumdan ötürü sitenizdeki içerik sayısı arttıkça ve ziyaretçilerinizin sayısı arttıkça siteniz yavaşlayacaktır.

Tema seçerken ilk dikkat etmeniz gereken nokta, çok fazla kullanılan bir temanın doğru ve iyi bir tema olacağı anlamına gelmeyeceğidir. Bulunduğunuz sektördeki rakiplerinizin kullandığı temaları inceleyin. Seçeceğiniz tema rakiplerinizden farklı olmalıdır. Sektörde lider olmak istiyorsanız yalnızca temanız ile değil bütün her şeyinizle rakiplerinizden farklı olmalısınız. Temiz ve aarama motorları atrafından anlaşılabilir kod yapısına sahip tema seçmelisiniz. Kullanmayı düşündüğünüz temayı kullanan siteleri inceleyebilirsiniz. Anahtar kelimelerinde nasıl sıralar elde etmişler inceleyebilirsiniz. Bu şekilde ön araştırma yaparak en doğru temayı daha rahat bulabilirsiniz.

2-  Eklentiler

WordPress eklentileri, birçok işlemin karmaşık kodlarla uğraşmadan kolayca yapılmasını sağlar. Bu yüzden eklentiler WordPress’in kullanıcılarına sunduğu en büyük avantajlarından da biridir. Fakat birçok web site sahibi eklentileri bilinçsiz ve yanlış kullanmaktadır. Eklediğiniz her eklenti web sitenizin hızını etkiler. Bilinçsizce eklenen eklentiler sitenizin hızını normalden daha fazla etkileyeceğinden web sitenizin normalden daha yavaş olacaktır.

Web sitenizi oluşturduktan sonra ihtiyaç duymadığınız eklentileri kurmaktan kaçının. Kurmak istediğiniz eklentileri subdomain oluşturarak test edebilirsiniz. Ayrıca eklentileri test etmenin bir diğer yolu da local sunuculardır. Bu test işlemlerini yaparken sitenizin veri tabanında yapmayın. Her test işleminiz için sitenizin yer aldığı veri tabanından farklı yeni bir veri tabanı kullanmanız gerekiyor. Eklentileri kullandıktan sonra ihtiyacınız bitince aktif halde bırakmayın. Eklentileri doğru ve bilinçli bir şekilde kullanarak web sitenizin performansını olumsuz yönde etkilememiş olacaksınız.

3- SiteMap

Bir önceki maddede eklentilerden  bahsetmişken SiteMap ile ilgili yaşanan sorunlara bu maddede değinmek istedik. İlk aşamada sitemap eklentisini kurmanız gereklidir. Sitemap’in web siteniz için en anlam ifade ettiğini daha önceki yazılarımızda en ince detayına kadar açıklamıştık. Sitemap ya da diğer adıyla Site Haritası arama motorları botlarının web sitenize kolayca ulaşmasını ve web sitenizi tararken rahat bir şekilde gezmesini sağlar. Sitemap için Yoast SEO eklentisini kullanabilirsiniz. Yoast SEO’nun haritalar kısmında harita bağlantısını oluşturarak Google Search Console’a ekleyin.

WordPress SEO sorunları elbette bu kadarla sınırlı değil. WordPress’te yaşadığınız diğer sorunlar için bizimle iletişime geçerek çözümlere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir