Google Algoritmaları ve 2017 Güncellemeleri

Google Algoritmaları

Google, diğer arama motorlarında olduğu gibi kendi ürettiği algoritmaları ile kullanıcılara en iyi sonuçları göstermek için çalışıyor. Google algoritmaları teklif hakkı altındadır. Gizliliğini koruyan bu algoritmalar bir arama motorunun ne kadar kaliteli olduğunun göstergesidir. Google kendi algoritmalarını “Bulmak istediğiniz, trilyonlarca web sayfası değil, sorunuzun yanıtıdır. Algoritmalar, size tam olarak istediğiniz şeyi vermek için ipuçlarını araştıran bilgisayar programlarıdır.” şeklinde tanımlıyor.

Google Algoritmaları 

1- Penguin (Penguen)

2012 yılında web dünyasına giren ve birçok web sitesinin ceza almasına neden olan algoritmadır. Black Hat SEO yapan ve uğraşan birçok web sitesi sahibi bu algoritma ile Google Penguin penaltı cezası aldı. Kısacası Google Penguin site dışı SEO kurallarını koyarak web dünyasına giriş yaptı. Backlink kalitesi, web sitenizin Penguin filtresine takılıp takılmayacağını belirler.

2- Panda

Google Panda ile kaliteli içerik sahibi web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını planlamaktadır. Zayıf ve kalitesiz içeriklerin ise alt sıralara düşürülmesini amaçlar. Navneet Panda’nın ismini alan algoritma ilk başlarda “Farmer” olarak bilinmekteydi. Daha sonra yaratıcısı Navneet PAnda’nın soyadını aldı.

 

3- Hummingbird (Sinek Kuşu)

Hummingbird, kullanıcıların aramaları ile alakalı sonuçları bulabilmesi için geliştirilmiş bir algoritmadır. Algoritmalar arasında en önemlilerden bir tanesi diyebiliriz. Google bu algoritma ile kullanıcı deneyiminin en iyi seviyeye taşınmasını hedefler.

4- SSL güncellemesi

5-Mobil uyumluluk güncellemesi

6- Caffeine

Google yağmış olduğu radikal güncellemelerden biridir. Aynı sektördeki otoriter firmalar ile sektörde yeni olan firmalar arasında yaşanan rekabetin dengelenmesini sağlar.

7- Google Phantom

Güncelleme hakkında birçok şey söylendi. Güncelleme içeriği belirsiz olmasına rağmen bir çok web sitesi yaşadıkları trafik kaybı ile derinden sarsıldı.

8- DMCA güncellemesi

9-Pigeon

Yerel SEO dünyasında depreme etkisi yaratan güncelleme yerel sonuçların değişmesine neden oldu. Yerel ve ana algoritma arasındaki bağın güçlenmesini sağladı.

10-Rank Brain (Yapay Zeka)

Makine öğrenim sistemi üzerine kuruludur. İsminden de anlayacağınız gibi oldukça akıllı bir algoritmadır. İnsan davranışlarının taklit edilmesi ile sorulan sorulara en doğru ve en mantıklı cevabı vermek amacıyla geliştirilmiştir.

2017 Google Algoritma Güncellemeleri

  • Pop-up Reklamlar: 10 Ocak’ta yapılan güncelleme mobil cihazlarda kullanıcıları rahatsız eden pop-up reklamlar ile alakalıydı. Birçok site bu konudan dolayı Google’dan uyarı aldı.
  • PNB- Paravan Blog Ağı: 7-11 Şubat’ta  yaşanan güncelleme ile ilgili Google, doğrulama yapmadığı gibi güncelleme ile ilgili yalanlamada da bulunmadı. Paravan Blog Ağı kurarak backlink sağlayanları yakından ilgilendiren bir güncelleme oldu. Çok kısa bir zaman dilimi olmasına rağmen birçok haber sitesi link satışından dolayı manuel işlem gördü. Haber sitelerinden doğal olmayan yöntemlerle backlink satın alanlar trafik kaybı yaşadı.
  • Google Fred Güncellemesi: Yakın zamanda yapılan güncelleme hakkında çok fazla şey söylendi. Fakat resmi ağızlardan herhangi bir onaylama gelmedi.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir