Türkiye’nin Yeni Yerli Arama Motoru: Yaani

yaani

Uzun süredir merakla beklenen yerli arama motoru Yaani, düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Yaklaşık 2 yıldır Turkcell’in üzerinde çalıştığı mobil arama motoru Yaani, Türkiye’nin yerli arama motoru ihtiyacını karşılamak için büyük bir proje oldu. Yine uzun yıllardır Türkiye’nin yerli arama motoru ihtiyacı üzerine birçok girişimlerde bulunuldu. Fakat birçoğunun devamı gelmedi. Yalnızca Turkcell’in değil tüm Türkiye’nin sloganı ile bugün tanıtılan yerli arama motoru Yaani, web dünyasında büyük bir yankı uyarmayı başardı. Peki Yaani nasıl kullanılıyor? Hangi özelliklere sahip? Diğer arama motorlarından farkı ne? İşte tüm sorularınız cevabı bu yazımızda. 

Yerli Arama Motoru Yaani’nin Özellikleri

yaani

Gebze Kurulan Veri Merkezi;

  • 120 dakikalık yangına ve 9 saatlik depreme dayanıklı
  • 6400 kontrol sensörü
  • 33 bin fiber alt yapı
  • 10 bin metrekare kullanım alanı ve 210 termal kamera
  • Leed Gold ve Tier III sertifikasına sahip.

Yerli arama motoru App Store ve Google Play Store’dan ücretsiz olarak indiriliyor. Yaani’nin özellikleri ise;

  • Bulunduğunuz konuma ait anlık hava durumunu öğrenme imkanı tanıyor.
  • Bulunduğunuz konuma en yakın restoranları hızlı bir şekilde bulmanızı sağlıyor.
  • Bulunduğunuz lokasyona en yakın sinema, filmler ve seanslarını anlık öğrenme imkanı sunuyor.
  • Yaani’de aradığınız müzikleri Fizzy ile dinleyebileceksiniz. Ayrıca diğer Turkcell servisleri ile de uyumlu çalışmaktadır.
  • Kullanıcılar favori sitelerini kolaylıkla kaydedebilecek.
  • Gündeme dair sıcak gelişmeleri anlık takip edebiliyor ve en güncel haberlere ulaşabiliyorsunuz.
  • Yaani uygulamasını indiren Turkcell kullanıcılarına 1 GB hediye internet paketi verilecek.
  • Alt yapısı ile Türk kullanıcılara alakalı, güncel ve en doğru sonuçlar yansıtılacak.
  • Aile koruma moduna sahip.
  • Andorid cihazlarda varsayılan arama motoru olarak tanımlanabilir.
  • Gizli Mod özelliği ile kullanıcılar, internet sitelerine gizli olarak ziyaret edebiliyor.
  • Fizzy ve haritalar dışında diğer servislerde kullanıcılar internet paketlerinden harcamadan arama motorundan yararlanabilecek.

Google ve diğer arama motorlarına rakip olabilecek Yaani isminin yanı sıra logosu da dikkatleri üzerine topladı. Turkcell, ismi ile yalnızca Türkiye değil bölgesel kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Ortadoğu ülkeleri ve Rusya’da oldukça yaygın olarak kullanılan bir kelime olan Yaani, söylenmesi kolay ve akılda kalıcı özelliğe sahip. Uzun süredir yerli arama motoru konusunda olan ihtiyacı karşılamak adına yapılan en büyük projelerden biriydi. Daha önce birçok firma tarafından yerli arama motoru projesi başlatılmıştı. Fakat birçoğunun devamı gelmemişti. Turkcell yerli arama motoru ile ilk etapta %25’lik pazar payına sahip olmayı hedefliyor. Türkçe anadile sahip yerli arama motoru ülkemizde istihdam alanı yaratacak.

Yaani ile entegre olarak çalışan servisler ilerleyen günlerde hem sayısı artacak hem de geliştirilecek. TV+, BİP, LifeBox, FullTrip, Dergilik ve Paycell hizmetleri ile ilerleyen günlerde entegre çalışacak. Ayrıca yalnızca Turkcell servisleri ile değil diğer servislerle de entegre edilecek. Diğer yazılımcılar kendi hizmetlerinde olan servislerine Yaani ile entegre edebilecek.  Yakın bir zaman dilimi içerisinde en ucuz seçeneği de eklenecek. Mobil ekosistemi genişletecek yerli arama motoru, verilerin uygun şekilde işlenmesi ile ülke ekonomisine de katkı sağlanması hedefleniyor. Yerli arama motoru ve veri merkezi projesinin Büyük Veri Merkezi için alt yapı oluşturacak.

Yaani Nasıl Kullanılır?

Turkcell geliştirdiği yerli arama motorunda öncelik mobil tabanında. İlerleyen günlerde tarayıcı tabanlı olarak kullanıma açılabilir. Kısa bir sürede beklenenden daha fazla kullanıcı kitlesine ulaşan Yaani için e-posta servisi de geliştirilecek. Yaani uygulamasını Google Play Store ve App Store’dan ücretsiz olarak indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.  Şimdilik mobil cihazlardan kullanılmaktadır. Andorid 4.1 ve iOS 9 işletim sistemi ve üzerindeki mobil cihazlarda kullanabilirsiniz. Yalnızca Turkcell değil diğer operatör kullanıcıları da hizmetten yararlanabilir. Tanıtım toplantısında da söylendiği gibi yalnızca Turkcell’in değil tüm Türkiye’nin arama motorudur. Herhangi bir servise üye olmanız gerekmez. Kullanımınız kendi tarifeniz üzerinden ücretlendirilir.

Varsayılan tarayıcı olarak kaydetmek için ayarlar kısmından uygulamalar bölümüne geliniz. Yaani tarayıcısını seçin. Daha sonra tarayıcı uygulaması ayarından Yaani tarayıcısını seçin.

Yaani’de Nasıl Arama Yapılır?

Yaani’de arama yapmak için diğer arama motorlarında olduğu gibi adres çubuğu kullanılır. Aramak istediğiniz kelimeyi veya cümleyi adres çubuğuna yazın. Ardından “git” butonuna veya ikona basarak arama sonuçlarını görebilirsiniz.

Bir web sitesine doğrudan gitmek istiyorsanız adres çubuğuna site adresini yazın ve arama yapın. Web sitesinde olduğu gibi anahtar kelime araması için anahtar kelimeyi adres çubuğuna yazarak “git” tuşuna basmanız yeterli. Yaptığınız aramalarda benzer aramaları gruplayarak kullanıcıya sunar. Arama sonuçlarında güvenli arama modunu kullanarak şiddet ve uygunsuz içerikleri engelleme imkanınız da var. “Güvenli arama modu” ekranda sağ üst köşede yer almaktadır. Butona tıklayarak güvenli arama seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz.

Yerli arama motorunda beğendiğiniz siteleri paylaşabilirsiniz. iOS  kullanıcıları bir web siteyi paylaşmak isterse alt menüde sağda yer alan “paylaş” ikonuna tıklaması yeterli. Aynı zamanda BIP, SMS ve E-Posta vb. yollarla da web sitelerini paylaşabilirsiniz. Android cihazlarda ise tarayıcı çubuğunun sağ kısmında navigasyon bölümünden menüyü açın. Daha sonra payla butonuna tıklayın.

Yaani Nasıl İndirilir?

Yaani kullanmak isteyen kullanıcılar App Store ve Google Play Store’dan uygulamayı indirebilirler. Eklenen yeni özellikleri kullanabilmeniz için diğer uygulamalarda olduğu güncel tutmanız gerekir.

Android Cihazlarda;

  1. Play Store’u açın.
  2. Yaani uygulamasını aratarak sayfayı açın.
  3. Yükle/Kur seçeneğini seçin.
  4. Karşınıza bu aşamada indirme izinleri açılır. Gerekli izni verdikten sonra indirme başlayacaktır.
  5. İndirme işlemi bittikten sonra “aç” seçeneğine tıklayarak Yaani hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

iOS Cihazlarda;

  1. App Store girerek Yaani uygulamasını aratın.
  2. Arama sonuçlarından Yaani sayfasına gidin.
  3. İndir butonuna tıklayın.
  4. Gerekli izinleri verin ve indirmeyi başlatın.
  5. İndirme işlemi bittikten sonra “aç” kısmına tıklamanız yeterli olacaktır.

Yaani arama motorunu indirdiniz ve kullanmaya başladınız.

Yaani Nasıl Güncellenir?

Android Cihazlarda Güncelleme;

  1. Play Store’a giriş yapın.
  2. Sol üst kısımda yer alan menüden kurulu uygulamaların yer aldığı “Uygulamalarım” kısmına giriş yapın.
  3. Listede yer alan uygulamlardan güncellemeniz gerekenler size gösterilecektir.
  4. Eğer Yaani için mevcut güncelleme olursa “Güncellemeler” kısmından Güncelle kısmına tıklamanız yeterli olacaktır.

App Store Cihazlarda Güncelleme;

  1. App Store’da ekranın sağ alt kısmında yer alan Güncellemeler kısmına girin.
  2. Bekleyen Güncellemeler kısmında Yaani için mevcut bir güncelleme varsa göreceksiniz.
  3. Güncelle butonuna basarak güncelleyebilirsiniz.
Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Pubg Türkiye : Ekim 26, 2017 at 4:25 am

    Bakalım bir google kadar başarılı olabileceklermi göreceğiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir