Yaani Nedir? Yaani SEO Nasıl Yapılır?

yaani seo

Uzun süredir Turkcell’in üzerinde çalıştığı yerli arama motoru Yaani hakkında birçok şey merak ediliyor. şimdilik sınırlı özelliklere sahip Yaani, ilerleyen günlerde farklı servislerle entegre edilerek daha kapsamlı özelliklere sahip olacak. Yaani kullanıcıları heyecanlandırdığı kadar web site sahiplerini de heyecanlandırdı. Web siteleri Yaani için nasıl optimize edilir? Yaani SEO nasıl yapılır? gibi birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yaani Nedir?

Yaani, Turkcell’in uzun süredir üzerinde çalıştığı yerli arama motorudur. Yeni yerli arama motoru olan Yaani, geçtiğimiz günlerde Turkcell’in düzenlediği tanıtım toplantısı ile tanıtıldı. Tanıtım ile neredeyse hepimiz Yaani hakkında birçok şeyi merak etmeye başlatık. Peki yerli arama motoru Yaani nedir?

Yaani, mobil tabanlı olarak hizmete başlayan yerli arama motorudur. Şimdilik mobil tabanlı olan hizmete veren arama motoru, ilerleyen günlerde tarayıcı tabanlı olarak da hizmet vermeye başlayacak. Yaani, Türkçe ana dilde alt yapıya sahip. Türkçe ana dil ile arama motorunun kullanıcıları daha iyi anlayıp daha alakalı sonuçlar verilmesi hedeflenmektedir.

Yaani, Yeme-İçme, Haberler, Hava Durumu ve Filmler şeklinde 4 ana menü ile kullanıcılara hizmet sunuyor. Yeme-İçme menüsü ile arama yapan kullanıcıların konumuna en yakın mekanlar listeleniyor. Haberler menüsü ile en güncel haberler sunulurken kullanıcının bulunduğu lokasyona ait hava durumu da Hava Durumu menüsü ile sunuluyor. Filmler seçeneği ise kullanıcıların yine bulunduğu lokasyona en yakın sinema salonlarını ve vizyondaki filmleri sunuyor. İlerleyen günlerde en ucuz menüsü de ekleneceği söylenmektedir.

Yaani, başlangıç olarak birkaç servisle entegre çalışmaktadır. Örneğin müzik aradığınız zaman Fizzy servisi aracılığıyla dinleyebiliyorsun. Dileyen her yazılımcı kendi servisini arama motoruna entegre edebilir. Andorid işletim sistemine sahip cihazlarda varsayılan arama motoru olarak ayarlanabiliyor. Aile koruma modu ile güvenilir kullanıcı deneyimi sunma hedefleniyor. Bunun yanı sıra gizli mod seçeneği de mevcut. Yaani arama motorunu App Store ve Google Play Store’dan indirerek kullanabilirsiniz.

Yaani SEO Nasıl Yapılır?

Yaani arama motorunun tanıtılması ve kullanıma başlamasıyla web site sahipleri Yaani SEO hakkında birçok şeyi merak ediyor. Yaani şuan için mobil tabanlı cihazlardan kullanılmaktadır. Bu yüzden web sitenizin responsive olmasına dikkat etmelisiniz. Mobil uyumlu bir tema seçimi yapmalısınız. Web sitenizin mobil uyumluluk düzeyi ne kadar düşük olursa web sitenizin sıralaması da o kadar düşük olacaktır. Kullanıcılar web sitenizde içerikle kolaylıkla ulaşmalıdır. Bu yüzden kullanıcı deneyimini en iyi seviyeye taşıyan bir dizayn olmalıdır. Kısacası web siteniz kullanıcılara mobil cihazlardan giriş yaptığı zaman iyi bir deneyim sunmalıdır.

Yerel İşletmeler için Yaani SEO

Yeme-İçme ve Filmler menüsünde kullanıcının lokasyonu tespit edilerek en yakın mekanlar ve sinema salonları listeleniyor. Bu yüzdende özellikle yerel işletmeler bir adım daha ön plana çıkıyor. Kullanıcının bulunduğu il değil mahalle, sokak ve cadde aramalarda baz alınıyor. Yerel işletmeler için ise bu oldukça büyük bir avantaj sağlıyor. Turkcell’in yürüttüğü proje dahilinde kullanıma sunulan Yaani’nin kısa sürede en çok indirilen uygulama olduğu göz önüne alınacak olursa yerel işletmeler için büyük bir müşteri potansiyeli oluşturduğunu görebilirsiniz. Harita kaydı yaparken özellikle adres ve telefon bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz gerekmektedir. 2 gün gibi kısa bir sürede 50 binden fazla indirme sayısına sahip Yaani yerel işletmelerin daha fazla müşteri kazanması için oldukça iyi bir fırsat olabilir. Arama motoru alanında Google, Yandex ve Bing gibi dev isimler ile her ne kadar şuan için rekabet edemeyeceğini düşünsek de Turkcell gerek yurt içinde gerek yurt dışında oldukça büyük bir kullanıcı kitlesine sahip. Bu yüzden bu durumu yerel işletmeler harita kaydını yaparak büyük bir avantaja çevirebilir.

Film Siteleri ve Bloglar için Yaani SEO

Yaani SEO’da ikinci önemli nokta filmler menüsü ile film ve dizi siteleridir. Filmler menüsüne giren kullanıcı vizyondaki filmleri, sinema salonları ve seansları görebiliyor. Hemen bunların altında film ve dizi siteleri sıralanacaktır. Bu yüzden film ve dizi siteleri vizyonda yer alan filmleri yakından takip ederek tanıtım, fragman ve künye gibi bilgilere yer vermelidir. Yaani’nin sıralamalarda en çok dikkat ettiği kriter güncelliktir. Bu yüzden içeriklerinizi güncel tutmalısınız. Film ve dizilere kaliteli ve yüksek çözünürlüğe sahip fragman, video ve görselleri içeriklerinize ekleyerek zenginleştirin. Film ve diziler hakkında içerik üreterek sunduğunuz bir blogunuz varsa vizyondaki filmler,oyuncular ve filmle ilgili detaylar hakkında güncel içerikler üreterek üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Haber Siteleri için Yaani SEO

Yaani SEO’da bir diğer önemli nokta da haber siteleridir. Yaani tanıtım toplantısında en güncel haberlerin kullanıcılarına sunulacağı vurgulandı. Bu yüzden Yaani SEO’da en önemli kriterlerden biri de güncellik. Haber siteleri, gündemi yakından takip ederek güncel haberler girmelidir. Haberler menüsüne tıklayan bir kullanıcı en güncel haberleri ilk sıralarda görecektir. Sitenize eklediğiniz haberleri kopya olarak değil özgünleştirerek eklemeye özen gösterin. Anlık haber ajanslarını takip ederek güncel haberlere ulaşın.

Yaani SEO için ilk önce web site kaydınızı ve harita kaydınızı yapın. Diğer arama motorlarında da olduğu Yaani’de en çok dikkat edilen kriter güncel ve kaliteli içeriktir. Güncel içeriklere sahi web siteleri Yaani’de üst sıralarda yer alabilir. Yerel işletmeler ise harita kaydının yanı sıra mekana ait görsellere ve müşteri yorumlarına dikkat etmelidir. Google Maps’te olduğu gibi mekana ait görsellere mutlaka yer vermelisiniz. Yaani’de üst sıralarda yer almak istiyorsanız sadece harita kaydı yapmakla kalmayıp işletmenizi en iyi şekilde tanıtmalısınız.

Yaani web dünyasına gireli çok uzun zaman olmamasına rağmen sistemi ile ilgili birçok şey merak edilmeye başlandı. Tüm özellikleri ve kullanıcılara sunduğu hizmetler hakkında ulaştığımız tüm detayları sizlerle paylaştık. Yaani, Türkiye’nin yerli arama motoru ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen bir projedir. Google ve diğer arama motorları ile rekabet edip edemeyeceğini ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz. Fakat çok kısa bir sürede en çok indirilen uygulama olması birçok web site sahibini heyecanlandırmaya yetti. Ayrıca proje yürütenlerin vaatleri, potansiyel ve indirme sayısı ile birlikte özellikle yerel işletmeler yeni potansiyel kitlelere ulaşabilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Kibirli Kirpi : Ekim 28, 2017 at 2:15 pm

    Yaani aramaları Yandex’ten çektiği için şuan. Yaani için seo çalışması yapmanıza gerek yok ilerleyen zamanlarda kendi algoritmalarını yarattığında o zaman seo çalışmalarına da başlanır gibi 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir