Google Analytics Verileri ile Web Sitenizin Sıralamasını Artırın!

Google Analytics Verileri

Bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamasını etkileyen faktörleri tespit etmek ve web sitesini bunlara göre optimize etmek kolay bir iş değildir. Arama motoru güncellemelerinin yaşandığı bir dönemde dahi  yakaladığınız sinyaller tek başına sıralamanızı yükseltmeniz için yeterli olmayacaktır. Google Analytics, web sitelerinin başarı yakalamasında ipuçları yakalamanıza yardımcı olacaktır. Web sitenizin Google sıralamalarında yükselmesini sağlayacak Google Analytics Verileri hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda paylaşacağız.

1- Geri Dönüşüm Oranı Düşük ve Trafik Almayan Sayfalardan Başlayın!

Bir web sitesinin kalitesi üretilen içerikler ile ölçülür. Web sitenizin kalitesini ve başarısını ancak ürettiğiniz kaliteli ve özgün içerikler ile artırabilirsiniz. Her geçen gün daha akıllı hale gelen Google, içeriklerinizi derinlemesine analiz eder. Bu analizlerin sonucu da sıralamalara yansır. Düşük kaliteli, basit ve yeterli bilgi içermeyen içerikler ne yazık ki yüksek başarı oranı getirmemektedir. İçerikleriniz yalnızca arama motorları için değil kullanıcılar için de optimize edilmelidir. Blogunuzda yer alacak içerikleri oluştururken derinlemesine analiz yapmanız gerekir. Konu ile alakalı mevcut içerikleri incelemelisiniz. Diğer web sitelerinde yer alan içeriklerdeki eksikleri tespit ederek kendi oluşturacağınız içerikte bunlara yer vermeniz gerekir. Kullanıcıya doğru ve tam bilgi sunmayan zayıf içeriklerde kullanıcıların hemen çıkma oranı yüksek olacaktır. Ayrıca bu tarz içeriklere sahipseniz web sitenizin tavsiye edilme oranı düşecektir. Peki trafik almayan, geri dönüşüm oranı düşük ve hemen çıkma oranı yüksek zayıf içerikleri nasıl tespit edebilirsiniz. Size bu konuda yardımcı olacak 2 yöntemi sunacağız.

İlk olarak Google Analytics ve Google Search Console’u birbirine entegre edin. Bu işlemi yaptıkta sonra sırasıyla Search Console>Edinme>Sorgular sekmelerine sırayla tıklayın.

google analytics ipuçları

Sorgular kısmından sırasıyla Tıklamalar, Gösterimler, TO ve Konum sekmelerine tıklayın. Karşınıza çıkan sayfada sonuçlar yer alacaktır. Tıklamalar kısmına tıkladıktan sonra web sitenizde hiç gösterim ve tıklama almayan içerikleri görebileceksiniz. Burada düşük performansa sahip içeriklerinizi tespit edebilirsiniz. Google Analytics’in verdiği bu ipuçları ile hangi sayfalar ve içeriklerde düzenleme yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Tıklama oranı ve hemen çıkma oranı düşük içerikleri tekrar gözden geçirip eksikleri tespit edin. Hatta içerikleri tekrar baştan yazabilirsiniz. Bu sayede düşük performanslı içerikleri kaliteli içeriklere dönüştürerek sıralamanızı iyileştirebilirsiniz.

google analytics

Hangi İçerikleri Optimize Etmeliyim?

Hangi içerikleri optimize etmeniz konusunda kararsızlık yaşayabilirsiniz. İçeriklerinizi optimize etmeye Tıklama Oranı(TO) %0-10 aralığında olan içeriklerden başlamalısınız. Web siteniz tıklama oranı bu aralıkta olan bazı içerikleri tekrar yazabilir ve hatta bazı içerikleri birleştirebilirsiniz. İki veya daha çok içeriğiniz bu aralıkta tıklama oranına sahipse birleştirebilirsiniz. Sileceğiniz içeriklere de 301 yönlendirmesi yapmayı ihmal etmeyin. Web siteniz ve içerikleriniz de yapacağınız değişikliklerin boyutuna bağlı olarak ilk başta gerileme yaşamanız mümkündür. Bu düşüş sizi telaşlandırmasın. Çünkü web sitenizin var olan düzeninde değişiklik yaptınız ve buna bağlı olarak bu gerileme yaşayabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikten dolayı yaşanan gerileme kısa sürelidir. Yaptığınız değişiklikler, içeriklerinizde var olan hataları düzeltmek için gerçekleştirdiğiniz değişikliklerdir. SEO çalışmalarında anında ilerleme beklememeli ve acele etmemelisiniz. SEO ilmek ilmek işlenen ve aceleye getirilmemesi gereken çalışmadır. Sabırlı olmalı ve aceleci davranarak yapılan çalışmalara zarar verecek müdahalelerde bulunmamalısınız. Değişiklik ve düzenleme yaptığınız içerikleri düzenli olarak kontrol edin. Trafik kaybı yaşanan içeriklerin zaman içerisinde yükselişe geçtiğini göreceksiniz.

2- Düşük Performanslı İçerikleri Optimize Edin!

Hemen çıkma oranı yüksek içerikleriniz varsa bu size önemli uyarıdır. Size bu uyarıyı veren içerikleriniz zayıf ve yetersizdir. Bu içeriklerin web siteniz ve içerikleriniz sıralaması düşüşe geçmeden düzenlemesi gerekir. Kullanıcıların ilgisini çekecek, yeterli bilgilerin yanı sıra alternatif bilgilerin yer aldığı ve kaliteli içeriklere dönüştürmelisiniz.

Blog siteler ile e-ticaret siteleri hemen çıkma oranı açısından kıyaslandığınız blog sitelerde bu oran daha fazladır. Eğer bir ee-ticaret siteniz varsa bu noktada datalara güvenmek aldanmanıza neden olabilir.  E-Ticaret sitelerinde optimize işlemine başlarken hemen çıkma oranını baz almak yerine aynı orana sahip iki ürün arasında geri dönüşüm oranını karşılaştırın. Bu karşılaştırmadan elde ettiğiniz verilere göre değişiklik yapmaya başlayın.

İçerikleriniz ve sayfalarınız için ilk sıra gibi bir hedefiniz varsa bu hedefe ulaşmak için ilgili sayfa ve içeriklerin belli kriterleri yeri getiriyor olmalısınız. Kullanıcı deneyimi, hemen çıkma oranı ve geri dönüşüm oranı en iyi seviyede olmalıdır.  Bu oranlarda başarılı bir sonuca sahip değilseniz hedefinize ulaşmanız imkansızdır.

Kullanıcı davranışlarını analiz etmek için Google Analytics’e giriş yapın. Davranış> Site İçeriği> Tüm Sayfalar sekmelerini sırayla tıklayın. Karşınıza çıkan son sayfada sizin için önemli olan, sayfa ve içerik hakkında önemli sinyaller veren iki önemli kriter var. Bunlar ilki “hemen Çıkma Oranı” ikincisi ise “Çıkış Yüzdesi”. Hemen çıkma oranı kullanıcıların web sitenizden başka sayfaları ziyaret etmeden çıkıp çıkmadığı hakkında bilgi verir. Aynı zamanda kullanıcıların ziyaret ettiği sayfadan hemen çıkıp çıkmadığını da gösterir. Çıkış yüzdesi ise kullanıcıların web sitenizde en son hangi sayfayı görüntüledikten sonra çıktığını gösterir. Bu iki önemli oranın yüksek olduğu sayfaları tespit ederek işe başlamalısınız. Bu sayfaları, kullanıcıların sitenizde daha fazla vakit geçirmenizi sağlayacak şekilde düzenlemeler yapmalısınız.

Son olarak bu iki oranla ilişkin önemli bir ipucunu da paylaşmak istiyoruz. “İkincil Boyut” kısmından web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kaynağına, hangi cihaz ile ziyaret edildiğine, referans bağlantılara ve sosyal medya gibi bilgilere erişebilirsiniz. Bu verileri ayrıştırarak incelerseniz web sitenizin kullanıcı kaynağını derinlemesine analiz edebilirsiniz.

3- İçeriklerinizi Birbirine Bağlayın!

Zayıf içerikleri tespit ederken yüksek verime sahip sayfa ve içerikleri de tespit etmelisiniz. Bu içerikleri birbirine bağlayarak daha yüksek verim ve dönüşüm elde elde edebilirsiniz. Oluşturacağınız bağlantı döngüsünü en düşük verime sahip sayfayı daha yüksek ikinci sayfaya, ikinci sayfayı da yine yüksek verime sahip üçüncü sayfaya bağlayarak oluşturun. Yapılan tüm değişiklikleri ve oluşturduğunuz bu döngüyü sürekli takip edin.

Oluşturduğunuz döngüyü daha uzun hale getirebilirsiniz. Doğru şekilde sayfaları ve içerikleri optimize ederseniz ve bağlantıları oluşturursanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Hemen çıkma oranı gibi değerleri yükseltebilir aynı zamanda kullanıcıların ortalama 5-10 sayfa gezmesini sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir