Yeni Başlayanlar İçin Öğrenmesi En Kolay 5 Programlama Dili

Yeni Başlayanlar İçin Öğrenmesi En Kolay 5 Programlama Dili

Teknoloji devrimi ile yazılım sistemlerinin öneminin iyiden iyiye artması ve programlama dillerinin eğlence amaçlı kullanımı göz önünde bulundurulduğunda konuya artarak devam eden ilgiye şaşırmamak gerekir. Hemen her işte olduğu gibi bilgisayar programlamacılığında da en önemli adım bireyin nereden başlayacağını bilmesidir. İşte bu nedendendir ki hobi ya da maddi kazanç amaçlı programlama dili öğrenmek isteyenler “Programlamaya nereden ve nasıl başlamalıyım?” sorusuyla ve türevleriyle saatler hatta günlerce boğuşabilmektedir.
Sanal ortamda kullanılan programlama dillerinin sayısı bir hayli fazladır. Bir programlama dilini tam manasıyla öğrenmek için ciddi emek harcandığı da varsayılırsa doğru yerden başlamak yani tek seferde en doğru seçimi yaparak en değerli varlığı yani zamanını iyi kullanmak gerekir. Kodların sırlı dünyasına adım atmak isteyenler popülerlik, öğrenme kolaylığı ve maddi getiri etmenleri göz önünde bulundurularak oluşturulan bu listeye göz atmadan işe başlamamalıdır.

1- Python Programlama Dili

1990 yılında projelendirilen ve Hollandalı bir programcı olan Guido Van Rossum’ un yazdığı Pyhton; C ve C++ dillerine kıyasla daha kolay öğrenilebilir. Pyhton’ un kolay öğrenimini etkileyen faktörleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
– Hızlı yazılması.
– Programın kendi kendini derleyebilmesi.
– Metinsel düzen olarak daha okunaklı olması.
– Açık kaynak kodlu olması ve internet kullanıcıları tarafından ücretsiz kullanılabilmesi.
Python; nesne tabanlı programlama, fonksiyonel programlama ve daha birçok programlama türünü destekleyebilir nitelikle bir dil olduğundan yaygın bir kullanımı vardır. Python’ un yaygın kullanımını ifade eden en net örnek; marka değeri ve sahip oldukları pazar paylarıyla dünyanın sayılı firmalarında olan Google, Yahoo! ve Dropbox’ ın bünyesinde çok sayıda Python programcısı bulundurması ve faaliyetlerinde bu dile oldukça geniş bir kullanım alanı vermesidir. Yukarıda belirtilen avantajları göz önünde bulundurulduğu yazılım dünyasına giriş yapmak isteyen bireylerin Python programlama dilini tercih etmemesi için ortada hiçbir neden görülmemekte

2- Ruby


Yukihiro Matz Matsumoto tarafından yaratılan ve 1995 yılında kamuoyuna duyurulan Ruby, 2006 yılında patlama yaparak gündemi bir hayli meşgul etmiştir. Öyle ki metropollerde Ruby programlama dilinin tanıtımını hedefleyen konferanslar ve sempozyumlar gerçekleştirilmiştir. Deyim yerindeyse 2006 yılında altın çağını yaşayan Ruby, istatiksel veriler ışığında bakıldığında büyük bir başarı elde etmiştir. Ruby, dünya genelinde kullanılan programlama dilleri arasında 10.cu sıraya yerleşerek hedeflerine bir adım daha yaklaşmıştır.
Ruby’ nin kullanıcılarına sunduğu en büyük özelliği özgür bir programlama dili olmasıdır. Öyle ki Ruby’ nin yaratıcısı Yukihiro’ nun şu sözleri durumu destekler niteliktedir.
“Ruby tıpkı insan vücudu gibi, görünüşte basit ama içinde çok kompleks bir yapıya sahip.”
Ruby programlama dili kullanılarak oluşturulan Ruby on Rails’ ın Twitter, GitHub, Groupon gibi sitelerde kullanılıyor olması Ruby’ nin gelişime açık bir dil olduğunun göstergelerinden birisidir. Nesne tabanlı programlama dilleri arasında şüphesiz en esnek dil olarak nitelendirilebilen Ruby, işletim sisteminde bağımsız olarak çalışabilir. Tüm bunların yanında programlama denizine açılacak olan bireylerin Ruby öğrenirken kaynak bulma konusunda hiç zorluk çekmeyeceğini belirtmek gerekir. Öyle ki Ruby kendi internet sitesinde dahi kullanıcılara yönelik dokümanlara yer vermektedir. Bütünleşik etmenler göz önünde bulundurulduğunda kodların dünyasına adım atacak bireyler işe rahatlıkla Ruby öğrenerek başlayabilir.

3- JavaScript

JavaScript programlama dilinin detaylarına geçmeden önde işlevinden bahsetmek gerekir. JavaScript, internet sitelerine dinamik bir yapı kazandırarak estetik, göze hitap eden sitelerin oluşturulmasında ve yine internet siteleri için oyun tasarımında da geniş bir kullanım alanına sahiptir. Toplumda oluşan algının aksine JavaScript’ in Java ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Kodlama mantığı ve nesne tabanlı programlama dili olmalarının dışında bu iki dil arasında hiçbir benzerlik yoktur ifadesi yanlış olmayacaktır.

Web sitesi tasarımıyla ilgilenmek isteyen bireylerin şüphesiz JavaScript öğrenmeden bunu yapması mümkün değildir. İnternet sitelerine kattığı hareket ve görsellikler sayesinde internet kullanıcıları üzerinde oldukça etkili olabilen JavaScript, kuruluma gerek olmadan kullanılabilmesiyle bireylere avantaj sağlamaktadır. Buna ek olarak JavaScript öğreten kaynakların internet ortamında kolaylıkla bulunabilmesi de diğer programlama dilleriyle kıyasladığında büyük bir artıdır.

4- Java


Sun Microsystems firmasından James Gosling’ in tasarladığı programlama dili Java, ilk olarak Java 1.0 versiyonuyla 1995 yılında kamuoyuna tanıtıldı. Tasarımcısının ifade ettiği üzere “Write Once Run Anywhere” yani “Bir kez yaz ve her yerde çalıştır” anlayışıyla tasarlanan programlama dilinin en büyük avantajı geniş bir kullanım alanine sahip olmasıdır. Programlama dili öğrenmeye yeni başlayacak olan bireylerin bu önemli faktörü göz önünde bulundurması gerekir. Masaüstü uygulamarı, android uygulamaları ve video oyunları kategorilerinde Java programlama dili rahatlıkla kullanılabilir. Dilin dezavantajı ise diğerlerine nazaran öğrenilmesinin daha güç olmasıdır. Bu nedenle zamanı bol olan bireylerin tercih edebileceği bir dil olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Fakat öğrenme zorluğu dezavantajı olsa da Java, popülaritesi ve kullanım alanlarına bakıldığında başlanıç için hiçte fena bir dil olarak durmamaktadır.

5- C/C++


1972 yılında Ken Thompson ve Dennis Ritchie ikilisinin ortaklığıyla tasarlanan C programlama dili, masaüstü uygulamaları noktasında geniş bir kullanım alanına sahiptir. O nedenle masaüstü uygulamaları üzerine kendini geliştirmek isteyen bireylerin tercih etmesi gereken bir programlama dilidir. Bunun yanında C’ nin piyasada kullanılan diğer programlama dillerinin çoğunun tasarlanmasında kullanıldığını bu nedenle C mantığını öğrenen bireylerin diğer programlama dillerini kolaylıkla kavrayabileceğini belirtmek gerekir.
C++ programlama dili ise tahmin edilebileceği gibi C programlama dili kullanarak tasarlanmıştır. Nesne tabanlı olarak çalışan C++ programlama dili, istatiksel veriler ışığında bakıldığında sistem yazılımları noktasında en çok tercih edilen programlama dilidir. C’ den farklı olarak C++ mobil yazılımlar ve web yazılımları tasarlamak için de kullanılabilir. Tüm bunların yanında C++ kullanan marka değeri yüksek firmaları sıralamak programlama dünyasına giriş yapacak bireyler için ilham kaynağı olabilir. Adobe Sysytem, Google Chrome, Amazon ve Paypal olmak üzere birçok firma C++ programlama dilini aktif olarak kullanmaktadır.

Sonuç olarak

Dijital dünyada kullanılan programlama dilleri içerisinde belirli kriterler göz önüne bulundurularak yapılan bu listedeki programlama dillerinin her birinin çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. O nedenle bu noktada önemli olan bireyin “Programlamaya nereden başlamalıyım?” sorusundan ziyade “Hangi alanda ilerlemek istiyorum?” sorusuna yanıt vermesidir. İlerlemek istediği alanı belirleyen birey daha sonra bu alana yönelik avantajları ağır basan programlama dilini seçerek, programlamacılığın engin denizinde yolculuk etmeye başlayabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. Merhabalar, Bu bilgilendirici içerik için teşekkürler. Ben de, programlamaya yeni başlayanların faydalanabileceği bir içerik önermek istiyorum. Bağlantıyı “İNTERNET SİTESİ” olarak ekledim. İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir