Featured Snippets Nedir?

Featured Snippets Nedir?

Featured Snippets, öne çıkan snippet ya da position zero yani sıfırıncı sıra olarak da bilinir. En basit tanımıyla Google’da arama yapan kullanıcıların arama sonuçlarında en üstte kutu içerisinde karşısına çıkan sonuçlardır. Özel bir yazılımla ilgili içeriğin özet kısmı en üstte kutucuk içerisinde arama sonuçlarında gösterilir. Featured Snippets, arama yapan kullanıcıların aradıkları cevaba ve bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlar. 

Featured Snippets

Herhangi bir kullanıcı Google’da arama yaptığında, arama sonuçlarında en üst öne çıkan snippet, yapılan arama ile ilgili sayfada yer alan bilgilerin özetini, sayfa bağlantısı, başlık ve URL’yi içerir. Kullanıcılara hazır cevap sunan Featured Snippets, özellikle 2017 web trendleri içerisinde önemli bir yere sahip. 2017 web trendleri arasında yer aldığı gibi sıralamalar açısından da oldukça önemlidir.

Featured Snippets Sistemi Nasıl İşler?

Featured Snippets

Snippet için özetler ilgili sitenin ilgili sayfasından özel program sayesinde alınır. Öne çıkan snippet ya da sıfırıncı sıranın en önemli özelliği kullanıcıların sonuç sayfasında dikkatini çekmek amacıyla geliştirilmesidir. Aramalarda öne çıkan snippet’te yer alan özet tamamen web sitesinin ilgili yazısında yer alan bilgilerden oluşur.

Web sitelerde yer alan sayfalar Googlebot ile tarandıktan sonra en açıklayıcı ve etkin bilgiye sahip içerikler seçilir. İlk başta birkaç farklı deneme ile cevap kutucukları kullanıcı deneyimi açısından değerlendirilir. Bu işlemin ardından uygun içerik belirlenip snippet şeklinde kullanıcılara sunulur. Snippet olarak gösterime sunulacak özet kullanıcıların sorularına mutlak cevap veren indekslenmiş bir içerik olmak zorundadır.

Site sahiplerinin veya kullanıcıların featured snippets yönetimi ve çalışma sürecinde müdahale etme, değiştirme, ekleme veya çıkarma yetkisi bulunamamaktadır. Featured Snippet şeklinde sunulacak içeriklerin belirlenmesi ve diğer konularda tüm yetki Google’a aittir. Web site sahiplerinin ve editörlerin bu konuda yapabileceği en önemli şey içeriklerin en uygun şekilde hazırlanmasıdır. Oluşturduğunuz içeriklerin snippet şeklinde sunulmasını istiyorsanız kullanıcıların sorusuna açıklayıcı ve bilgi dolu cevaplar verecek doğrultuda hazırlamış olmalısınız. Ortalama 80 kelimeden oluşan bir açıklamanın içerikte yer alması, bu özellikten yararlanabilmeniz için yeterli olacaktır. İçeriklerinizi kullanıcı odaklı bir şekilde hazırlayarak bu özellikten yararlanmanız için gerekli zemini oluşturabilirsiniz.

Ek olarak snippet çalışma sistemi ile ilgili bir noktaya daha değinmek istiyoruz. Eğer bu özelliği devre dışı bırakmak isterseniz <meta name=”googlebot” content=”nosnippet”> etiketini kullanarak engelleyebilirsiniz. Bu etiketi kullanarak snippet’leri  engellediğiniz takdirde yalnızca tek bir sayfa için değil web sitenizin arama sonuçlarında çıkan tüm snippet’leri engellemiş olacaksınız.

Featured Snippets Türleri 

Şimdiye kadar arama sonuçlarında snippet olarak çıkan bilgileri incelediğimizde özetler; Google sözlük tanımları, Google Widget, Google Video Widget, Google web tanımları ve yanıtlarından oluşturmaktadır. Google’ın kendi servisleri ve diğer web sitelerinin yanıtlarının bu özellik ile sunulmasını karşılaştırırsak Google servisleri daha az sayıda sunulmaktadır. Aynı zaman da Google servislerinin snippet olarak sunulduğu sonuçlarda gitgide yaşanan bir azalma da söz konusudur. Web siteleri için bu oldukça önemlidir. Çünkü sıralamalarınızı iyileştirmek ve daha fazla kullanıcıyı web sitenize çekmek için oldukça büyük bir fırsattır.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Mehmet Karataş : Aralık 24, 2017 at 1:48 am

    Hocam, wordpresste yapılması için herhangi bir eklentiye ihtiyaç var mı? Yoksa Google kendisi mi hallediyor?

  2. Rich snippet ile aynı şey mi bu peki?

  3. […] bir kısmını kendisine çekiyor. Featured Snippets hakkında daha fazla bilgi edinmek için Featured Snippets Nedir? başlıklı yazımızı […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir