Reklam Stratejilerinde Hedefleme Yöntemleri

reklam stratejilerinde hedefleme

Birçok marka, reklam stratejisi üretirken doğru hedefleme yöntemini belirleyemediği için hedeflediği geri dönüşüm oranını ne yazık ki yakalayamıyor. Reklam çalışmalarında yapılan yanlış hedeflemeler hem reklam maliyetlerini artırıyor hem de verimliliği düşürüyor. Markanın hedef kitlesini doğru bir şekilde tanıyamaması, hedef kitleye uygun reklam çalışması yürütememesi ve hedef kitlesinin demografik özelliklerini araştırmaması bulunduğu sektörde markayı rekabetin dışında kalmasına mecbur bırakıyor. Bu yazımızda ister yerel işletmeler olsun ister geniş hedef kitlelere seslenen markalar olsun reklam stratejilerinde hangi yöntemleri uygulayacağını ve reklam stratejilerinde hedefleme yöntemlerini paylaşacağız.

1- Yaşam Boyu Değer 

Reklam stratejilerini belirlerken yaşam boyu değer göz ardı edilen en büyük unsurlardan birisi. Yaşam boyu değer, bir müşterinin, ilk alışverişten itibaren tüm yaptığı alışverişlerden elde ettiği kar toplamı olarak tanımlanır. Müşterilerinizin yaşam boyu değerini bilerek oluşturacağınız bir reklam stratejisi size daha yüksek verim sağlar. Bunun için ilk yapmanız gereken müşterilerin sizin sunduğunuz ürün ve hizmetlerden hangisini ne kadar sıklıkla alacağını bilmektir. Müşterilerinizin hangi ürünü daha sık alacağını bilerek reklam strateji üretmek hedefinize nokta atışı yapmaktır. Örneğin müşterinizin genel ihtiyaçlarına yönelik bir marka ile mi yoksa ev, araba ve yüksek maddi değere sahip ürünleri sunan bir firmayla mı daha çok etkileşim kurar? Hedef kitlenizi tanımanız bu sorunun cevabını size kolaylıkla verir. Müşterileriniz neye ihtiyaç duyuyor, hangi ürünleriniz hedef kitlenizin ihtiyacına yönelik, hangi ürünler müşterilerinizin sizinle sık sık iletişime geçmesini sağlayacak? Tüm bunları bilmeniz müşterilerinizin yaşam boyu değerini bilmenizi sağlayacak. Bu da doğrudan reklam stratejilerinde hedefinizi rahatlıkla belirlemenizi sağlayacak.

2- Sepet Terk Pazarlaması veya Yeniden Pazarlama Listeleri (RLSA)

Müşterilerinizin kaçı sepeti terk ederek alışverişi tamamlamadan sitenizden ayrılıyor? Alışverişlerini tamamlayarak sitenizden ayrılan müşterilerin genel kitleye oranı ne? Bu iki sorunun cevabını bilmek reklam stratejilerinde hedefleme yöntemleri ile ilgili önemli bir halkanın oluşturulması demektir. Eğer müşterilerinizin alışveriş ve siteniz üzerindeki davranışlarını doğru analiz ederseniz yeni bir pazarlama ya da reklam stratejisi oluşturabilirsiniz. Örneğin sepeti terk eden bir müşterileriniz için sepet terk pazarlaması uygulamalarını deneyebilir, müşterilerinizin alışverişi yaparak sitenizden ayrılmasını sağlayabilirsiniz.

Düzenli ve belirli aralıklarla alışveriş yapan müşterilerinizin için yeniden pazarlama listeleri oluşturmalısınız. Özel indirimler, indirim kuponları ve kampanyalar ile belirli aralıklarla aldıkları ürünlerin benzerlerini müşterilerinize özel metin reklamlar ile bildirebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken önemli bir noktayı vurgulamak istiyoruz. Sepeti terk eden yani alışverişini tamamlamadan sitenizden ayrılan kullanıcılar diğer kullanıcılara göre sitenizden alışveriş yapma potansiyeli yüksek kitledir. Yani sepeti terk eden müşteri size kesinlikle geri dönecektir. Yeter ki doğru strateji ve doğru reklamlar ile müşterilerinize ulaşın.

3- Call to Action- Harekete Geçirici Mesajlar 

Sitenizi ziyaret eden müşterilerin harekete geçirilmesi sizin için ilk hedeftir. Bu yüzden olanları harekete geçiren yani Calla to Action uygulamalarını göz ardı etmemelisiniz. Her kullanıcının dijital ortam sergilediği davranış farklıdır. Kimi kullanıcılara görsel yani banner gibi butonlara kimileri ise yazı içerisinde kelimelere verdiğiniz linklere tıklayarak harekete geçebilir. Kullanıcıların tamamını göz önünde bulundurarak Call to Action uygulamalarının yalnızca bir kaçı değil bütünü ele alarak uygulamalısınız. Yalnızca banner gibi görsel butonları kullanarak diğer bir kitleyi geri plana atarak etkileşimi engelleyebilirsiniz. Hedef kitleniz ile aranızdaki sınırları mümkün olduğunca kaldırın.  Bir kesime değil tüm kullanıcılara yönelik uygulamalar yapın.

4- Reklam Zamanlamaları 

Firmaların reklam bütçesi, reklamların kullanımına ve elde edilen verime göre artış ya da azalış gösterir. Kimi zaman oldukça yüksek bütçeler ayrılırken yanlış zamanlama bu bütçenin daha da artmasına neden olur. Firmanızın reklamlardan en yüksek verimi elde etmesi için kar-maliyet analizi yapmanız gerekir. Bunun için ilk kural doğru zamanda doğru reklam yayınlamaktır. Aylık, haftalık, günlük ve saatlik olarak ele aldığımız zaman reklamların kazandırdığı dönüşüm oranı eşit dağılım eğiliminde değildir. Bu yüzden günün hangi saatinde, ayın hangi günlerinde hangi reklamlardan ne kadar verim elde ettiğinizi analiz etmelisiniz. Bunun için sizlere muhteşem bir araç önerisinde bulunacağız. Google servisi olan Adwords’ün, Adwords Reklam Zaman Planlaması özelliği. Bu araç sayesinde günün, haftanın ve ayın hangi aralığında reklamlarınızdan en yüksek verimi elde ettiğinizi kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Analizlerinizin sonucunda doğru reklamları doğru zamanlarda yayınlayarak en yüksek verimi elde edebilirsiniz. Size bir defa yüksek verim sağlayan bir reklam her zaman aynı performansı göstermeyebilir. Bunun için doğru zamanlama yapmanız gerekir. Hem yüksek geri dönüşüm sağlayacak hem de yanlış zamanlamadan kaynaklanan maliyet artışını minimum seviyeye indireceksiniz.

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir