Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nedir?

tarama bütçesi

Tarama bütçesi (Crawl Budget), Google’ın herhangi bir sayfaya verdiği öneme bağlı olarak kaç kere ziyaret ettiğini gösterir. Crawl Budget, sınırın altındaysa ilgili sitenin indeks alan sayfaları arama sonuçları sayfasında güncel olmayacağı gibi sitenin değeri de yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır.

Tarama Bütçesi Nedir?

Tarama bütçesi (Crawl Budget), Google belli bir gün içerisinde taradığı sayfa sayısı olarak tanımlanır. Bir başka deyişle tarama bütçesi botlar tarafından önemine göre ziyaret ettiği sayfaların toplamıdır. Tarama bütçesi her site için günden güne değişse de aslında stabil bir çizgide kalır. Sabit olmasına rağmen bazı durumlarda tarama bütçesi değişiklik gösterebilir. Sitenizin tarama bütçesi eğer ortalama bir oranın altına düşerse sitenizin sıralaması düşmeye başlayacak, buna bağlı olarak da sitenizin değeri düşmeye başlayacaktır.

Tarama bütçesi basit bir yöntemle hesaplanır. Tarama bütçesi; dizine eklenen toplam sayfa sayısı/ Günlük taranan sayfa sayısı şeklinde hesaplanır. Nasıl hesaplandığını hemen bir örnekle açıklayalım. İlk önce Google Search Console giriş yapmalısınız. Ardından Google Dizini> Dizin Durumu sekmelerini sırasıyla açın. En son akrşınıza çıkan istatistiklerde dizine eklenen toplam sayfa sayısını göreceksiniz. Yine Search Console’dan sırasıyla  Tarama> Tarama İstatistikleri sayfalarını sırasıyla açın. Açılan en son sayfada günlük taranan sayfa sayısını göreceksiniz. Dizine eklenen toplam sayısının 900 olduğunu varsayalım. Günlük taranan sayfa sayısının 300 olduğunu kabul edelim. 900/300 işleminin sonucu olan 2,90 tarama bütçenizdir.

Tarama bütçesi sayısı sitenizle ilgili önemli mesajlar verebilir. Eğer tarama bütçesi oranı 10 ve daha büyük bir oranda ise sitenizle ilgili acilen optimizasyon çalışmalarına başlamanız gerekmektedir. Eğer 3’ün altında ise sitenizde her şey yolunda gidiyor demektir. Tarama bütçesini yükselmesinde ki en büyük etkenlerden biri içeriklerdir. Eğer kullanıcı odaklı içeriklere web sitenizde yer veriyorsanız tarama bütçesi de sitenizin lehine döner. Tarama bütçenizi günlük kontrol etmeniz gerekir. Tarama bütçesi 3-10 değerleri arasında yer alıyorsa düzenli kontroller ve çalışmalarla düşürmelisiniz.

Tarama Bütçesini Hangi Faktörler Belirler?

Tarama bütçesi (Crawl Budget), 4 ana faktör etrafında şekillenir. Bunlar, dizine eklenen sayfa sayısı, sitenin tüm boyutu, sayfa hızı  ve backlink sayısıdır.

1-Google Dizinine Eklenen Toplam Sayfa Sayısı: 

Google botları, sitenizi ziyaret ettiğinde sitemap ve indekslenen sayfaları tarar. Bu tarama işlemi sırasında eğer sayfalarınıza ve sitenizde yeni bağlantılar bulursa botlar, bağlantıları tarayarak sınıflandırır. Bu işlem sonucunda yeni bağlantılar arama sonuçlarında görünür hale gelir. Bağlantılarınızın görünürlük kazanması sıralamalarda iyi sıralara yerleşmesi anlamını taşımaz. Çünkü sayfalarınızın ve sitenizin sıralamasını etkilen 200’den fazla faktör vardır. İndekslenen yeni bağlantılarınız Google botları tarafından düzenli olarak tekrar tekrar ziyaret edilir. Eğer bu bağlantılarda değişiklikler tespit ederse botlar tarar. İndeks sayısına Google Search Console üzerinden Google dizinine eklenen sayfa sayınızı tespit edebilirsiniz.

Google dizine eklenen toplam sayfa sayısı, tarama bütçesinin hesaplanmasında temel değişkendir. Dizine eklenen sayfa sayınız ne kadar artarsa tarama bütçeniz de o kadar iyi durumu gelir. Tarama bütçenizi optimize ederken ilk olarak bu faktörden başlamanız gerekir. Elbette tek başına yeterli değildir. Dizine eklenen toplam sayfa sayısının yanı sıra taranan toplam sayfa sayısını da optimize etmeniz gerekir.

2-Site Boyutu: 

Sitede yer alan görseller, html dosyaları, css ve javascript dosyaları botlar tarafından indirilmektedir. Google botları indirdikten sonra tüm bunlara tarar. Tüm bu dosyaların boyutları botların siteye ayıracağı kaynak ve sürenin belirleyicisidir. Tüm bu dosyaların boyutu ne kadar büyük olursa ve site yeteri kadar değerli değilse botlar siteyi daha az aralıklarla ziyaeret etmeye başlayacaktır. Bunun nedeni ise site için ayrılacak kaynağın büyük olmasıdır. Eğer siteniz yeteri kadar değerli değilse ziyaretler daha da seyrelmeye başlayacaktır.

3-Site Hızı: 

Bir sitenin hızı hem kullanıcıları hem de botları ilgilendirir. Ayrıca sıralama faktörleri arasında da önemli bir yere sahiptir. Eğer sitenizin hızlı açılıyorsa sayfalarınızda o kadar hızlı taranır. Google botların sitenize ayırdığı kaynak verimli kullanıldığından dolayı botlar sitenizi sık sık ziyaret eder.

4-Backlinkler:  

Google botlar her sayfayı tek tek  indeksler. İndekslenen sayfalarda yer alan linkleri de takip ederek ziyaret eder. Botlar ziyaret ettiği bir sayfada site içi ve dışı bütün linkleri takip ettiğini unutmamak gerekir. Başka bir siteden size yönlendirilen bağlantılar varsa Google botlar, o sayfaları ziyaret ettiğinde linkleri taki ederek sizin sitenizi de ziyaret edecektir. Bundan dolayı backlink sayınız tarama bütçenizi etkileyen önemli bir faktördür. Backlink sayınız ne kadar yüksek olursa Google botlar, link veren siteyi ziyaret ettiğinde sizin sitenizi de ziyaret edeceğinden tarama bütçeniz olumlu bir eğilim gösterecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir