Tarayıcı Önbellekleme Nasıl Yapılır?

tarayıcı önbellekleme

Tarayıcı önbellekleme önerisi web sitenizi piyasada yer alan farklı test araçları ile test ederken karşınıza sık sık çıkar. Web sitenizi ziyaret eden her kullanıcı veri alışverişinde bulunur ve bu durumda sunucunuzun daha fazla kaynak kullanmasına neden olur. Bazı web siteleri içerdikleri reklam ve görsel içeriklerden dolayı yavaş açılır. Tüm bunlar web sitenizin hızını ve doğrudan kullanıcı deneyimini etkiler.

Tarayıcı önbellekleme sayesinde web sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz. Web sitenize yüklemiş olduğunuz dosyaları kullanıcıların bilgisayarına kaydederek her ziyaretlerinde buradan çeker. Böylelikle sunucunuzu yormaz ve açılış hızınızın artmasını sağlar. Hızlı açılan bir site kullanıcı deneyimini olumlu etkilediği için arama motorlarında site üst sıralarda yer alır. SEO açısından da önemli olan tarayıcı önbellekme yöntemlerini aşağıda sizinle paylaşacağız.

Tarayıcı Önbellekleme Nasıl Yapılır?

Windows ve linux tabanlı sunucularda yayın yapan sitelerde tarayıcı önbellekleme farklı şekillerde yapılır. Her iki sunucuda yayın yapan siteler için önbellekleme işleminin nasıl yapıldığını anlatacağız.

1- WordPress İçin Önbellekleme

WordPres tarayıcı önbellekleme için .htaccess  dosyasına aşağıda ki kodu eklemeniz gerekir.

<ifmodule mod_expires.c> <filesmatch “\.(png|jpg|gif|svg|css|js)$”> ExpiresActive on ExpiresDefault “access plus 1 year” </filesmatch> </ifmodule>

WordPress için önbellekleme yaparken .htaccess dosyasını işlem öncesinde yedeklemeniz gerekir. Eğer Internal Server Error hatası ile karşılarsanız yedeklediğiniz dosyayı geri yükleyebilirsiniz. Eğer bu hatayla karşılaşırsanız apache  mod expires’ in yülü olup olmadığını kontrol edin.

2- PHP İçin Önbellekleme 

.htaccses dosyasına;

##EXPIRES CACHING ##

<IfModule mod_expires.c>

ExpiresActive On ExpiresByType image/jpg “access 1 year”

ExpiresByType image/jpeg “access 1 year”

ExpiresByType image/gif “access 1 year”

ExpiresByType image/png “access 1 year”

ExpiresByType text/css “access 1 month”

ExpiresByType application/pdf “access 1 month”

ExpiresByType text/x-javascript “access 1 month”

ExpiresByType application/x-shockwave-flash “access 1 month”

ExpiresByType image/x-icon “access 1 year”

ExpiresDefault “access 2 days”

</IfModule>

## EXPIRES CACHING ##

kodunu ekleyin. Linux sunucularda bu kodu eklemeniz yeterlidir. Sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.

3- Asp.net , Mvc, Asp İçin Önbellekleme 

Asp.net , Mvc, Asp İçin;

<staticContent> <clientCache cacheControlCustom=”public” cacheControlMode=”UseMaxAge” cacheControlMaxAge=”500.00:00:00″ /> </staticContent>

kodunu kullanmanız gerekir.

Yukarıda hem windows hem de linux tabanlı sunucular için önbellekleme kodlarını paylaştık. Sitenizde çalışacak kodu deneyerek bulabilirsiniz. Bazı durumlarda özellikle WordPres’te kodlar uyumlu olmayabiliyor. Sunucu üzerinde yapılan ayar değişiklikleri de kodların çalışmamasına neden oluyor. Bunun için yukarıda yer alan kodları deneyerek hangisinin uyumlu olduğunu ve çalıştığını bulabilirsiniz.

Tarayıcı Önbellekleme Özelliği Neden Önemlidir?

Tarayıcı önbellekleme sayesinde web sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayarak kullanıcıların site içerisinde iyi bir deneyim yaşamasını doğrudan sağlamış olursunuz. Kullanıcılara ne kadar iyi deneyim sunarsanız arama motorlarından da karşılığını almış olursunuz. Kullanıcı deneyimi her yıl önemini artıran SEO faktörlerinden biridir. 2017 yılı içerisinde Google’ın güncellemelerinde de kullanıcı deneyimi kendisini fazlasıyla hissettiren bir faktör oldu. 2018 SEO Trendleri arasında da kullanıcı deneyimi yerinde şimdiden aldı.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. tarayıcı önbellekleme yapıldığı zaman sitede yeni bir kampanya oldu banner ve sliderlarda değişiklik yapıldı. Kullanıcıların bu yenilikleri hemen görebilmesi için neler yapmalıyız ?

  2. Wp icin ve php icin olan 2 .htaccses kodlarını denedim önbellekleme başarısız önerebileceginiz başka bir yol varmı acaba?

  3. […] deneyim sunar. Tarayıcı önbellekleme özelliğinden nasıl yararlanacağınızı bilmiyorsanız Tarayıcı Önbellekme Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bunlar dışında sayfa hızını […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir