Ayrı Mobil Sitelerden Responsive Tasarıma Nasıl Geçilir?

responsive tasarıma nasıl geçilir

Responsive tasarım, yeni yıla yaklaşırken bir zorunluluk haline geldi. Mobile First Indexing ile birlikte artık Google, arama sonuçlarını şekillendirirken mobil öncelikli indekslemeyi ve responsive tasarımın önemini vurguladı. Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse arama sonuçlarında artık başarı yakalamanız neredeyse imkansız. 2018 SEO Trendleri arasında yer alan Mobil First Indexing için yapmanız gereken ilk şey eğer web siteniz mobil uyumlu değilse ya da ayrı mobil sitelere sahipseniz responsive tasarıma geçmek. Peki ayrı mobil sitelerden responsive tasarıma nasıl geçilir? Bu yazımızda bu sorunuzun cevabını verirken yeni yılda responsive tasarımla web sitenizin nasıl bir adım daha öne çıkacağını açıklayacağız.

Responsive Tasarım Nedir?

Responsive, Türkçe karşılığıyla esnek anlamına gelir. Responsive tasarım ise esnek tasarım demektir. Responsive tasarım, web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hangi cihazla ziyaret ederse etsin ona uyum sağlayan tasarımdır. Responsive tasarımda desktop, tablet ve mobil cihazlara uygun bir şekilde web sitesi tasarımı yapılır.

Responsive olmayan web sitelerini ziyaret eden kullanıcılara ziyaretleri esnasında site içerisinde büyük zorluklar yaşar. İçerikleri zoom yaparak görüntülemek zorunda ya da belli bir alanı görüntülemek zorunda kalırlar. Menüler de site gibi mobil uyumlu olmadığı için çoğu kez kullanıcılar gitmek istediği sayfaya ulaşamaz ve siteden ayrılırlar. Buda doğrudan kullanıcı deneyimini etkiler. Mobil uyumlu olmayan sitelerin hemen çıkma oranı ve ziyaretçilerin site içerisinde kaldığı sürede olumsuz etkilenir.

Kullanıcıların sevmediği bir web sitesini arama motorları da sevmez. Hatta yapılan güncellemeleri dikkatle incelediğiniz de neredeyse hepsinin kullanııı deneyimi odaklı olduğunu göreceksiniz. Adeta bir zincirin halkası gibi bir çok faktör kullanıcı deneyimi etrafında toplanır. 2018’e yaklaşırken yapılan analizlerde de kullanıcı deneyimi doğrudan web sitenizi etkileyen faktörlerden birisidir. Mobil First Indexing ile birlikte artık web sitenizi mobil uyumlu bir hale getirmeniz gerektiğini Google açık bir biçimde sizlere söylemektedir.

Ayrı Mobil Sitelerden Responsive Tasarıma Geçmek 

Responsive tasarıma geçerken öncelikle dikkate etmeniz gereken önemli bir kaç nokta var. Bunlar:

  1. Responsive tasarımda her cihaz için çözünürlüğün iyi bir şekilde ayarlanması gerekir.
  2. URL değişikliklerinde dikkat etmeniz gerekir. Özel URL’ler dışında rel=canonical etiketi kullanmanız gerekir. AMP sayfalar da oluşturabilirsiniz.

Responsive tasarıma geçerken her cihaza uygun doğru bir şekilde tasarımın kodlamanız veya satın almanız gerekir. Tasarımda çözünürlük en çok dikkat edilmesi gereken noktadır. Desktop ile web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara nasıl bir deneyim sunuyorsanız diğer cihazlar ile web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara da aynı deneyimi sunmanız gerekir. Bu yüzden çözünürlük kalitesi her cihaz için yüksek olmalıdır.

Kodlamanın ardından eski mobil URL’lerinizi 301 kalıcı yönlendirmesi ile yeni URL’lere yönlendirmeniz gerekir. “https://m.siteadı.com” şeklinde yer alan adresleri 301 yönlendirmesi yaparak “https://www.siteadı.com” ya da “https://siteadı.com” adreslerine yönlendirmeniz gerekir. Örneğin “https://m.siteadı.com/blog/” şeklinde alt sayfanızı 301 yönlendirmesi ile “https://www.siteadı.com/blog/” adresine yönlendirmeniz gerekir.

301 yönlendirmesini doğru bir şekilde yaptığınız takdirde mobil sitenizi ziyaret etmek isteyen bir kullanıcı responsive tasarım ile oluşturuğunu yeni sitenize yönlendirelecek. Yaptığınız yönlendirme ile sitenizin ana işleyişinde herhangi bir değişilik ve bozulma olmayacak. Yukarıda belirttiğimiz gibi özel olmayan URL’leriniz için rel=canonical etiketi kullanmalısınız.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bunları da okumalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir