AdWords Tıklama Oranı Nasıl Arttırılır?

AdWords Tıklama Oranı Nasıl Arttırılır?

AdWords Tıklama Oranı, SEO ve AdWords çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Aslında AdWords Tıklama Oranını artırmak için bilmeni gereken tek bir nokta var. Bu da alaka düzeyi. Bildiğiniz üzere AdWods, Google servislerinden yalnızca biridir. AdWords çalışmalarınızda temek olarak Google’ın temel mantığını kavramanız gerekir. Google’ın temel hedefi ilk günden bugüne kadar kullanıcılara en alakalı sonuçlarını sunmaktır. Bundan dolayı AdWords Tıklama Oranını artırırken temel hedefiniz alaka düzeyi olmalıdır.

Tıklama Oranı Nedir?

Tıklama oranı, gösterilen reklamlar ve tıklanan reklamlar arasındaki orandır. Gösterilen reklamların kullanıcıların tıklamış olduğu reklam sayısına bölünmesi şeklinde hesaplanır. Örneğin, görüntülenen reklam sayınız 100, tıklama sayısı da 35 olsun. Bu durumda tıklama oranı %35 olacaktır.

Tıklama oranı azaldıkça reklam maliyetiniz daha da artacaktır. Nasıl mı? Hemen basit bir örnek eşliğinde açıklayalım.

Herhangi bir anahtar kelime de Google’da sıralanan sonuçlar içerisinde reklamlara çoğu kez rastlamışsınızdır. Örneğin “araba kiralama” ile ilgili arama yapalım.

adwords tıklama oranı

Yukarıda görselde de gördüğünüz gibi arama sonuçlarında ilk iki sırada reklam yer almaktadır. Kullanıcı araba kiralama ile ilgili arama yaptığında bu iki reklamdan hangisi kendisi için uygunsa ona tıklayacaktır. Eğer araba kiralama araması yapan kullanıcılar bu iki reklamdan yalnızca birine ağırlık verirse yani bir reklam diğer reklam göre çok az sayıda tıklama almışsa yavaş yavaş gerilemeye başlayacaktır. Gerilemeyi engellemek için diğer bir anlamda pozisyonunu korumak için daha fazla para harcayacaktır. Bu da AdWords reklamının getirdiği maliyetin artmasına neden olacaktır.

Google’ın tıklama oranı ve AdWords reklamlarının performansına ilişkin temel mantığı şu: Reklamın alaka düzeyi nedir? Bunu açıklamak için tekrar örneğimize geri dönelim. Araba kiralama anahtar kelimesinde arama yapan kullanıcıların büyük çoğunluk 1. sırada yer alan reklama daha çok tıklamış olsun. 2. sırada yer alan reklamın tıklama sayısı ise 1. reklama göre daha az olsun. Google bu durumda oldukça basit bir şekilde düşünecektir. 1. reklamın alaka düzeyi daha yüksek ve arama sonuçları ile tamamen örtüşüyor demektir. Reklam 2 hakkında ise kullanıcıların dikkatini çekmediğini ve alaka düzeyinin düşük olduğunu düşünecektir. Peki düşük tıklama oranı nasıl yükseltilecek?

7 Adımda AdWords Tıklama Oranı Artırma 

1-Keyword Insertion- Araya Anahtar Kelime Ekleme

Araya anahtar kelime ekleme, Adwords özelliklerinden biridir. Anahtar kelimelerin, kullanıcıların arama terimi ile eşleşenlerden birini eklemektir. Bu özellikten yararlanmak için reklam metnine özel bir kod parçası eklemeniz gerekir. Yukarıda verdiğimiz örnek anahtar kelime üzerinden devam edelim. Araba Kiralama ile ilgili verdiğiniz reklamda Günlük araba kiralama ile ilgili tanıtım yapmak istiyorsanız {KeyWord:Günlük} kod parçasını eklemeniz gerekir.

Araya anahtar kelime ekleme, tıklama oranını ciddi bir ölçüde artırır. Çünkü kullanıcılar arama yaptıkları zaman sonuçlarda yer alan reklamların başlığında arama yaptığı anahtar kelimeyi görmek ister. Eğer gösterilen reklamda anahtar kelime varsa kullanıcının dikkatini çeker ve bu reklama tıklar.

2-İndirim, Kampanya, Promosyon Gibi Kelimelere Reklam Başlığında Yer Verin!

İndirim, promosyon ve kampanya gibi kelimeler kullanıcıları harekete geçiren etkiye sahiptir. Reklam başlığınızda bu kelimelere yer vermeniz gerekir. Eğer herhangi bir ürün veya hizmetinizle ilgili reklam verecekseniz reklam başlığınızda bu ürünle ilgili kampanya, indirim veya promosyon varsa belirtmeniz gerekir. Kullanıcıların daha fazla dikkatini çekecek ve tıklama sayısını artıracaktır. Doğrudan da tıklama oranınız yükselecektir.

3- Görünen URL

Görünen URL, Araya Anahtar Kelime ekleme gibi AdWords hizmetlerinden biridir. Kullanıcılara reklamın içeriği hakkında bilgi vermeyi amaçlar. Çok az kullanılmasına rağmen tıklama oranını ciddi bir şekilde artırabileceğini bilmeniz gerekir. Teknik bir durum yoktur. Görünen URL’yi manuel olarak ayarlarsınız. Türkçe karakter kullanmanızda herhangi bir sorun olmaz. Kısacası Görünen URL, AdWords tıklama oranı artırmak için kullanılan bir hizmettir.

4- Uzantı Kullanın!

Kullanıcıların reklamlara daha fazla tıklamasını sağlamak ve reklamınızın kapmasını genişletmeniz için uzantı kullanmalısınız. Uzantı, reklamın altında konum, ek bağlantı ve fiyat gibi reklam gibi verilerin reklam metnine eklenmesini sağlar. Google, AdWords hizmetinden faydalanan yayıncılara uzantı kullanımını tavsiye etmektedir. Kullanılan uzantı sayısı reklam metninin sahip olduğu satır sayısını da artıracaktır. Aynı zamanda tanıtımını yaptığınız ve reklam konusu olan ürün veya hizmetinizin kullanıcılara daha detaylı bilgisini vermiş olursunuz.

adwords tıklama oranı

5- Baş Harfler 

Reklamlarınızda kullanacağını metinlerde baş harfleri büyük kullanmanız gerekir. Baş harflerin küçük olması reklamınızın daha az dikkat çekici olmasına neden olacaktır. Kelimelerin baş harflerinin büyük olması kullanıcıların daha fazla dikkatini çeker ve reklama tıklama olasılığını artırır.

6- Semboller 

adwords tıklama oranı

Yukarıda ki örnek görselden anlayacağınız gibi reklam başlığında sembol kullanımı daha dikkat çekici bir reklam oluşturmanız için oldukça iyi bir fırsattır. Tıklama oranını artıran semboller, kullanıcıların daha fazla dikkatini çeker. Birçok yayıncı bu özel durumu göz ardı ettiği için sizde sembol kullanarak rakiplerinizin reklamlarından daha dikkat çekici bir reklam oluşturabilirsiniz.

7- TBM (Tıklama Başı Maliyet) Artırma 

Eğer yukarıda saydığımız yöntemleri göz ardı ederek farklı bir yöntem arıyorsanız devreye bu sefer TBM yani Tıklama Başı Maliyet girecektir. TBM’si düşük reklamların kalite puanı düşük olarak değerlendirildiği için gösterimi de düşük olmaktadır. Kısacası TBM değeri 0,50 TL olan bir reklam aynı sektörde ve anahtar kelimede TBM değeri 1,5 TL olan reklama göre daha az gösterilecek ve daha düşük sıralaması olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir