Virüs Temizleme Programı Nasıl seçilir? En iyi Antivirüs Programı hangisi?

Virüs Temizleme Programı Nasıl seçilir? En iyi Antivirüs Programı hangisi?

VİRÜS TEMİZLEME VE ANTİVİRÜS PROGRAMLARI

Bilgisayar Virüsü Nedir?

Virüs ve Anti Virüs kavramlarını ilk kez hayatınızda duyuyorsanız ya da bu konu ile ilgili ilk defa bilgi araştırmaya başladıysanız sorununuzun son derece büyük olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çünkü profesyonel yardım almadan yaşayacağınız sorunla başa çıkmanız oldukça zor olacaktır. Buna rağmen bu konuyu incelikleri ile öğrenmek isteyenler iyi bir rehber oluşturmak artık kaçınılmaz duruma geldi. Bu nedenle Bilgisayar virüslerini ve Antivirüs programları konusunu sizler için masaya yatırdık.

Virüs Temizleme Programı ve Bilgisayar virüsleri konusu aslında dilimize İngilizce bilgisayar böceklerinden geçiş yapmıştır. Olayın özü ise gerçekten bir böceğe dayanıyor. Fakat bu hadisede olay bilgisayar içinde ölen bir böceğin kısa devre yapması sonucu bozulan bilgisayar temel alınıyor. Yazılımsal alanda ilk bilgisayar virüsü ise 1949 yılına dayanmakta. Çünkü yazılımsal olarak bu gerçekleşmese de John Von Newman kendini kopyalayan yazılım fikrini ortaya koymuştur. Fikir o dönemde pek dikkat çekmese de virüslerin çalışma mantığı bu temel üzerine kuruludur. Pratik eylemlerin ilk adımı ise 1979 yılında Xerox firmasının Worm isimli yazılımı ortaya çıkmasına dayanmaktadır. Küçük bir yazılım olan Worm’ün asıl amacı ağlarda çalışmayan işlemcileri yakalamaktı. Bu tarihte yapılan işlemin kötü niyetle kullanılacağı akla gelen adımlardan değildi.

Bilgisayar virüslerinin ilk bilinen formu ile ortaya koyan kişi ise Fred Cohen oluyor. Güney Kaliforniya üniversitesinde görev yapan Cohen saldırmak üzere hazırlanan bir yazılımın hem diğer yazılımları kullanılmaz hale getirebileceğini hem de kendini kopyalayarak sistemi kullanılmaz hale getirebileceğini açıklamıştır. Bu önemli adım sonrasında ilk Anti virüs programcıları ortaya çıkmaya başlamıştır. 1982 Yılına gelindiğinde ise Rich Skrenta isimli bir öğrenci ilk virüs programını 15 yaşında yazmayı başarmış ve bu yazılımla arkadaşlarına şaka yapmayı amaçlarken dünyada bu alanda ilk olmayı başarmıştır. Yazılan ilk virüs Apple 2 Bilgisayar modelini devre dışı bırakmayı başarmıştı. Virüsün en önemli özelliği tıpkı Fred Cohen ve John Von Newman gibi öncülerin söylemlerini harfiyen uyguluyor olmasıydı. Bilgisayara takılan her disket virüsten etkileniyor ve yeni bilgisayarlara da bu yöntemle Virüs bulaşıyordu.

Anti Virüs Programlarının Ortaya Çıkışı

Virüs temizleyici veya Anti Virüs Programları konusunda atılan ilk adım ve başarı 1990 yılında ortaya çıkan Norton Antivirüs yazılımıdır. Fakat 1995 yılına kadar yayılan tüm virüsler Apple marka bilgisayarları etkilerken 1995 yılında bir anda hedef Windows olmaya başlandı. Bu tarihten önce de saldırılar alan Windows işletim sistemi windows95 ile birlikte farklı yenilikler de ortaya koymuştur. Bu nedenle sistemin pek çok kez iyi bir güvenlik sunmadığı eleştirilerine maruz kalmış olmasına karşın devrim niteliğinde görsellik ve video, Fotoğraf araçları sunan ilk işletim sistemidir.

Virüs temizleme programları ya da Virüs temizleyici olarak adlandırılan anti virüs programları bu tarihten sonra oldukça geniş bir sektöre dönüşmüştür. Yaygınlaşan internet kullanımı ile birlikte virüslerin bulaşması için e-posta mesajları son derece başarılı taşıyıcılar olmayı başarmıştır. E-posta dönemine kadar fiziki bellek transferleri ile bulaşan virüsler bu gelişmeden sonra her yönü ile genişlik kazanmayı başarmıştır.

  • 1998 Torjan Horse
  • 1999 Melissa
  • 2001 I LOVE YOU

Virüsleri toplamda dönemin parası ile 12 milyon dolar zarar vermiştir. O dönem bilgisayar dünyasının kabusuna dönüşen virüslere karşı milenyumun başlaması ile birlikte büyük bir mücadele hareketine girilmiştir. Pek çok yeni marka ard arda yeni Virüs temizleme uygulamalarını devreye sokmaya başlamıştır.

 

En Çok Tercih Edilen Anti Virüs Programları

Avira; Virüs temizleme programı Windows ve Mac işletim sistemlerine sahip bilgisayarları korumak maksadı ile oluşturulan bir anti virüs programıdır. AV-Comparatives son oluşturulan uygulama olarak %99.9 oranında virüs temizleme ve koruma garantisi vermektedir. Program her gün ya da her hafta seçim hakkı kullanıcıda olmak koşulu ile tarama ve temizleme işlemi yapmaktadır. Ayrıca anlık koruma olanağı ile de internetten bulaşabilecek virüslere karşı önlem almaktadır.

Bitdefender; Windows işletim sistemi için üretilmiş bir virüs uygulamasıdır. Yine %99.9 koruma ve temizleme olanağı sunan uygulama Anti-phishing ve anti-fraud özellikleri ile güçlendirilerek daha etkili bir online virüs koruması elde etmenizi sağlamaktadır. Uygulama ayrıca sisteminizi zorlamayacak şekilde oluşturulmuştur. Arka planda çalışması sistemde yavaşlamaya neden olmayacaktır.

Avast; Windows, Mac işletim sistemleri için oluşturulmuş bir Virüs temizleme programıdır. %99.6 Temizleme ve koruma garantisi sunmaktadır. Uygulama tamamen ücretsizdir. Pro sürümü ya da ücretli sürümü bulunmamaktadır. Bu yönü ile en yaygın antivirüs programı olmayı başarmıştır. Son derece hafif dizayn edilen program bilgisayarlarınızı kesinlikle etkilemeyecek şekilde çalışacaktır.

Anti Virüs Programlarının Koruma Yüzdesi

Antivirüs tarama ve koruma programları %99.5 ile %99. Arasında koruma sağlamaktadır. Bu veriler tesadüfen yazılan bilgiler değildir. Bu noktada kalan istisnai dışı alanlar yeni bir yazılımın ortaya çıkması için bırakılan paylardır. Yani antivirüs programları ilk defa yazılan ve piyasaya çıkan bir virüse karşı sizi koruma garantisi sunamayabilir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken nokta yüklediğiniz program ve oyunların lisanslı ve orijinal ürünler olması gerekliliğidir.

Mobil Virüsler ve Anti Virüsler

Virüs temizleme programı aynı bilgisayar sistemlerinde olduğu gibi mobil işletim sistemlerinde de virüs koruması amacı ile oluşturulmuştur. Android İOS ve Windows Mobile işletim sistemleri için ortaya çıkan virüs tipleri için köklü Anti virüs firmaları mobil uygulamalarını devreye sokmuştur. Yine aynı mantıkla çalışan Mobil anti virüs uygulamaları benzer yöntemler ile koruma sağlamaktadır.

  • Kaspersky
  • Avast
  • 360 Security
  • AVG anti virüs

Bu alanda en önemli anti virüs uygulamalar olmayı başarmıştır.

Linux İşletim Sistemleri ve Virüs Anti Virüs Konusu

Virüs ya da Antivirüs programı söz konusu olduğunda Linux olduğunda işler biraz karışıyor. Çünkü genel bir yanılgı söz konusu. Bu noktada pek çok kişi Linux işletim sistemlerine virüs bulaşmayacağını düşünüyor. Fakat gerçek bilgi bu yönde değil. Virüs yazılımlar her zaman en büyük olanlara karşı yazılıyor. Bu nokta da Windows dünya üzerinde en yaygın işletim sistemi olmayı başarmış olduğu için ilk hedef olarak seçiliyor. Bu paralelde mobil işletim sistemlerinde de benzer bir durum Android için söz konusu olmakta. Yapılan virüslerin ana hedefi bu iki işletim sistemi olmakta.

Açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux hali hazırda güvenlik önemleri tartışmasız bir işletim sistemi. Ayrıca web dünyasında sunucuların %90 oranında Linux işletim sistemleri üzerine inşa edilmiş olması da sistemin çok daha aktif korunmasını sağlıyor. Zira bu sayede henüz virüs dolaşıma çıkarken engellenebilmektedir. Bu nedenle Linux işletim sistemine bağlı bilgisayarlar %99 oranında bu zarardan daha az etkilenmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir