2018 Dijital Pazarlama Trendleri

2018 Dijital Pazarlama Trendleri

2018 hiç şüphesiz Dijital Pazarlama içinde yenilikleri beraberinde getiriyor. Her geçen gün teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık dijital pazarlama da bu değişimin içerisinde yer alıyor. Geçtiğimiz yılda gerek SEO gerekse dijital pazarlama alanında birçok yeniliklere şahit olduk. Daha fazla görünür olma ve daha fazla kullanıcıya ulaşma gibi ihtiyaçların artacağı 2018’de dijital pazarlamayı neler bekliyor? 2018 dijital pazarlama trendleri olarak kaleme aldığımız bu yazımızda dijital pazarlama çalışmalarında geçtiğimiz senelerde de var olan fakat önemi daha fazla vurgulayacak trendlerden bahsederken sizlerle ipuçları paylaşmayı da ihmal etmeyeceğiz.

1- Yapay Zeka 

Yapay Zeka son dönemlerde sık sık duyduğumuz bir kavram. Bir nevi insan gibi çalışan düşünen ve özellikle sürekli kendini geliştiren makinelerdir. Son dönemlerde teknolojinin önemli bir paçası haline gelen Yapay Zeka dijital pazarlama alanında da kendini fazlasıyla göstermektedir. 2018 yılında artık Yapay Zeka destekli çözümler pazarlamacıların mutlaka kullanması gereken hizmetlerin başında yer alıyor.

  • Atomic Yapay Zeka: Neyi,nerede, nasıl ve ne zaman söylenmesi gerektiğini söyler.
  • 7. His: Doğru e-postayı doğru zamanda ve doğru kişiye göndermenizi sağlar.

Görsel, işitsel ve konuşkan Yapay Zeka ürünlerine rastlayabilirsiniz. Fakat işitsel, görsel veya görsel Yapay Zeka hizmetlerinin kullanımı arasında fark yok. Hepsi yazılımların daha fazla veri işlemesi anlamına gelmektedir. Unutmayın ki ne kadar çok veri işlenirse yazılım amacına en yüksek oranda ulaşır. Özellikle perakende satışlarda hedef kitleye ulaşmak oldukça önemlidir. Hedef kitleyi ne kadar büyük oranda elinizde tutarsanız satışlarınızda o kadar artacaktır. Tüm bunlar içinde hedef kitleniz içerisinde kişisel tercihleri tespit edebilmeniz ve anlamanız gerekir. Akıllı telefonlar ve sosyal medya platformları oldukça fazla veri üretiyor. Bu verilerin de ürünlere çevrilmesi içinde mutlaka Yapay Zeka araçlarını kullanmanız gerekir.

2- Chatbot 

Cahtbotlar, hizmet ve pazarlama sektöründe müşterilere farklı bir deneyim sunuyor. Chactbotlar, önceden oluşturulan bir senaryo üzerinden gerçek bir kullanıcı ile konuşmak üzere tasarlanan arayüzlerdir.  Chacbotları özel yapan kısım zekasıdır. Chatbotlar, özellikle pazarlama alanında büyük bir fark yaratır. Chatbot, kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayabileceği gibi kullanıcılar tarafından verilen komutu da gerçekleştirirler. Yapay Zeka’nın sözcüsü olarak adlandırılan Chatbot’lar satış ve servis bölümlerinde kullanıldığı gibi tüketici uygulaması ve cihaz pazarında da yaygın kullanıma sahiptir.

Tüketiciler artık geleneksel iletişim yöntemleri bir kenara bırakarak yeni yollar aramaktadır. Chatbotlar, kullanıcıların aradığı yeni yollardan biridir. Bu tabana sahip sanal asistanlar artık pazarlama içerisinde büyük yere sahip. Erişilebilir Yapay Zeka çeşidi olan Chatbot 2018 dijital pazarlama trendleri arasında da yer alıyor. Markanızı Chatbotlar ile bir adım öne taşıyabilir ve müşterilerinize daha iyi deneyim sunabilirsiniz.

3- Geleneksel ve Dijital Pazarlama Ayrımı Netliğini Kaybedecek

Geleneksel ve dijital pazarlama ayrımı geçtiğimiz yıllarda çok keskin hatlara sahipti. Artık birbiri ile iç içe geçen bu kavram arasındaki ayrım neredeyse keskinliğini kaybetmek üzere. Bunun en büyük nedenlerinden biri de artık geleneksel pazarlama araçlarınında dijitalleşme ile entegre olmasıdır. Neredeyse tüm pazarlama yöntemleri artık dijitalleşme karşısında yenik durumda. Kitlesel ve outdoor faaliyetler artık dijital dünya ile birlikte ilerlemeye başladı. Aslında bu farklılık yalnızca pazarlama deĞil ölçüm kısmında da karşımıza çıkıyor. Neredeyse tüm faaliyetler dijital dünya ile iç içe geçmiş durumda. Bunun en büyük örneği Google Analytics gibi işletime sahip V-Count benzeri hizmetlerdir.

2018 Dijital Pazarlama Trendleri başlığını bir kaç alt başlıkta sınırlamak neredeyse imkansız. Gün geçtikçe ilerleyen teknoloji ve dijitalleşme de çığır atlanması buna olanak tanımıyor. Her geçen gün yeniliklerin her alanda faaliyete geçmesi ve teknoloji ile entegre olmuş bir dünya da sınırlardan bahsetmek imkansız. Bu yüzden 2018 Dijital Pazarlama Trendleri başlığını birkaç madde ile sınırlandırmak istemiyoruz. Yeniliklerin ve ilerlemenin farkında olarak kendinize özgün trendler yakalayabilir ve kendi stratejinizi oluşturabilirsiniz.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir