Arama Motorlarını Etkilemenizi Sağlayacak Backlink Kriterleri

backlink kriterleri

Backlink özellikle son birkaç yıldır SEO çalışmalarında oldukça popüler olan bir konudur. Eğer doğru teknikler kullanılırsa backlink çalışması web sitenizin yükselişi olumlu yönde etkileyecektir. Fakat doğru olmayan teknikler ve doğal olmayan yollarla yürütülen backlink çalışması web sitenizin sıralamasını iyileştirmek yerine düşürecektir. Birkaç yıl öncesine kadar backlink konusunda hem arama motorları hem de web siteleri bu kadar seçici değildir. .gov ve .edu uzantılı sitelerden en fazla backlink alan site PageRank değeri de yüksek olunca SEO çalışmalarında ön plana çıkmaktaydı. Kısacası linkin içeriği ve şuan dikkat edilen birçok kriter bundan birkaç yıl önce backlink konusunda dikkate alınmıyordu. Backlink sayısı ve almış olmak yeterli bir durumdu. Günümüzde ise durum daha farklı. Link içeriği, kalitesi ve birçok kriter backlink konusunda dikkate alınıyor. Bu yüzdende backlink alırken web sitelerinin daha seçici ve dikkatli olması gerekiyor. Peki Google ve diğer arama motorlarını backlinklerle nasıl etkileyebilirsiniz? Bu sorunun cevabı oldukça basit. Arama motorlarını etkilemenizi sağlayacak backlink kriterleri ile backlink çalışmalarınızda yüksek verim ve başarı elde edebilirsiniz.

Arama Motorlarını Etkileyen Backlink Kriterleri

Backlinkler konusunda hala tam anlamıyla oturmuş ve fikir birliği sağlanmış kesin bir görüş yoktur. SEO dünyasında fikir birliği sağlanan görüş bir web sitesinin backlinklere ihtiyaç duyduğudur. Her web sitesi için backlink ihtiyacı farklıdır. Kimi web sitesi daha fazla trafik sağlamak için backlinklere ihtiyaç duyarken kimi web siteleri de itibar için backlinklere ihtiyaç duyar. SEO çalışmalarının kalitesini artırmak, markalaşma, itibar veya daha fazla trafik elde etmek… Amaç ne olursa olsun ortak nokta backlink ihtiyacı. Peki web sitenizin ihtiyacını karşılarken arama motorları ne olacak? Asında backlinkler ile temel amacınızı karşılarken arama motorlarının istediği kriterlere göre backlink inşası yapmanız gerekir. Kısacası backlinklerinizi arama motorlarına sevdirmeniz gerekir. Arama motorlarını etkileyen backlink kriterlerini bir kaç farklı başlıkta sizler için topladık:

1- Gerçek Tıklamalar 

Belkide günümüzde backlink çalışmalarında en çok dikkat edilmesi gereken nokta elde edilen linkler ile web sitenize gelen trafik oranıdır. Artık ziyaretçi sayısı az olan sayfalardan aldığınız backlinkler çalışmalarda verim sağlamamaktadır. Backlink çalışmalarında dikkat etmeniz gereken husus link alacağınız sitelerin size hedefinizdeki ziyaretçi sayısını sağlıyor olabilmesidir. Düşük trafiğe sahip sitelerden link almak hedefinize ulaşmanız için size yardımcı olmayacaktır. E-Ticaret siteleri içinde böyle siteler potansiyel bir müşteri kitlesi sağlamayacaktır. Link alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yönlendirilmiş Trafik ve Toplam Link Oranı İlişkisi: Yüzlerce hatta binlerce backlinke sahip olabilirsiniz. Fakat bununla birlikte yönlendirilmiş bir trafiğe sahip değilseniz bu olumsuz bir durum anlamına gelecektir.
  • Link Alınan Sitenin Tarama Oranı: Yüksek tarama oranından alınan linkler sitenizi olumlu şekilde etkiler. Botlar link aldığınız siteyi ziyaret ettiğinde sizin sitenizi de ziyaret eder.
  • Alexa Sıralaması: Yukarıda da belirttiğimiz gibi trafiği düşük yani çok az ziyaret edilen bir web sitesinden link almak herhangi bir fayda sağlamaz.

2- Domain Otoritesi (DA Değeri)

Domain otoritesi aslında klasik bir sinyal niteliği taşır. Backlink aldığınız sitelerin domain otoritesine dikkat etmeniz gerekir. Domain otoritesi düşük bir web sitesi yerine domain otoritesi daha yüksek bir web sitesinden backlink almanız gerekir. Fakat bu konuda unutulan bir noktaya da değinmek istiyoruz. Domain otoritesi tek başına yeterli bir kriter değildir. Domain otoritesini değerlendirirken ilgi düzeyini de göz önünde bulundurmalısınız. Yani domain otoritesi yüksek fakat siteniz ile ilgi düzeyi düşük bir web sitesinden backlink almamanız gerekir. Bunun yerine web sitenizin ilgi alanı ile aynı veya benzer web sitelerinden backlink almanız gerekir. Backlink çalışmalarınızda stratejinizi oluştururken temel hedefiniz bulunduğunuz sektörde yer alan diğer rakiplerin elde ettiği backlinkleri alabilmek olmalıdır. Bunu yaparken sizin ile aynı ilgi alanına sahip sitelerden backlink almaya çalışmalısınız.

3- Ziyaretçi Kaynağı 

Bir web sitesini ziyaret eden ziyaretçilerin kaynağı önemlidir. Ziyaretçi kaynağının önemli olmasının temel neden Google kişiselleştirilmiş filtre algoritmasını uygulamasından kaynaklanır. Bir kullanıcının web sitenize gelmeden önce nasıl sitenize ulaştığını anlayarak Google ile aynı mantık üzerinden hareket etmiş olacaksınız.

Google’da herhangi bir konu üzerinde arama yapan bir kullanıcı olduğunu varsayalım. Arama yapan kullanıcı arama sonuçları sayfasında çıkan sonuçlar sizinle bağı olan yani backlink veren bir siteyi ziyaret edebilir. Buradan da sizin sitenizi ziyaret edecektir. Bu durumda Google siteniz hakkında olumlu şeyler düşünerek buna uygun sinyaller gönderecektir.

Aslında arama motorlarını etkileyen backlink kriterleri bunlarla sınırlı değil. Backlink konusunda oldukça dikkat etmeniz gerekir. Doğal yöntemlerle yaptığınız her çalışma arama motorlarını etkilemenizi sağlayacaktır. Agresif bir SEO çalışması yapıyor bile olsanız doğal ve illegal olmayan yöntemlerle çalışın. Eğer aksi bir şekilde çalışmalarınızı yürütürseniz başarı elde edebilirsiniz fakat bu oldukça kısa sürecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir