UX (Kullanıcı Deneyimi) Nedir?

UX

UX yani kullanıcı deneyimi oldukça sık karşılaştığımız bir kavramdır. Arama motorlarının son dönemlerde sık sık vurgu yaptığı bu kavram web siteleri için oldukça önemlidir. Peki bu kadar sık karşımıza çıkan UX nedir? Google’da yüksek sıralamalar hedefleyen web sitelerinin detaylı bilmesi gereken kullanıcı deneyimi hakkında önemli noktalara değinirken püf noktalarını da sizlere anlatacağız.

UX Nedir?

UX, user experience kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı kullanıcı deneyimi olan UX, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların site üzerindeki süreçlerine yön vermektir. Bu sayede hem sitenizin hem de kullanıcıların amaçlarını en kısa yoldan en iyi şekilde ulaşmasını sağlarsınız. Kullanıcı deneyimi aynı zamanda sürdürülebilir memnuniyet anlamına da gelir. Markanız veya web siteniz ile uzun süreli bir değer algısı yaratmak istiyorsanız kullanıcı deneyimi oldukça önemlidir.

Yalnızca web siteleri değil, mobil uygulamalar, gündelik hayatta sıkça kullanılan ürünler ve hayatın her alanında karşımıza çıkan ögeler kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak ve iyi bir deneyim sunmak için sürekli geliştirilir. Bu gelişim süreci de kullanıcı alışkanlıkları üzerinde doğru yönlü bir etki yaratmaktadır. Bu gelişim sürecini tamamlayamayan web siteleri, mobil uygulamalar veya markalar ise ne yazık ki uzun süreli bir değer algısı yaratmayacağı gibi kullanıcılar tarafında da tercih edilmez. Çünkü kullanıcılar, onlar için en iyi deneyimi sunan ve kullanışlı olan hizmeti seçer.

Gelelim kullanıcı deneyiminin web siteleri için ne anlam ifade ettiğine. 2018’e sayılı günler kala birçok SEO uzmanı yaptığı çeşitli analizler sonucunda 2018’de en önemli SEO Trendleri arasında kullanıcı deneyiminin yer aldığını söyledi. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki yalnızca 2018’de geçtiğimiz yıllarda da kullanıcı deneyimi konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle Google, kullanıcı deneyiminin önemini birçok kez vurguladı. Durum böyle olunca web sitelerinin kullanıcı deneyimini göz ardı ederek Google’da yüksek hedeflere ulaşması neredeyse imkansız.

UX ve SEO İlişkisi 

UX ve SEO ilişkisi doğru yönlü bir ilişkiye sahiptir. Web sitenizin en başından itibaren çalışmalarınızda SEO ve UX ile aynı hedeflemeleri yaparsanız uzun süreli başarı elde edebilirsiniz. Önce SEO çalışmaları sonra UX çalışmaları ya da tam tersi bir düşünce yerine SEO ve UX çalışmalarını aynı anda aynı hedefe yönelik bir şekilde organize etmelisiniz.

Web sitenizin temel hedefi arama motorlarında en iyi sıralamaları elde etmektir. Fakat bu noktada çok önemli bir nokta var. Arama motorları bir web sitesinden ne bekler? Sorunun cevabı oldukça basit. Örneğin Google ortalama 200 sıralama kriterine göre web sitelerini sıralar. Fakat Google’ın en iyi olarak nitelendirdiği yani arama sonuçlarında yüksek sıralamalar ile ödüllendirdiği bir web sitesinden beklentisi kullanıcılara en iyi deneyimi sunmasıdır. Durum böyle olunca bir web sitesi eğer kullanıcılara iyi bir deneyim sunamıyorsa hedefine asla ulaşamayacaktır.

SEO çalışmaları içerisinde kullanıcı deneyimini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen birçok krtier vardır. Örneğin sayfa açılış hızı. Eğer web siteniz yavaş açılıyor kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir. Yüksek çözünürlüğe sahip kaliteli görsel içerikler, okunabilirliği yüksek kaliteli ve özgün içerikler, kullanıcıların kolayca gezinebileceği bir tasarım, video içerikler, reklamlar, web sitesi tasarımı, butonlar ve daha birçok faktör kullanıcı deneyimini etkiler.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için ilk adım web sitenizin tasarımıdır. Eğer oluşturduğunuz web sitesinde kullanıcıların aradığı içeriğe veya sayfaya kolayca ulaşabiliyorsa kullanıcı deneyimi açısından en büyük adımı atmışsınız demektir. Hem kullanışlı hem de kullanıcı dostu bir web site kullanıcılara etkilerken arama motorlarını da etkiler. Ne kadar iyi bir deneyim sunarsanız o kadar iyi sıralamalar elde ederseniz.

Unutmayın ki Google, arama sorgusu yapan bir kullanıcıya en iyi sonuçları sıralar. Bu yüzden öncelikle kendinize kullanıcıların neyi nasıl aradığı sorusunu yöneltin. Kullanıcıların arama motorları üzerinde ki davranışlarını ve arama motorlarının bir web sitesinden ne beklediğini kavramanız gerekir. Ayrıca bir diğer önemli noktada Google’ın kullanıcı deneyimini geliştirme yolunda ki adımlarıdır. Google, her geçen gün kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için çalışmalar yaparken web sitelerinin de bu süreçte kendisini geliştirmesi gerekir.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir