Kurumsal SEO Çalışmaları İçin Yol Haritası

Kurumsal SEO Çalışmaları

Kurumsal SEO çalışmaları, firmalara özel olarak geliştirilen stratejiler bütünüdür. Kurumsal SEO çalışmalarını ve stratejilerini en özel kılan nokta da her firma için özel olarak geliştirilmesidir. Çünkü her firmanın bulunduğu sektör ve pazarında yaşanan rekabet farklıdır. Bazı işletmeler rakiplerinde başarılı olan stratejileri kendileri uygulayarak büyük bir yanlışa kapılmaktadır. Oysa ki kurumsal SEO çalışmalarında her işletme için farklı stratejiler uygulanır. Kurumsal SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Hangi firma ile çalışacağınız, bütçe optimizasyonu ve kaynak tahsisi bu önemli noktalardan bir kaçıdır.

Kurumsal SEO çalışmalarında en iyi sonuca ulaşmak için ayırdığınız bütçeyi doğru bir SEO ajansı ile etkin bir biçimde kullanmalısınız. İster büyük ister orta ister küçük ölçekli bir firma olun günümüzde en büyük yatırım araçlarından biri de SEO çalışmalarıdır. Kurumsal SEO çalışmalarının artık bir yatırım aracı olması da daha çok dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur. İşte bu yüzden bu yazımızda küçük,orta ve büyük ölçekli işletmelerin Kurumsal SEO çalışmalarında nelere dikkat edilmesi gerektiğini “Kurumsal SEO Çalışmaları İçin Yol Haritası” başlıklı yazımızda derledik.

1.Aşama: Durum Analizi Yapın!

Başlıktan da anlayacağınız üzere kurumsal SEO çalışmalarında ilk aşama durum analizidir. Bu aşamada yapmanız gereken ilk adım bütçe analizidir. SEO çalışmalarına ayıracağınız yeterli bir bütçeniz var mı? Kurumsal SEO çalışmalarında bir SEO ajansı ile çalışmanız gerektiği için belli bir bütçe ayırmanız gerekir. Her ajans size farklı fiyat teklifleri sunacaktır. Bir ajans ile çalışmaya başlamadan önce çalışma süresi boyunca bütçenizin bu çalışmayı finanse edecek gücünün var olup olmadığını iyi analiz etmeniz gerekir. Analizin sonucunda bütçenizin sınırlarını belirleyip uygun teklifi değerlendirebilirsiniz.

Bütçe analizinde asıl önemli nokta kurumsal SEO çalışmalarına ayırdığınız bütçenin ne kadar etkin kullanılacağıdır? Örneğin iki farklı SEO ajansı seçme şansınız var. Fakat her iki firmada çalışma süresi boyunca size farklı artılar ve eksiler sunuyor olacak. Birinci firma size daha az bir bütçe ayırmanızı vadederken kazandıracağı artılar daha az olabilir. Tam tersine daha az bütçeyle uzun süreli başarı elde etmenizi de sağlayabilir. Bu yüzden iyi bütçe analizinin yanı sıra ayırdığınız bütçeyi etkin kullanmakta önemlidir.

Bütçe analizinin hemen ardından firmanızın sektör içinde ki konumunu tespit etmeniz gerekir. Bunun için bir SEO ajansından destek alabilirsiniz. Ya da kendiniz buna zaman ayırabiliyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz. Firmanızın sektör içinde ki konumu nedir? sorusu ile yola çıkabilirsiniz. Unutmayın ki bugünün analizini yapmak geleceğin analizini yapmaktır. Çünkü bugün hangi konumda olduğunuzu bilmek ve hedefinize uygun bir yol haritası çizmek başarıya giden yolun yarısını ilerlemektir.

2.Aşama: SEO Ajansı Seçimi 

İlk aşamada SEO ajansları hakkında ufak bilgilere yer verdik. Fakat bütçeniz ve bütçenize uygun SEO ajansı seçmek tek başına yeterli değildir. Çünkü aynı bütçe ile farklı SEO ajanslar olduğu gibi ayırdığınız bütçeden daha uygun teklifler sunan SEO ajansları da elbette var olacaktır. Ayrıca ajansların yanı sıra dahili SEO ekipleri de kurumsal SEO çalışmalarında karşınıza çıkabilir. Fakat yapılan çalışmalara göre ajanslar, kurumsal SEO çalışmalarında birçok konuda daha başarılı olmaktadır.

Kurumsal SEO çalışmaları için destek alacağınız SEO ajansını seçerken ajansın size neler sunduğu oldukça önemlidir. Google’da SEO ajansı gibi bir arama yaptığınızda karşınıza yüzlerce firma çıkabilir. Fakat her biri size farklı vaatlerde bulunacaktır. Bütçenizi belirledikten sonra size en uygun ajansları inceleyin. Uzun vadede kalıcı çözü önerileri sunan ve hedefinize en yakın noktaya size ulaştıracak firmayı belirleyin.

Kurumsal SEO çalışmalarının en özel yanı her işletme için özel stratejilerin geliştirilmesidir. Sizinle çalışacak bir ekip olacak mı? Çalışma süresince belirlenen ekip ile işbirliği yapabilecek misiniz? Belirlenen sürede hedefinize ulaşabilecek misiniz? Seçtiğiniz firma size kalıcı çözümler sunuyor mu? Firmadan beklentileriniz neler? gibi soruları kendinize yöneltebilirsiniz.

Kurumsal SEO çalışmalarının başlıca amaçları, işletmenin hedef kitlesine ulaşmasını sağlamak, marka değeri oluşturmak, hedef kitle ile sürdürülebilir etkileşim sağlamak ve markanın etkin bir şekilde tanıtımını yapmak şeklinde sıralanabilir. Elbette amaçlar bunlarla sınırlı değildir. Peki çalışacağınız firma bu amaçları ne kadar yerine getirebilir? Firmayla ilgili bir ön araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca firma ile birebir görüşerek çalışma aşamasında nasıl bir yol haritası izleneceği hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Genelde birçok SEO ajansının temel odak noktası link çalışmalarıdır. Link çalışmaları aslında SEO stratejilerinin uygulama aşamasında en zorlayıcı kısmını oluşturur. Fakat her ne kadar zor bir çalışma olsa da işletmelerin büyük bir kısmı bu çalışmalara ciddi bir bütçe payı ayırmakta ve bunu bir yatırım olarak görmektedir.Link oluşturma çalışmalarında birçok farklı teknik var. Fakat her firma için uygulanabilen ve kesin sonuç kazandıran tek bir link oluşturma tekniği söz konusu değildir. Bu yüzden de kurumsal SEO çalışmaların büyük,orta ve küçük ölçekli işletmelere farklı teknikler uygulanmaktadır.

Sonuç;

Sonuç olarak işletmeler kurumsal SEO çalışmalarını artık birer yatırım aracı olarak görmektedir. Fakat birçok firmanın temel problemi bütçe analizi ve kaynak yetersizliğidir. Eğer çalışmalara başlamadan önce doğru bir bütçe analizi yaparsanız bütçe ve kaynak yetersizliği gibi problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.

İşletmelerin bu konuda dikkat etmesi gereken önemli bir noktada kaynaklarını doğru kanallara aktarmasıdır. Günümüzde artık gündelik hayattan iş hayatına kadar her alanda dijitalleşme kendini gösteriyor. Bu yüzdende tüketicilerin alışkanlıkları bu yönde değişmeye başladı. Durum böyle olunca pazarlama ve diğer alanlarda işletmeler yeniliklerin farkına varsın veya varmasın yanlış reklam çalışmalarına kaynak ayırıyor. Eğer iyi bir analiz yaparsanız ve tüketicilerin davranışlarında yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurursanız doğru ve etkin bir biçimde kaynaklarınızı kullanabilirsiniz. İşletmenize ait hedef kitlenizi de doğru analiz etmeniz gerekir. Hedef kitlenize hangi kanallardan daha kısa sürede ulaşabileceğinize ve sürdürülebilir bir iletişim kuracağınıza karar vermelisiniz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir