Düşük Kaliteli Sayfalar Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Düşük Kaliteli Sayfalar

Düşük kaliteli sayfalar, SEO çalışmalarında destek sağlamayan ve başarı sağlayamadığınız sayfalardır. Çoğu kez bu sayfalar düşük ziyaretçi sağlar. Farklı türlerde düşük kaliteli sayfalar sitenizde yer alabilir. Kimi zaman web sitenizde düşük kaliteli sayfaların var olup olmadığını fark etmeyebilirsiniz. Düşük kaliteli sayfalar nedir, nasıl tespit edilir ve nasıl düzeltilir gibi sorularınızın cevabını sizlerle paylaşacağız.

Düşük Kaliteli Sayfalar Nedir?

Düşük kaliteli sayfalar kullanıcılar için yararlı olmayan ve arama motorlarında başarı sağlamanızı engelleyen sayfalardır. Bu tür sayfalar genelde anahtar kelime ile ilgili yeteri kadar bilgiye sahip olmayan içeriklerden oluşur. Düşük kaliteli sayfaların bir örneği de yinelenen içeriklerin yer aldığı sayfalardır. Kullanıcıya çok az bilgi katan bu sayfalar, sıralamaları da olumsuz etkileyen bir faktördür.

Bu tür sayfaların web sitenizde yer alması size hiçbir fayda sağlamadığı gibi sıralamanızı düşürecek ve ziyaretçilerinizin sitenizden kaçmasına yol açacaktır. Bu tür sayfaların tespit edilerek gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir.

Bir sayfanın düşük kaliteye sahip olup olmadığını anlamanız için yardımcı olacak bir kaç yol var. Bunlar:

  • Hemen Çıkma Oranı: Hemen çıkma oranı sayfaların kalitesi hakkında size ipuçları verir. Düşük kaliteli sayfaların hemen çıkma oranı diğer sayfalara oranla daha yüksektir.
  • Ziyaretçi Sayısı: Düşük kaliteli sayfalar, web sitenizde yer alan diğer sayfalara göre daha az ziyaretçi sayısına sahiptir.
  • Geçirilen Süre: Sayfalarınızda geçirilen toplam süre sayfanın kalitesi hakkında bilgi verir. Eğer geçirilen sürenin düşük olduğu sayfalar varsa bu sayfalar düşük kaliteye sahiptir.
  • Organik Ziyaretçi Sayısı: Düşük kaliteye sahip sayfaların organik ziyaretçi toplamı diğer sayfalara göre daha düşük olabilir.

Yukarıda sıraladığımız yöntemler tek başına düşük kaliteli sayfalar hakkında bazen bilgi vermeyebilir. Bu yüzden hepsini birlikte değerlendirmeniz gerekebilir.

Düşük Kaliteli Sayfalar Nasıl Düzeltilir?

Web sitenizde yer alan düşük kaliteli sayfaları tespit ettikten sonra sıra bu sayfaların düzeltilmesinde. Düşük kaliteli sayfaları düzelterek web sitenizin başta sıralaması olmak üzere birçok yönden olumlu etkilenmesini sağlayabilirsiniz.

  1. İçeriklerinizi Yeniden Oluşturun: Düşük kaliteli sayfalarınızı yeniden düzenleyerek yüksek kaliteli sayfalara dönüştürebilirsiniz. İçerikleri yeniden düzenlerken SEO uyumlu olmasına dikkat edin. İçeriği anahtar kelimelerle doldurarak spam bir içerik oluşturmak yerine özgün, doğal ve kullanıcılara bilgi veren içerikler oluşturun. Yeniden oluşturduğunuz içerikler kullanıcılara ne kadar fayda sağlarsa kullanıcı deneyimi de o kadar artar. Böylelikle içerikleriniz arama motorları tarafında da yüksek kaliteli olarak algılanır ve sıralaması yükselmeye başlar.
  2. Sayfaları Kaldırın: Öncelikle bu sayfalara ne kadar ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Eğer aynı anahtar kelimede daha yüksek kaliteye sahip içerikleriniz varsa bu içerikleri kaldırabilirsiniz. Bu sayfaları kaldırırken belli aralıklarla kaldırmalısınız. Özellikle çok fazla düşük kaliteli içerik varsa belli periyotlarla kaldırmak gerekir. Sayfaları kaldırdıktan sonra geriye URL’ler kalıyor. Peki kaldırılan sayfaların URL’leri ne olacak? Eğer bu sayfalar düşük kaliteye sahip olsa bile belli bir trafik sağlamanıza yardımcı oluyorsa benzer içeriklere yönlendirebilirsiniz. Eğer yoksa ana sayfaya yönlendirmek de ayrı bir çözüm yoludur. Sizin için yeterli bir trafik sağlamıyorsa bu sayfaları tamamen kaldırabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda 404 hatası gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. 404 hatası ve çözümü için 404 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Web sitenizde yer alan düşük kaliteli sayfalar SEO çalışmalarınıza hiçbir fayda sağlamadığı gibi web sitenizin sıralamasını olumsuz etkiler. Bu yüzden bu sayfaların tespit edilerek düzenlenmesi ya da kaldırılması gerekir. Eğer bu sayfaları kaldırırsanız ilgili anahtar kelimelerde yeniden içerikler üretin. Belli bir trafik sağlıyorsa diğer sayfalara yönlendirebilirsiniz.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir